• Business

    Α. Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Ποιοι είναι οι 4 στόχοι της διοίκησης-Έμφαση σε φυσικό αέριο και ΑΠΕ

    ΑΝ._ΣΙΑΜΙΣΙΗΣ Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ


    Η αγορά των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου μπαίνει στο επίκεντρο της μελλοντικής στρατηγικής των ΕΛΠΕ καθώς η διοίκηση του ομίλου λαμβάνει υπόψιν τους περιβαλλοντικούς στόχους που επηρεάζουν τη μελλοντική πορεία της διεθνούς αγοράς Ενέργειας.

    Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Ανδρέας Σιάμισιης ο οποίος επίσης τόνισε του 4 στόχους της νέας διοίκησης των ΕΛΠΕ για τα επόμενα χρόνια.

    Σύμφωνα με τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΠΕ, η διοίκησή του θα δώσει έμφαση, στην ασφάλεια στη λειτουργία των μονάδων, στον εκσυγχρονισμό  των δομών και της εταιρικής διακυβέρνησης του Ομίλου, στην περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και στην ανάπτυξη του ομίλου με ταχύτερους ρυθμούς σε νέες αγορές.

    Αναφορικά με τις νέες αγορές, η διοίκηση του ομίλου εξετάζει και αξιολογεί όλες οι στρατηγικές του επιλογές στις βασικές δραστηριότητες και αγορές, αλλά και τις  εξελίξεις σε κλάδους όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το Φυσικό Αέριο. Η στρατηγική του ομίλου λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες του Ομίλου, αλλά και τους περιβαλλοντικούς στόχους που επηρεάζουν τη μελλοντική πορεία της διεθνούς αγοράς Ενέργειας.

    Ναυτιλιακά καύσιμα

    Παράδειγμα επιτυχημένης καινοτόμου επένδυσης που ανοίγει στον όμιλο μια νέα αγορά, είναι ο κλάδος των ναυτιλιακών καυσίμων. Τα ΕΛΠΕ είναι το μοναδικό διυλιστήριο που μπορεί να ανταποκριθεί στις επικείμενες αλλαγές στις προδιαγραφές των ναυτιλιακών καυσίμων από 1ης Ιανουαρίου 2020 (ΙΜΟ 2020), εξέλιξη που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την παγκόσμια βιομηχανία διύλισης τα τελευταία χρόνια.

    Το σύστημα διύλισης ΕΛΠΕ είναι σε ετοιμότητα να καλύψει τις ανάγκες της Ελληνικής ναυτιλιακής αγοράς με υψηλής ποιότητας καύσιμα, προγραμματίζοντας τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας εντός του Δ’ Τριμήνου 2019. Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα διεξήχθησαν εκτεταμένες δοκιμές νέων μιγμάτων αργών πετρελαίων στον Ασπρόπυργο, με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα, τόσον αναφορικά με την ποιότητα και τις προδιαγραφές του νέου προϊόντος μαζούτ 0,5%, όσο και τη διακίνησή του.

    Βελτίωση συνθηκών

    Η διοίκηση του ομίλου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι συνθήκες βελτιώνονται στις διεθνείς αγορές και ότι το 2019 θα είναι μια θετική χρονιά για τον όμιλο.  Όπως δήλωσε   τα αποτελέσματα του Β’ τριμήνου 2019, δείχνουν ότι ο Όμιλος ΕΛΠΕ είναι σε θέση να εμφανίζει θετικά αποτελέσματα και να διατηρεί ισχυρές ταμειακές ροές, ακόμη και όταν το διεθνές περιβάλλον διύλισης δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό.

    Σχολιάζοντας την πορεία του ομίλου στο β τρίμηνο, σημείωσε ότι  είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής επενδύσεων στις βασικές δραστηριότητες του Ομίλου, παράλληλα με την τεχνική αναβάθμιση των διυλιστηρίων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και την έμφαση στην προϊοντική και γεωγραφική διαφοροποίηση.

    Εξέταση επιλογών για βελτίωση κεφαλαιακής δομής

    Το ενδεχόμενο νέας ομολογιακής έκδοσης εντός του 2019, αναλόγως συνθηκών αγοράς, εξετάζει ο Όμιλος, στο πλαίσιο του χρηματοοικονομικού του σχεδιασμού για αριστοποίηση της κεφαλαιακής του δομής και δεδομένης της βελτίωσης των συνθηκών στις κεφαλαιαγορές και της απόδοσης των υφιστάμενων ομολογιών του.

    Ο Καθαρός Δανεισμός των ΕΛΠΕ διαμορφώθηκε στα  1,4 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά περίπου  500 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ και ο Συντελεστής Μόχλευσης περιορίστηκε στο 37%, σημειώνοντας επιπλέον πτώση σε σχέση με το Α’ Τρίμηνο, με τον ισολογισμό του Ομίλου να ενδυναμώνεται περαιτέρω. Σημειώνεται ότι μετά το τέλος του Β’ τριμήνου, ο Όμιλος προχώρησε σε αποπληρωμή διεθνούς ομολόγου  325 εκατ.  ευρώ, έκδοσης 2014 με κουπόνι 5,25%, αξιοποιώντας ίδια ταμειακά διαθέσιμα, κίνηση που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους.

     



    ΣΧΟΛΙΑ