• Business

    ΕΛΠΕ: Δυναμικά στις ΑΠΕ με το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο της ΝΑ Ευρώπης ισχύος 204MW- Τα επόμενα βήματα

    ελπε

    Ανδρέας Σιάμισιης


    Την είσοδό της με δυναμικό τρόπο στην αγορά των ΑΠΕ πραγματοποίησε η ΕΛΠΕ, μέσω της θυγατρικής της, ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, αποκτώντας το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 204 MW και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο της ΝΑ Ευρώπης.

    Στα σχέδια της ΕΛΠΕ είναι να φτάσουν να έχουν ένα χαρτοφυλάκιο των 500 MW στις ΑΠΕ τα επόμενα 2-3 χρόνια ξεκινώντας από το φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη. Σύμφωνα με την εταιρεία, σχεδιάζονται και άλλες εξαγορές αλλά και κάποια έργα στο εξωτερικό, τα οποία εξετάζονται, αν και δεν αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρεία το εξωτερικό.

    Το μεγάλο φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη που όταν ολοκληρωθεί, θα παράγει ετησίως 350 GWh και συγκαταλέγεται  στα 5 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης αλλά και το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτελεί ένα έργο ορόσημο, με σημαντικό αποτύπωμα για την εθνική οικονομία και την τοπική κοινωνία. Θα αναπτυχθεί σε ενιαία έκταση 4.400 στρεμμάτων, στην οποία θα κατασκευαστούν συνολικά 18 εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και η συνολική επένδυση για την ολοκλήρωσή του αθ ανέλθει στα €130 εκατ.

    Η εταιρεία δίνει έμφαση στην προστιθέμενη αξία που θα δημιουργήσει στη χώρα κατά τη φάση κατασκευής του έργου και  εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 35% η ελληνική συμμετοχή, σε υλικά, εξοπλισμό και εργασία, ενώ θα δημιουργήσει περισσότερες από 350 άμεσες θέσεις εργασίας. Η έναρξη των εργασιών κατασκευής τοποθετείται εντός του Οκτωβρίου και οι εργασίες θα διαρκέσουν 16 μήνες. Θα βρίσκεται δε σε πλήρη λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2022.

    Στρατηγικοί στόχοι – Περιβαλλοντικά οφέλη

    Η συμβολή του Φ/Β Κοζάνης στον εθνικό στρατηγικό στόχο για απολιγνιτοποίηση είναι καθοριστική, ενώ ταυτόχρονα για την ΕΛΠΕ η αξία του είναι μεγάλη καθώς με μια κίνηση η εταιρεία εξασφάλισε σημαντική παρουσία στις ΑΠΕ, επιταχύνοντας  τη στρατηγική για ουσιαστική διείσδυση στις ΑΠΕ. Την ίδια στιγμή επισπεύδει τον στόχο για βελτίωση κατά 50% του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος έως το 2030.

    Με τη λειτουργία του το ηλιακό πάρκο, θα παρέχει καθαρή ενέργεια μηδενικών εκπομπών σε τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος 320.000 τόνων σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

    Χρηματοδότηση με πράσινο ομόλογο και κυρίως από την EBRD

    Για τη χρηματοδότηση του έργου η  ΕΛΠΕ προχώρησε στην έκδοση  πράσινου ομόλογου  ονομαστικής αξίας €99,9 εκατ. και έτσι  διασφάλισε χρηματοδότηση με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και απόδοση 2,4% και κατάφερε μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, παρά τις προκλήσεις του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από την EBRD, η οποία συμμετείχε με €75 εκατ.  στην έκδοση. Η συναλλαγή συμβάλλει στη βελτίωση του μίγματος χρηματοδότησης και στην περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού.

    Ο Harry Boyd-Carpenter, Επικεφαλής Ενέργειας της EBRD για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που υποστηρίζουμε τα ΕΛΠΕ στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου ηλιακού πάρκου στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για την απανθρακοποίηση και, ως εκ τούτου, θα χρειαστεί πολλά έργα αυτής της κλίμακας για να αντικαταστήσει την υπάρχουσα ισχύ του λιγνίτη. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτό το ορόσημο έργο και υποστηρίζουμε τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας σε νέες πιο πράσινες οικονομικές δραστηριότητες».

    Σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Ανδρέας Σιάμισιης, επισήμανε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση της εξαγοράς του έργου ΑΠΕ στην Κοζάνη, ταυτόχρονα με την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του. Επιβεβαιώνουμε έτσι τη στόχευση της ταχείας υλοποίησης της στρατηγικής μας για ενεργειακή μετάβαση και ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, παρά την κρίση λόγω κορωνοϊού, συνεισφέροντας παράλληλα στην τοπική, καθώς και την ελληνική οικονομία συνολικά. Επιπλέον η επιτυχής έκδοση ευρω-ομολόγου, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους στο τρέχον ευμετάβλητο περιβάλλον και με τη συμμετοχή της EBRD, σηματοδοτεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη στρατηγική του Ομίλου για ανάπτυξη δραστηριοτήτων με βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

    Τα επόμενα σχέδια των ΕΛΠΕ

    Στα σχέδια της ΕΛΠΕ είναι να φτάσει  σε  ένα χαρτοφυλάκιο των 500 MW στις ΑΠΕ τα επόμενα 2-3 χρόνια ξεκινώντας από το φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη, με το οποίο η εταιρεία θα αποκτήσει τα πρώτα 204 MW το 2021-2022.

    Σχεδιάζονται και άλλες εξαγορές  αλλά και κάποια έργα στο εξωτερικό, τα οποία εξετάζονται αν και το εξωτερικό δεν αποτελεί προτεραιότητα, για την εταιρεία.

    Η κρίση δεν μετέβαλε τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου, αλλά την ταχύτητα υλοποίησης των διαδικασιών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με έμφαση στον Ενεργειακό και Ψηφιακό Μετασχηματισμό. Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών έως μηδενικών εκπομπών άνθρακα, η προσαρμογή σε νέες τεχνολογίες και καθαρή ενέργεια, οι επενδύσεις σε Φυσικό Αέριο, Ανανεώσιμες Πηγές, Ηλεκτροκίνηση,  η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα, αλλά και η διαρκής βελτίωση των παραγόμενων καυσίμων, αποτελούν προτεραιότητες του Ομίλου ο οποίος έχει θέσει ως στόχο τη βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος κατά 50% έως το 2030.

     Η σημασία των καθαρών καυσίμων, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των εκπομπών, είναι μεγάλη για τον όμιλο και όπως έχει τονίσει ο Διευθύνων Σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης, «θα πρέπει να υποστηρίξουμε τα καθαρά καύσιμα με την ίδια θέρμη που υποστηρίζουμε τις άλλες πηγές καθαρής ενέργειας». Τα υγρά καύσιμα θα εξακολουθήσουν να καλύπτουν σχεδόν το ήμισυ των ενεργειακών αναγκών τα επόμενα 20-30 χρόνια και αποτελούν μέρος της λύσης στην επίτευξη του στόχου της Ε.Ε. για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050. Ωστόσο, για την εταιρεία ο ευρύς μετασχηματισμός των διυλιστηρίων και η ανάπτυξη σε μεγάλη κλίμακα καινοτόμων υγρών καυσίμων με χαμηλό αποτύπωμα, θα απαιτήσει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο και μέτρα στήριξης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του κλάδου.
    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ