• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ – Εκτιμήσεις για άνοδο στα 400 ευρώ

    • Bloomberg


    Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν την Τρίτη εν μέσω των αυξανόμενων φόβων ότι η έλλειψη καυσίμων κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα μπορούσε να πλήξει σκληρά την οικονομία της περιοχής.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 5,2% στα 291 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αφού κατέγραψαν νέο ρεκόρ την Δευτέρα.

    Η ρωσική Gazprom θα σταματήσει τις ροές στον βασικό της αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream για τρεις ημέρες από τις 31 Αυγούστου λόγω επισκευών, εγείροντας και πάλι ανησυχίες ότι δεν θα επαναλειτουργήσει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Οι χαμηλότερες ροές θα έθεταν σε κίνδυνο τις προσπάθειες της Ευρώπης να γεμίσει τους χώρους αποθήκευσης και να προετοιμαστεί για τους ψυχρότερους μήνες.

    Η αστάθεια που προκαλείται από τους περιορισμούς των προμηθειών από τη Ρωσία αυξάνει τον ανταγωνισμό για τη διαθέσιμη προσφορά και έχει προκαλέσει σοκ στις παγκόσμιες αγορές, με τις τιμές να εκτινάσσονται από την Ασία έως στις ΗΠΑ. Μια περαιτέρω παράταση των περικοπών θα επιδεινώσει μια κρίση που διαρκεί ήδη για μήνες, οδηγώντας σε άνοδο τον πληθωρισμό, περιορίζοντας τη βιομηχανική παραγωγή και αυξάνοντας τους κινδύνους ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης.

    Εκτιμήσεις για άνοδο στα 400 ευρώ

    Οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα εάν σταματήσουν οι ροές μέσω του Nord Stream τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Leon Izbicki, αναλυτή φυσικού αερίου στην Energy Aspects Ltd.

    «Οι τρέχουσες τιμές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζήτηση βιομηχανικού αερίου στην Ευρώπη, με τα μοντέλα μας να υποδηλώνουν ετήσια μείωση της ζήτησης βιομηχανικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης κατά 15% το 2022», επισήμανε.

    Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο για την τροφοδοσία των εργοστασίων, των οικιακών θερμαντήρων και των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην κρίση. Οι αρχές της χώρας προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ανάγκη επιβολής δελτίου κατά τους πιο κρύους μήνες του έτους.

    Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στον Καναδά, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος επιχειρηματικός εταίρος και τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ωστόσο, η Ευρώπη ανταγωνίζεται για το LNG με την Ασία, όπου οι χώρες σπεύδουν να εξασφαλίσουν περισσότερες αποστολές μέχρι το τέλος του έτους.

    Αν και δεν φαίνεται να υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής της προσφοράς, η ζήτηση παραμένει ασυνήθιστα υψηλή για το καλοκαίρι. Ο ζεστός και ξηρός καιρός έχει οδηγήσει σε αυξημένη χρήση κλιματιστικών, χαμηλή υδροηλεκτρική παραγωγή και μείωση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και άνθρακα, καθώς τα ποτάμια της Ευρώπης στεγνώνουν.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τριντό: Εξετάζουμε τις εξαγωγές φυσικού αερίου απευθείας στην Ευρώπη

    ING: Ο «πόνος» θα συνεχιστεί στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ