• Business

    Έλον Μασκ: Τηλεπαθητικά κίνησε ποντίκι υπολογιστή ο πρώτος ασθενής της Neuralink

    • NewsRoom
    Έλον Μασκ

    Έλον Μασκ


    Ο πρώτος ασθενής με τσιπ εγκεφάλου που εμφυτεύτηκε από τη Neuralink, φαίνεται να έχει αναρρώσει πλήρως και είναι σε θέση να ελέγχει ένα ποντίκι υπολογιστή χρησιμοποιώντας τη σκέψη του, δήλωσε αργά τη Δευτέρα ο ιδρυτής της startup Έλον Μασκ.

    “Η πρόοδος είναι καλή, και ο ασθενής φαίνεται να έχει αναρρώσει πλήρως, χωρίς παρενέργειες που γνωρίζουμε. Ο ασθενής μπορεί να μετακινήσει ένα ποντίκι γύρω από την οθόνη με τη σκέψη του”, ανέφερε ο Μασκ στην πλατφόρμα Χ.

    Τόνισε επίσης ότι η Neuralink προσπαθεί τώρα να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερα “κλικ” από τον ασθενή.

    Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ η εταιρεία δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Reuters.

    Πρώτη εμφύτευση σε ανθρώπινο εγκέφαλο

    Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία, πραγματοποίησε την πρώτη εμφύτευση σε ανθρώπινο εγκέφαλο τον περασμένο μήνα.

    Ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου του δισεκατομμυριούχου να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ελέγχουν τους υπολογιστές με το μυαλό τους. Και για πρώτη φορά ο Μusk έδωσε όνομα στη συσκευή που εμφυτεύει.

    Η Neuralink είναι μια startup που ιδρύθηκε από τον Elon Musk το 2017, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή που θα βοηθούσε άτομα με σοβαρή παράλυση να χειρίζονται τηλέφωνα και υπολογιστές χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους.

    Την ίδια στιγμή, ο Μασκ έχει μεγάλες φιλοδοξίες για τη Neuralink, λέγοντας ότι θα διευκόλυνε την ταχεία χειρουργική εισαγωγή των συσκευών τσιπ για τη θεραπεία παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

    Η Neuralink, η αξία της οποίας ήταν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρσι, έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες εκκλήσεις για έλεγχο σχετικά με τα πρωτόκολλα ασφαλείας της.

    Όπως ανέφερε το Reuters τον περασμένο μήνα, στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ σχετικά με τη διακίνηση επικίνδυνων υλικών.

    Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε έγκριση στη Neuralink για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους τον Μάιο του περασμένου έτους, μετά από μια σειρά δοκιμών εμφυτευμάτων σε διάφορα ζώα.

    Η εταιρεία επικρίθηκε έντονα για τη χειρουργική της σε ζώα, ιδιαίτερα σε πρωτεύοντα, από ομάδες όπως η Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική, η οποία είπε ότι η Neuralink απέτυχε σε πολλές από αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ