• Ενέργεια

    Αλεξέι Μίλερ (Gazprom): Κυρώσεις την ουκρανική Naftogaz, αν συνεχίσει τις ανέντιμες ενέργειες

    • NewsRoom
    Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής Gazprom

    Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής Gazprom


    Η ρωσική Gazprom απείλησε σήμερα με κυρώσεις την ουκρανική Naftogaz, η οποία έχει κινήσει νομικές διαδικασίες κατά του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού.

    Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της Gazprom, Alexei Miller, οι κινήσεις της ενεργειακής εταιρείας με έδρα το Κίεβο, δεν είναι «εποικοδομητικές», όσον αφορά την επίβλεψη της μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.

    Ανέφερε δε ότι είναι «ανούσιο» να συμμετέχει η Gazprom σε διεθνείς νομικές υποθέσεις που έχει κινήσει η Naftogaz.

    Υπενθυμίζεται ότι η Naftogaz τον Ιούνιο δήλωσε ότι είχε κινηθεί νομικά κατά της Ρωσίας σε δικαστήριο των ΗΠΑ, προκειμένου να ανακτήσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια που της επιδίκασε διαιτητικό δικαστήριο στη Χάγη, ως αποζημίωση για περιουσιακά στοιχεία που απαλλοτριώθηκαν από τη Ρωσία στην Κριμαία.

    «Οι ‘τραβηγμένες’ προσπάθειες της Naftogaz να συνεχίσει αυτή τη δίκη, καταδεικνύουν τη μη εποικοδομητική στάση της απέναντι στην οργάνωση της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και γενικά, δείχνουν μια εχθρική στάση απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Μίλερ.

    Σημειώνεται ότι οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μειώθηκαν στο ελάχιστο πέρσι, λόγω μιας σοβαρής πολιτικής κρίσης, που προκλήθηκε από την απόφαση της Μόσχας να στείλει χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία και να εισβάλει στη χώρα.

    Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε περίπου 12,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

    Συνολικά ανήλθαν σε 62 bcm για ολόκληρο το 2022, όταν οι συνολικές εξαγωγές μειώθηκαν σχεδόν στο μισό από το προηγούμενο έτος.

    «Η Naftogaz έχει ήδη καταθέσει αγωγή πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά της Ρωσίας στα δικαστήρια των ΗΠΑ.

    Εάν συνεχιστούν τέτοιες ανέντιμες ενέργειες, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα έχει άλλη επιλογή από τα να επιβάλει κυρώσεις και οι όποιες σχέσεις μεταξύ Ρωσικών εταιρειών και Naftogaz, θα καταστούν απλώς αδύνατες», τόνισε ο Μίλερ.

    Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανή διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

    Διαβάστε επίσης: 

    Λεωνίδας Μπακούρας (ΕΔΑ Αττικής): Ετοιμάζουμε το δίκτυο για βιομεθάνιο και υδρογόνο – Επενδύσεις €261 εκατ.

    ΤΑΙΠΕΔ: Αεροδρόμιο, Helleniq Energy και στο βάθος ΔΕΠΑ Εμπορίας-Μέσω ΧΑ οι αποκρατικοποιήσεις

    Συνεργασία ΔΕΗ myRewards Miles με την Aegean – Τι προσφέρει η υπηρεσία



    ΣΧΟΛΙΑ