• Ενέργεια

    Πρόταση Σκρέκα στο Συμβούλιο για αποσύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο- Τι προβλέπει

    • NewsRoom
    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας


    Με πρωτοβουλία του Κώστα Σκρέκα, επανέρχεται στο τραπέζι των ευρωπαϊκών συζητήσεων η πρόταση για αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου στην αγορά  ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μειωθεί το συνολικό κόστος  της, μετά τη σχετική παρουσίαση που πραγματοποίησε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε  να αντανακλά το πραγματικό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής.

    Η ελληνική πρόταση είχε γνωστοποιηθεί στους υπουργούς των κρατών μελών της Ε.Ε. πριν το συμβούλιο και έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από αρκετές χώρες. Υπέρ της συζήτησης για μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς τάχθηκαν η Ιταλία, η Κύπρος, η Ρουμανία, η Γαλλία και η Ισπανία.

    Διαφορετική τιμολόγηση ανάλογα την τεχνολογία

    “Η συζήτηση για το νέο σχεδιασμό της αγοράς πρέπει να ξεκινήσει τώρα. Το σύστημα δείχνει την ισχύ και την αξιοπιστία του σε περιόδους κρίσης. Εκτός κρίσης όλα τα συστήματα λειτουργούν καλά. Η κρίση δείχνει εάν είναι πραγματικά αποτελεσματικά” τόνισε ο κ. Σκρέκας.

    Όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός η ελληνική πρόταση μεταρρύθμισης της αγοράς, εισηγείται το διαχωρισμό των τεχνολογιών σε δύο κατηγορίες: σε αυτές που παράγουν ρεύμα ανεξάρτητα από την τιμή του φυσικού αερίου και οι οποίες θα λειτουργούν με δημοπρασίες με βάση τους όγκους και στο φυσικό αέριο που θα τιμολογείται όπως συμβαίνει τώρα.Ο σταθμισμένος μέσος όρος της τιμής που προκύπτει για το κόστος του ρεύματος με το προτεινόμενο μοντέλο είναι πολύ χαμηλότερος από τις τρέχουσες τιμές.

    Αντίθετα, το πρόβλημα με το σημερινό μοντέλο είναι ότι ενώ η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των 27 κρατών-μελών  στο 20%, λόγω της αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ, το σύστημα προβλέπει ότι οι ακριβότερες μονάδες αερίου θα καθορίζουν την Οριακή Τιμή Συστήματος, διαμορφώνοντας ακριβή χονδρεμπορική αγορά.



    ΣΧΟΛΙΑ