• Ενέργεια

    Energean: Επένδυση 2 δισ. ευρώ στην Κύπρο και συνεχής ανάπτυξη -Τα επόμενα βήματα

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean κ. Μαθιός Ρήγας

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean κ. Μαθιός Ρήγας


    Επένδυση 2 δισ. στην Κύπρο, συνεχείς ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων, αύξηση μεγεθών και μέρισμα από το 2023, συνθέτουν την εικόνα συνεχούς ανάπτυξης της Energean.

    H εταιρεία, αξιοποιώντας τις νέες ανακαλύψεις φυσικού αερίου που πραγματοποιεί στο Ισραήλ και την αυξημένη ζήτηση, μπαίνει σε μια τριετία που θα την αναμορφώσει.

    Σε μια συγκυρία, που η στρατηγική της Ευρώπης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι απόλυτη προτεραιότητα, η ζήτηση για LNG και φυσικό αέριο εναλλακτικών πηγών είναι στο κατακόρυφο, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης για την Energean.

    Η νέα επένδυση στην Κύπρο, αν υλοποιηθεί από το 2026 θα υγροποιεί, μετατρέποντας σε LNG 3,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο, ποσότητα που αντιστοιχεί με το 50% των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.

    Ανεξάρτητα όμως, από αυτό, η εταιρεία αναμένει 5πλασια μεγέθη στην παραγωγή φυσικού αερίου στην τριετία, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για παραγωγή 200.000 βαρέλια ισοδυνάμων πετρελαίου ανά ημέρα το 2025 από 40.000 βαρέλια ισοδυνάμων πετρελαίου σήμερα, από τα οποία το 75% είναι φυσικό αέριο.

    Σημειώνεται ότι μετά την  αναμενόμενη, για το 3ο τρίμηνο φέτος,  έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Καρίς στο Ισραήλ, η Energean πρόκειται να διανείμει μέρισμα για πρώτη φορά το 2023, για τη χρήση 2022.

    Η νέα επένδυση για το FLNG στην Κύπρο

    Η πρόταση στην κυπριακή κυβέρνηση για επένδυση 2 δισ. ευρώ, για τη δημιουργία FLNG γίνεται από  κοινού με τις εταιρείες Vitol και  Golar LNG.

    Μετά την αρχική θετική ανταπόκριση της κυπριακής κυβέρνησης, η εταιρεία προετοιμάζει την τεχνική έκθεση με όλες τι παραμέτρους του έργου, το χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων και τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται από το κυπριακό Κράτος για την εκκίνηση της επένδυσης. Η πρώτη φάση του έργου μέχρι το 2026 αφορά επενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο αγωγός 200 χλμ που θα φέρνει το αέριο από τη γεώτρηση μέχρι το Βασιλικό της Κύπρου, και το δεξαμενόπλοιο της Golar LNG.

    Σημαντική ώθηση στην υλοποίηση του έργου θα δώσει η ενδεχόμενη αίτηση από την κυπριακή κυβέρνηση και τελική ένταξή του στις χρηματοδοτήσεις του Repower EU. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδική αναφορά στο έργο έκανε πρόσφατα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν, από το Νταβός, σημειώνοντας ότι οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Πολωνία  θα αποτελέσουν τον ενεργειακό πυρήνα της Ευρώπης.

    Μεγάλη αύξηση μεγεθών

     Η Energean  στο πρώτο τρίμηνο του 2022 παρουσίασε κέρδη  στα 170,7 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 80% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 (94,9 εκατ. δολ.).

    Από το τρίτο τρίμηνο του 2022 θα ξεκινήσει η παραγωγή πετρελαίου της  Energean  από την ανάπτυξη φυσικού αερίου Karish στη Μεσόγειο Θάλασσα, στα ανοικτά του Ισραήλ.

    Το Energean Power FPSO, που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή στο Karish, αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ στις αρχές Ιουνίου,  και ακολούθως θα ξεκινήσουν οι εργασίες σύνδεσης και θέσης σε λειτουργία offshore.

    Θα χρειαστούν τρεις έως τέσσερις μήνες προετοιμασίας από την έναρξη  λειτουργίας και σύνδεσης του FPSO μέχρι την παραγωγή  του πρώτου αερίου.

    Κοίτασμα Αθήνα

    Πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το κοίτασμα “Αθηνά” περιέχει ανακτήσιμους όγκους αερίου 8 bcm (283 bcf / (51 mmboe).

    Το Athena μπορεί να εμπορευματοποιηθεί βραχυπρόθεσμα μέσω σύνδεσης με το Energean Power FPSO, ενισχύοντας την κερδοφορία της ανάπτυξης Karish-Tanin. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας νέας ανάπτυξης στην περιοχή του Ολύμπου, σύμφωνα με  την Energean. Η εταιρεία στοχεύει και σε εξαγωγές προς την Κύπρο ή (και) την Αίγυπτο και για αυτό χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου.

    Αφού λάβει από το Ισραήλ άδεια εξαγωγών, το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Αθηνά μπορεί να τροφοδοτήσει το σχέδιο εγκατάσταση του FLNG στην Κύπρο.



    ΣΧΟΛΙΑ