• ΑΓΟΡΕΣ

    ING: Ο «πόνος» θα συνεχιστεί στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου

    Warren Patterson, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων ING 

    Warren Patterson, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων


    «Οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω αβεβαιότητα τις επόμενες εβδομάδες, μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι η συντήρηση θα οδηγήσει σε διακοπή της ροής φυσικού αερίου Nord Stream ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν δεχθεί νέες πιέσεις, με την αγορά να επικεντρώνεται σε μια πιθανή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν», εξηγεί η ING και ο Warren Patterson, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων.

    Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου σημείωσε σημαντική ενίσχυση την περασμένη εβδομάδα.

    Το TTF σημείωσε ράλι κατά σχεδόν 19% κατά τη διάρκεια της περιόδου και αυτή η ισχύς είναι πιθανό να συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα, αφού η Gazprom ανακοίνωσε ότι οι ροές κατά μήκος του Nord Stream θα σταματήσουν, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί συντήρηση σε έναν σταθμό συμπιεστών.

    Η συντήρηση αναμένεται να διαρκέσει 3 ημέρες (31 Αυγούστου- 2 Σεπτεμβρίου) και η πραγματική ανησυχία για την αγορά είναι αν οι ροές θα επανέλθουν μετά την περίοδο αυτή.

    Η Gazprom δήλωσε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες αυτές, οι ροές θα επανέλθουν στο 20% της δυναμικότητας, το οποίο θα είναι αμετάβλητο από τα σημερινά επίπεδα.

    Η ευρωπαϊκή αγορά ανησυχεί όλο και περισσότερο για το πώς θα εξελιχθούν οι ρωσικές ροές καθώς πλησιάζουμε στην επόμενη περίοδο θέρμανσης. Ωστόσο, προς το παρόν, τα ευρωπαϊκά επίπεδα αποθήκευσης είναι άνετα, καθώς ανέρχονται στο 77%, το οποίο είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνο με το μέσο όρο της πενταετίας και πολύ πάνω από το 64% που παρατηρήθηκε στην ίδια φάση πέρυσι.

    «Σαφώς, δεδομένων των ανησυχιών σχετικά με τη διαθεσιμότητα της προσφοράς, οι τιμές θα πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την απαραίτητη καταστροφή της ζήτησης», εκτιμά η ολλανδική τράπεζα.

    Όσον αφορά το πετρέλαιο, το κλίμα παραμένει αρκετά αρνητικό, με την αγορά να αναμένει ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόοδο των ιρανικών πυρηνικών συνομιλιών.

    Οι αναφορές δείχνουν ότι οι ΗΠΑ είχαν συζητήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να εξετάσουν την πρόταση της ΕΕ για μια πυρηνική συμφωνία. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές ποια είναι η θέση των ΗΠΑ σχετικά με την τελευταία πρόταση.

    «Δεδομένης της πιθανότητας να εισέλθει στην αγορά πρόσθετη προσφορά άνω του 1 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, εάν υπάρξει συμφωνία, η αγορά θα παρακολουθεί πολύ στενά την εξέλιξη των συνομιλιών. Μια συμφωνία (και η άρση των κυρώσεων για το πετρέλαιο) θα σήμαινε μια πιο άνετη αγορά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Προς το παρόν, υποθέτουμε ότι δεν υπάρχει αύξηση της προσφοράς ιρανικού πετρελαίου», καταλήγει ο Patterson.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Η εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

    Goldman Sachs: Άμυνα διαρκείας και αναστροφή της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου



    ΣΧΟΛΙΑ