• Ενέργεια

    Αθανάσιος Σαββάκης (Χρηματιστήριο Ενέργειας): Πώς προχωράμε με νέο CEO και νέο business plan- Οι μεγάλες προκλήσεις

    Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος Χρηματιστηρίου Ενέργειας


    Είναι εγγυημένη η απρόσκοπτη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, παρά την ξαφνική παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Γιώργου Ιωάννου που έγινε χθες, δήλωσε στο mononews, ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

    Ο κ. Ιωάννου είχε αναλάβει  τη θέση του CEO, τον Οκτώβριο του 2019. Παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να οριστεί ο διάδοχός του ενώ ως τότε τα καθήκοντά του αναλαμβάνει ο κ. Σαββάκης Πρόεδρος του ΕΧΕ.

    “Έχει ήδη αναλάβει η Stanton Chase την ανεύρεση του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η οποία σύντομα θα κάνει τη σχετική αναγγελία της θέσης” ανέφερε ο κ. Σαββάκης και τόνισε ότι ο στόχος είναι να βρεθεί ένα πρόσωπο που θα συνδυάζει καλή γνώση της αγοράς ενέργειας του trading και της χρηματιστηριακής αγοράς.

    “Το Χρηματιστήριο Ενέργειας πρέπει να αναπτυχθεί και να αναπτύξει την αγορά, με νέα προϊόντα και νέα μέλη, να μην είναι απλά ένας φορέας. Οι νέες προκλήσεις για το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα προσδιοριστούν στο νέο business plan που ετοιμάζεται και θα ολοκληρωθεί σύντομα. Χρειάζεται περιφερειακή ανάπτυξη και επέκταση των διασυνδέσεων με άλλες αγορές και ανάπτυξη της αγοράς παραγώγων”, σημείωσε ο κ. Σαββάκης.

     Το Χρηματιστήριο Ενέργειας στην ενεργειακή κρίση: Μεγάλες προκλήσεις

    Ωστόσο, η σημερινή συγκυρία αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για το Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς καλείται να εξυπηρετήσει ένα αντιφατικό ρόλο. Τη λειτουργία μιας αγοράς που δημιουργεί αποδόσεις για τα μέλη της και τη διατήρηση της τιμής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα. Έχουν  αλλάξει πολλά από το ξεκίνημα της λειτουργίας του πριν 3 χρόνια καθώς εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η μεγαβατώρα   δεν αντιμετωπίζεται ως commodity αλλά ως κοινωνικό αγαθό, και αλλάζει ριζικά η αντίληψη εξασφάλισης αποδόσεων που είναι σύμφυτη με τη λειτουργία μιας χρηματιστηριακής αγοράς.

    Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το πρόσωπο που θα επιλεγεί για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου αλλά και το business plan που θα παρουσιαστεί.

    Το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα σε μετάβαση

    Σήμερα η ενεργειακή κρίση και η μεγάλη άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου έφεραν μεγάλη αύξηση των τιμών της Οριακής Τιμής Συστήματος που διαμορφώνεται από την προσφορά και τη ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε την ανάγκη διαφοροποιήσεων στην τιμολόγηση ανάλογα την τεχνολογία και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε προχθές και η πρόταση του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας  στο Συμβούλιο υπουργών.

    Ο προβληματισμός αυτός για την αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού μοντέλου ενέργειας κυριαρχεί στην Ευρώπη και είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα η Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,  είπε ότι η Κομισιόν δουλεύει πάνω σε ένα σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. “Η Κομισιόν έχει αναλάβει το σχέδιο της αναπροσαρμογής της αγοράς ηλεκτρισμού, ένα μέτρο όμως που είναι τεράστιου εύρους, πρέπει να σχεδιαστεί σωστά και θα πάρει καιρό”, είχε δηλώσει.

    Όπως είχε πει, “το πρόβλημα με τη δομή της αγοράς ενέργειας είναι ότι είναι σχεδιασμένη με βάση τις ανάγκες που υπήρχαν πριν 20 χρόνια, όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είχαν εισαχθεί στην αγορά. Τότε, οι ΑΠΕ ήταν ακριβές και η πιο ακριβή μορφή ενέργειας καθόριζε την υπόλοιπη αγορά. Όμως  η αγορά σήμερα είναι διαφορετική, καθώς οι ΑΠΕ είναι η πιο φτηνή και αποδοτική οικονομικά μορφή ενέργειας και το φυσικό αέριο είναι το πιο ακριβό και καθορίζει την αγορά”.

    «Αυτό το σύστημα αγοράς δε δουλεύει πια. Πρέπει να το μεταρρυθμίσουμε, να το προσαρμόσουμε στις τωρινές συνθήκες που οι ΑΠΕ κυριαρχούν», έχει προαναγγείλει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.



    ΣΧΟΛΙΑ