• Ενέργεια

    Καλπάζουν φυσικό αέριο – πετρέλαιο – Ποιοι πληρώνουν ακριβότερα το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, πού βρίσκεται η Ελλάδα

    • NewsRoom


    Πάνω από 30% η άνοδος στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτήν την εβδομάδα, καθώς η Μόσχα μειώνει τη ροή

    Σε ανοδική τροχιά και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς κινούνται φυσικό αέριο και πετρέλαιο, με την τιμή του πρώτου στα συμβόλαια του Αυγούστου να ξεπερνά πρόσκαιρα σήμερα το πρωί τα 227,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα (2.400 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα).

    Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη από τον Μάρτιο, ενώ έρχεται μετά την απόφαση της Ρωσίας να μειώσει την παροχή μέσω του αγωγού Nord Stream 1 επικαλούμενη τεχνικούς λόγους και την επιβεβαίωση από τη γερμανική Gascade ότι η ροή μέσω του αγωγού είχε μειωθεί περίπου στο 20% της δυναμικότητάς του.

    Φυσικό αέριο: Σε υπετριπλάσια επίπεδα οι τιμές

    Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει υπερτριπλασιαστεί φέτος. Την 1η Ιανουαρίου, το φυσικό αέριο διαπραγματευόταν γύρω στα 640 δολάρια ανά χίλια κυβικά ή στα 60 δολάρια ανά μεγαβατώρα.

    Σε άνοδο και το πετρέλαιο

    Ανοδικά κινείται όμως σήμερα και το πετρέλαιο, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μεγάλη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

    Η προθεσμιακή τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου (West Texas Intermediate – WTI) πλησίαζε νωρίτερα τα 96 δολάρια ανά βαρέλι, μετά την υποχώρηση που σημείωσε στην προηγούμενη συνεδρίαση.

    Η τιμή του Brent για παράδοση τον Σεπτέμβριο ενισχυόταν κατά 0,4$ στα 104,78 δολάρια/βαρέλι.

    Η τιμή του πετρελαίου έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 25% φέτος, παρά τις διακυμάνσεις των τελευταίων μηνών.

    Ποιοι στην Ευρώπη πληρώνουν ακριβότερα το φυσικό αέριο

    Με τις τιμές να καίνε και την ανησυχία για τα αποθέματα ενόψει του χειμώνα να κορυφώνεται, το ολλανδικό Energievergelijk.nl έδωσε στη δημοσιότητα συγκριτικό πίνακα με τις τιμές που πληρώνουν για φυσικό αέριο οι Ευρωπαίοι σε κάθε χώρα.

    Από τα συγκριτικά αυτά στοιχεία, τα οποία διαμορφώθηκαν με βάση τα στοιχεία για τις τιμές της ενέργειας που πληρώνουν τα νοικοκυριά σε 33 ευρωπαϊκές χώρες, προκύπτει ότι το ακριβότερο φυσικό αέριο στη Γηραιά Ήπειρο πληρώνουν οι Σουηδοί, με δεύτερους τους Ολλανδούς.

    Ενδεικτικά, οι Ολλανδοί πληρώνουν 0,2319 ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh), ή 2,25 ευρώ ανά κυβικό, συμπεριλαμβανομένων φόρων και κόστους δικτύου. Η Σουηδία πληρώνει 0,2379 ευρώ ανά kWh ή 2,31 ευρώ ανά κυβικό, η Γερμανία σημαντικά λιγότερο με 0,14 ευρώ ανά kWh, ενώ η Ελλάδα είναι ακόμη χαμηλότερα με 0,13 ευρώ.

    Φυσικό αέριο: Συγκριτικός πίνακας τιμών Ιουνίου 2022
    Φυσικό αέριο: Συγκριτικός πίνακας τιμών Ιουνίου 2022

    Διαβάστε επίσης

    Goldman Sachs: Σε ύφεση η ευρωζώνη το β’ εξάμηνο του 2022

    Πρόταση Σκρέκα στο Συμβούλιο για αποσύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο- Τι προβλέπει



    ΣΧΟΛΙΑ