• Business

    Μηχανισμός πλαφόν χονδρικής: Συγκέντρωσε €332 εκατ. σε 15 μέρες – Τη Δευτέρα τα τιμολόγια Αυγούστου

    Γιάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος ΔΑΠΕΕΠ


    Έσοδα 332 εκατ. ευρώ είχε τις πρώτες 15 μέρες που λειτούργησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μηχανισμός Χονδρικής που έχει εφαρμοστεί από τις 6 Ιουλίου στους παραγωγούς ενέργειας.

    Εκτιμάται ότι ανάλογα με την τιμή της Μεγαβατώρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας μπορεί να αποδίδει από 650 εκατ. ευρώ  ως 1 δις. το μήνα  τα οποία θα ενισχύουν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

    Το ποσό αυτό μαζί με τα ποσά από τα ΥΚΩ (250 εκατ. τον χρόνο), τα υπερκέρδη των παραγωγών για το πρώτο εξάμηνο του 2022 (και το τελευταίο τρίμηνο του 2021) που συνολικά για τους 9 μήνες εκτιμώνται κοντά στα 500 εκατ. και τα ποσά από τα δικαιώματα ρύπων (120 εκατ. τον μήνα), θα ενισχύουν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να καλύπτουν τις επιδοτήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σε αυτά προστίθεται και η στήριξη από το ΕΛΑΠΕ, το ταμείο για τις ΑΠΕ.

    Για τους πρώτους μήνες του 2022, ο ΕΛΑΠΕ εκταμίευσε προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), €780 εκατ. και εμφάνισε και πλεόνασμα ύψους €439,86 εκατ.

    Το ισοζύγιο του λογαριασμού παραμένει σταθερά θετικό με αυξητικές τάσεις, παρόλο που το ποσοστό του εσόδου που κατευθύνεται προς τον ΕΛΑΠΕ από τις δημοπρασίες για τα δικαιώματα ρύπων έχει υποστεί σημαντικότατη μείωση. Υπενθυμίζεται πως οι πόροι που εξοικονομούνται από τη συγκεκριμένη μείωση διατίθενται για την ενίσχυση του ΤΕΜ.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΛΑΠΕ για το σύνολο του έτους το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού θα αγγίξει τα 2,3 δισ. Η ιδιαίτερα θετική εικόνα που παρουσιάζει ο ΕΛΑΠΕ επιτρέπει τη σημαντική ενίσχυση του ΤΕΜ, το βασικό πυλώνα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των ενεργειακής κρίσης και της ανόδου των τιμών ενέργειας.

    Τα έσοδα από τον Μηχανισμό

    Βέβαια, το πόσα ακριβώς έσοδα θα εξασφαλίζονται το μήνα από το Μηχανισμό και από τους παραγωγούς ενέργειας εξαρτάται από το πόσο υψηλότερη θα είναι κάθε μήνα η Οριακή Τιμή Συστήματος από τις ρυθμισμένες τιμές με βάση τις οποίες δίνονται πλέον οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς.

    Σύμφωνα με την  ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας  που ορίζει το πλαφόν ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, τα πλαφόν ανά τεχνολογία ορίζονται ως εξής:

    • για τις ΑΠΕ στα 85 ευρώ / μεγαβατώρα
    • για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά 112 ευρώ / μεγαβατώρα
    • για τους λιγνίτες 208,29 ευρώ / μεγαβατώρα,
    • για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου στα 292 ευρώ / μεγαβατώρα
    • για τις μονάδες φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου στα 408,47 ευρώ / μεγαβατώρα. Σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται ότι η απόδοση που έχουν οι μονάδες είναι μικρότερη, γι’ αυτό και έχει υπολογιστεί τόσο μεγαλύτερο πλαφόν.

    Τη Δευτέρα τα  τιμολόγια του Αυγούστου

    Τη Δευτέρα ανακοινώνονται τα νέα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου, όπως προβλέπει η υποχρέωση για την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η τροπολογία «κλειδί» που αναμενόταν από την αγορά και τους καταναλωτές για την έναρξη του νέου μηχανισμού κατατέθηκε ήδη ενταγμένη στο νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά που πήγε σήμερα στη Βουλή και προβλέπει ότι για αυτό τον μήνα οι προμηθευτές έχουν το δικαίωμα να ανακοινώσουν τις τιμές του Αυγούστου τη Δευτέρα, ενώ από τον επόμενο μήνα αυτό θα γίνεται κάθε 20 του μήνα.

    Με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο δε θα έχει ψηφιστεί έως τη Δευτέρα, η τροπολογία έχει αναδρομικό χαρακτήρα προκειμένου να μπορούν να προχωρήσουν οι προμηθευτές στις ανακοινώσεις για τον Αύγουστο.

    Διαβάστε επίσης:

    ΡΑΕ: Πότε οι προμηθευτές πρέπει να δεσμεύσουν δυναμικότητες σε αποθήκες αερίου – Τι προτείνει το Σχέδιο Ασφάλειας Εφοδιασμού



    ΣΧΟΛΙΑ