• Business

    Τι συνδέει τα ραντεβού του Στάσση στις ΗΠΑ με την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σερβία

    Κυριάκος Μητσοτάκης - Γιώργος Στάσσης

    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης


    Κεντρικό ρόλο διεκδικεί η Ελλάδα στο μελλοντικό ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και προωθεί συστηματικά τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της για να γίνει ένα διαμετακομιστικό κέντρο πράσινης ενέργειας, φυσικού αερίου και αγαθών από Νότο προς Βορρά αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση. Η ΔΕΗ ως μεγάλος επενδυτής στις ΑΠΕ και τα δίκτυα των Βαλκανίων, ενισχύει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και αποτελεί έναν κρίσιμο συνδετικό ενεργειακό κρίκο μεταξύ διαφορετικών χωρών.

    Είναι μεγάλο στοίχημα για τη χώρα να πετύχει ο σχεδιασμός αυτός, καθώς θα την ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, θα αποκτήσει μεγάλα οικονομικά οφέλη από τις εξαγωγές ενέργειας και φυσικού αερίου και κυρίως θα ενισχύσει τη γεωστρατηγική της θέση.

    Ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτό απαιτεί μεγάλες επενδύσεις και καλή συνεργασία ώστε να προωθηθούν τα έργα αυτά και να εξασφαλίσουν τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται για να κατασκευαστούν αγωγοί, διασυνδέσεις, οδικά και σιδηροδρομικά έργα   που σήμερα απουσιάζουν.

    Τρία μεγάλα σχέδια ηλεκτρικών καλωδίων, το GREGY, το Saudi – Greek Interconnector και το Green Αegean Interconnector, αλλά και ο Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι στο επίκεντρο αυτών των σχεδιασμών.

    Στόχος της χώρας είναι να γίνει ένας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος για τη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι τρεις βασικές μας προτεραιότητες είναι η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και η προώθηση της απανθρακοποίησης, η υποστήριξη της ασφάλειας εφοδιασμού της περιοχής μας και ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη υποδομών που συνδέουν τρεις ηπείρους. Υποδομές που θα αυξήσουν τη γεωπολιτική σταθερότητα, θα επιτρέψουν τη διαφοροποιημένη πρόσβαση στην ενέργεια και θα βοηθήσουν τη μεταφορά καθαρής ενέργειας από τον πλούσιο σε ΑΠΕ ευρωπαϊκό Νότο προς το  Βορρά.

    Ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα ο Green Aegean

    Η πιο κρίσιμη για την Ελλάδα ηλεκτρική διασύνδεση είναι το Green Aegean  καθώς από την υλοποίησή του εξαρτώνται πολυάριθμες επενδύσεις όπως η αύξηση των ΑΠΕ, η δημιουργία πλωτών αιολικών αλλά και η διασύνδεση GREGY. Η Ελλάδα είναι μικρή αγορά και αν δεν γίνει εξαγωγική σε ενέργεια δεν μπορεί να απορροφήσει τις μεγάλες επενδύσεις που προγραμματίζονται στα πλωτά αιολικά αλλά και γενικά στις ΑΠΕ.

    Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό το Green Aegean θα έχει αρχική δυναμικότητα 3 γιγαβάτ με προοπτική επαύξησης στα 6 έως 9 γιγαβάτ σε επόμενο στάδιο. Στόχος είναι η μεταφορά “πράσινης” ενέργειας από τον πλούσιο σε ήλιο νότο προς τον ευρωπαϊκό βορρά, με νέα γραμμή μήκους περίπου 1300 χλμ. για την οποία εξετάζονται δύο εναλλακτικές διαδρομές: μέσω Βαλκανίων (Ελλάδα – Β.Μακεδονία – Σερβία – Κροατία – Σλοβενία – Αυστρία – Γερμανία) ή με υποθαλάσσια διασύνδεση (Ελλάδα – Αδριατική – Κροατία – Σλοβενία – Αυστρία – Γερμανία).

    Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται επαφές σε όλα τα επίπεδα για να προχωρήσει το πρότζεκτ Green Aegean και η ενεργειακή εξωτερική πολιτική έρχεται στο προσκήνιο.

    Κοινοί σχεδιασμοί με Σερβία

    Στο πλαίσιο αυτό η χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σερβία,  στόχευσε στο συντονισμό των προσπαθειών ώστε να έχουμε κοινό βηματισμό προς ένα πιο συνδεδεμένο βαλκανικό μέλλον.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι τη χώρα μας την ενδιαφέρει η διασύνδεση με τη Σερβία μεταξύ άλλων στην ενέργεια και στις μεταφορές και στον εκσυχρονισμό της γραμμής Θεσσαλονίκη- Βελιγράδι και την ολοκλήρωση του άξονα Πειραιά-Βουδαπέστη που, όπως είπε, είναι στρατηγικής σημασίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και πρέπει να αξιοποιηθούν γι’ αυτό ευρωπαϊκοί πόροι.

    Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει τη συμμετοχή της ΕΕ στην ανάπτυξη της Βαλκανικής χερσονήσου και πρόσθεσε ότι η διμερής συνεργασία επεκτείνεται στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό και η Αθήνα υποστηρίζει τον κάθετο αγωγό μεταφοράς αερίου από το νότο στο βορρά, ενώ μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας και άλλων σταθμών θα μπορούμε να μεταφέρουμε αέριο στη Σερβία.

    «Παράγουμε σχεδόν το 50% της ενέργειας από ΑΠΕ και φιλοδοξούμε να γίνουμε κόμβος εξαγωγής ενέργειας. Έχουμε την τεχνογνωσία», είπε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε τη Σερβία ως την «μακράν μεγαλύτερη οικονομία στα δυτικά Βαλκάνια», υπογραμμίζοντας ότι η «διασύνδεση μας μόνο όφελος μπορεί να έχει για τις δυο χώρες».

    Ο ρόλος της ΔΕΗ ως περιφερειακός ενεργειακός παίκτης – Η ΔΕΗ σε Ρουμανία και η Βουλγαρία

    Την είσοδο της ΔΕΗ στην αγορά της Βουλγαρίας ουσιαστικά προανήγγειλε χθες ο Πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης, που βρέθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού,  στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της διοργάνωσης ενεργειακού συνεδρίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου και συναντήθηκε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    Η εξαγορά της Enel Romania από τη ΔΕΗ αλλά και η  είσοδος με επενδύσεις στις ΑΠΕ και στη Βουλγαρία τοποθετεί τη δημόσια εταιρεία και την Ελλάδα σε ισχυρή γεωστρατηγική θέση στα Βαλκάνια.

    Ο Geoffrey Pyatt, είναι σήμερα Αναπληρωτής Υπουργός  για τους Ενεργειακούς Πόρου στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, με σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή στρατηγική των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ του παρουσίασε το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ και τον σημαντικό ρόλο που αναλαμβάνει ως  περιφερειακή δύναμη  στα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

    Τον ενημέρωσε επίσης  για τα σχέδια της εταιρείας για την ενεργειακή μετάβαση, τις νέες επενδύσεις καθαρής και ευέλικτης παραγωγής στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και την υπόλοιπη περιφέρεια και τον σημαντικό ρόλο της ΔΕΗ Α.Ε. για την επέκταση των ενεργειακών διαδρόμων των περιφερειών και την Πρωτοβουλία Three Seas.

    Η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών είναι μια πολιτική πλατφόρμα, όπου συμμετέχουν δώδεκα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία βρίσκονται γεωγραφικά μεταξύ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας.

    Στα σημερινά κράτη-μέλη (Βουλγαρία, Εσθονία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχική Δημοκρατία και Ουγγαρία) και από πέρσι προστέθηκε και η Ελλάδα.

    Η πρωτοβουλία «The Three Seas» περιλαμβάνει κράτη – μέλη της Ε.Ε. που βρίσκονται ανάμεσα στις θάλασσες της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης. Υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και αποσκοπεί στη δημιουργία ουσιαστικά ενός ενεργειακού αντίβαρου απέναντι στη Ρωσία με την αξιοποίηση ενεργειακών διαδρόμων και εναλλακτικών πηγών ενεργειακού εφοδιασμού.

    Αλεξάνδρα Σδούκου: Φιλοδοξούμε να γίνουμε ένας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος για τη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο

    Συζητήσεις για όλες τις κρίσιμες πτυχές της διεθνούς μας ενεργειακής πολιτικής με κορυφαίους παράγοντες των ΗΠΑ, πραγματοποίησε εξάλλου τις προηγούμενες μέρες και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο της 5ης σύγκλισης του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

    Η υφυπουργός ανέλυσε, επίσης, διεξοδικά την πολιτική της χώρας μας στα τρία άλλα μεγάλα σχέδια ηλεκτρικών καλωδίων, το GREGY, το Saudi – Greek Interconnector και το Green Αegean Interconnector, αλλά και τις εξελίξεις που αφορούν στον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Η υφυπουργός που συνοδευόταν από τον Συντονιστή Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, Θεόδωρο Τσακίρη, παρουσίασε τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στα σχέδια της Ελλάδας να αναδειχθεί ως ο στρατηγικός ενεργειακός κόμβος διαμετακόμισης της ΕΕ για φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Κατά τη διμερή της συνάντηση με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών και τέως πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, στις 7 Φεβρουαρίου, αλλά και κατά τη σύνοδο του Στρατηγικού Διαλόγου, η κυρία Σδούκου αναφέρθηκε, αναλυτικά, στην πρόοδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, τονίζοντας τη σημασία της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο του «Great Sea Interconnector (GSI)», επενδύοντας εν προκειμένω 100 εκατομμύρια ευρώ από το κυπριακό RRF.

    Σε διμερή συνάντηση με ανώτερα στελέχη του αμερικανικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, που έγινε στο περιθώριο του Στρατηγικού Διαλόγου στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, η κυρία Σδούκου υπογράμμισε το ενδιαφέρον του DFC (Οικονομικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός Επενδύσεων των ΗΠΑ) να εξετάσει τη συμμετοχή του στο μετοχικό σχήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ μέσα στους επόμενους μήνες και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους μια τέτοια αμερικανική επένδυση θα ήταν επωφελής για όλες τις πλευρές.

    Κατά την ομιλία της στις εργασίες του Στρατηγικού Διαλόγου, η κα Σδούκου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «φιλοδοξούμε να γίνουμε ένας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος για τη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

    Οι τρεις βασικές μας προτεραιότητες είναι η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και η προώθηση της απανθρακοποίησης, η υποστήριξη της ασφάλειας εφοδιασμού της περιοχής μας και ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη υποδομών που συνδέουν τρεις ηπείρους. Υποδομές που θα αυξήσουν τη γεωπολιτική σταθερότητα, θα επιτρέψουν τη διαφοροποιημένη πρόσβαση στην ενέργεια και θα βοηθήσουν τη μεταφορά καθαρής ενέργειας από τον πλούσιο και δυναμικό Νότο στον διψασμένο για ενέργεια Βορρά».

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ: Από το χρεοκοπημένο «μαγαζάκι» της Χαλκοκονδύλη, στον ισχυρό όμιλο του Στάσση – Άρθρο παρέμβαση

    Tιμολόγια ρεύματος: Νέες αλλαγές στους λογαριασμούς – Ανακοινώθηκαν τα 6μηνα σταθερά συμβόλαια

    Αλεξάνδρα Σδούκου στην Αίγυπτο: GREGY, πράσινο υδρογόνο, και η διεύρυνση του East Med Gas Forum



    ΣΧΟΛΙΑ