• Business

    Neuralink: Προβλήματα εμφάνισε το πρώτο εμφύτευμα σε ανθρώπινο εγκέφαλο

    • Μαρία Βε
    Neuralink και Έλον Μασκ

    Neuralink και Έλον Μασκ (Πηγή: REUTERS/Dado Ruvic)


    Μια δυσλειτουργία αντιμετώπισε το εμφύτευμα εγκεφάλου της νεοσύστατης εταιρείας Neuralink του Έλον Μασκ, αφού τοποθετήθηκε σε ασθενή για πρώτη φορά στις αρχές του 2024.

    Η Neuralink, μια startup που ιδρύθηκε από τον Μασκ το 2017, προσπάθησε να δημιουργήσει μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI), το οποίο θα βοηθούσε άτομα με σοβαρή παράλυση να χειρίζονται τηλέφωνα και υπολογιστές χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους.

    Το σύστημα της εταιρείας, που ονομάζεται Link, βασίζεται σε τεχνολογία δεκαετιών και αφορά την εμφύτευση ηλεκτροδίων στον ανθρώπινο εγκέφαλο για την ερμηνεία των σημάτων και τη θεραπεία καταστάσεων όπως η παράλυση, η επιληψία και η νόσος του Πάρκινσον.

    Η συσκευή της Neuralink περιέχει περισσότερα από 1.000 ηλεκτρόδια – πολύ περισσότερα από άλλα εμφυτεύματα – κατανεμημένα σε 64 νήματα και η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση ενός ρομπότ για την εισαγωγή του εμφυτεύματος της εταιρείας σε ένα μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κίνηση.

    Η εταιρεία εξηγεί ότι για τη διαδικασία της εμφύτευσης, χρησιμοποιούνται μικροσκοπικές βελόνες κατά παραγγελία.

    Το implant στοχεύει μεμονωμένους νευρώνες, ενώ πολλές άλλες υπό ανάπτυξη συσκευές στοχεύουν σε σήματα από ομάδες νευρώνων.

    Η λειτουργία του επιτρέπει υψηλότερο βαθμό ακρίβειας.

    Ο πρώτος ασθενής

    Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, η Neuralink εμφύτευσε τη συσκευή σε έναν 29χρονο ασθενή, ως μέρος μιας μελέτης για να ελέγξει την ασφάλειά της.

    Η εταιρεία μετέδωσε ένα live με τον ασθενή τον Μάρτιο, ενώ σε μια ανάρτηση τον Απρίλιο ανέφερε ότι η επέμβαση πήγε “εξαιρετικά καλά”.

    “Ο ασθενής φαίνεται να έχει ανακάμψει πλήρως, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει εμφανίσει κάποια παρενέργεια και είναι σε θέση να ελέγχει το ποντίκι και να το μετακινεί στην οθόνη μόνο με τη σκέψη”, δήλωνε ο Μασκ.

    Εμφανίστηκαν προβλήματα

    Ωστόσο, τις εβδομάδες που ακολούθησαν, μια σειρά από νήματα απομακρύνθηκαν από τον εγκέφαλο του ασθενούς, ανέφερε η Neuralink την Τετάρτη.

    Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα αποτελεσματικά ηλεκτρόδια, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο για την εταιρεία στο θέμα της μέτρησης της ταχύτητας και της ακρίβειας του Link.

    Παρόλο που η εταιρεία δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόβλημα, επεσήμανε ότι τροποποίησε έναν αλγόριθμο, προκειμένου να βελτιώσει την διεπαφή χρήστη, ενώ σημείωσε ότι προσπάθησε να αναβαθμίσει το σύστημα μετάφρασης των σημάτων.

    Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Neuralink φέρεται να σκέφτηκε να αφαιρέσει τελείως το εμφύτευμα, ωστόσο μάλλον αυτό δεν θα χρειαστεί, καθώς το πρόβλημα δεν θέτει σε κίνδυνο τον ασθενή αυτή τη στιγμή.

    Επιπλέον τόνισε ότι ο ασθενής χρησιμοποιεί το σύστημα BCI της εταιρείας για περίπου οκτώ ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και συχνά έως και 10 ώρες την ημέρα τα Σαββατοκύριακα.

    Ο ίδιος ο ασθενής ανέφερε ότι το Link αποτελεί “υπερφόρτωση πολυτέλειας” που τον βοήθησε να “επανασυνδεθεί με τον κόσμο”.

    Στα “χνάρια” της Neuralink

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η Neuralink δεν είναι η μόνη εταιρεία που κατασκευάζει ένα σύστημα BCI, καθώς η συγκεκριμένη τεχνολογία διερευνάται σε ακαδημαϊκό επίπεδο εδώ και δεκαετίες.

    Μάλιστα, το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορικής της Κίνας έχει χαρακτηρίσει την τεχνολογία BCI ως σημαντική “αναδυόμενη τεχνολογία αιχμής”.

    Πηγή: Linkedin
    Πηγή: Linkedin

    Σε αυτό το πλαίσιο, η κρατική κινεζική εταιρεία Beijing Xinzhida Neurotechnology ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες τη δημιουργία ενός τσιπ εγκεφάλου με τεχνολογία παρόμοια με αυτή του εγκεφαλικού εμφυτεύματος της Neuralink.

    Πρόκειται για ένα εμφύτευμα BCI με την ονομασία Neucyber, το οποίο σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε πίθηκο, ο οποίος κατάφερε να ελέγξει ένα ρομποτικό χέρι μόνο με τη σκέψη του.

    Μακρύς ο δρόμος για την εμπορευσιμότητα

    Η Neuralink, σύμφωνα με την αγορά, έχει μπροστά της μακρύ δρόμο δοκιμών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, προτού μπορέσει να λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για την εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας.

    Προς το παρόν, η εταιρεία ανακοίνωσε τον Μάιο του 2023 ότι έλαβε την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων για να αρχίσει να δοκιμάζει την τεχνολογία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων της σε ανθρώπους.

    Προκειμένου οι νέες ιατρικές συσκευές, όπως το εμφύτευμα της Neuralink, να γίνουν εμπορεύσιμες, θα πρέπει πρώτα να λάβουν διάφορες μορφές έγκρισης από τον οργανισμό και να περάσουν από μια σειρά δοκιμών για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές.

    Οι γιατροί του οργανισμού εξετάζουν αυστηρά τα αποτελέσματα των δοκιμών και άλλα στοιχεία, προτού εγκρίνουν την κυκλοφορία οποιασδήποτε συσκευής στην αγορά.

    Ακόμη και αν εγκριθεί μια συσκευή, οι αρχές μπορούν να αποκλείσουν κάποιες ομάδες ασθενών ή να περιορίσουν τη χρήση της σε ασθενείς με ειδικές ιατρικές ανάγκες.

    Την ίδια στιγμή, η Neuralink εργάζεται ήδη πάνω σε ένα δεύτερο εμφύτευμα που υπόσχεται να θεραπεύσει την τύφλωση, σύμφωνα με τον Μασκ.

    “Το Blindsight είναι το επόμενο προϊόν της Neuralink μετά το Telepathy”, έγραψε στο X.

    “Θα πρέπει να αναφέρω ότι το εμφύτευμα Blindsight λειτουργεί ήδη σε πιθήκους. Η ανάλυση θα είναι χαμηλή στην αρχή, όπως τα πρώιμα γραφικά της Nintendo, αλλά τελικά μπορεί να ξεπεράσει την κανονική ανθρώπινη όραση”, συμπλήρωσε.

    Η εταιρεία έχει βρεθεί ωστόσο υπό έρευνα από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ μετά από καταγγελίες οργανώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων, για βιαστικά και απρόσεχτα πειράματα σε ζώα που οδηγούν σε άσκοπο βασανισμό ή στον θάνατο τους.

    Διαβάστε επίσης: 

    Elon Musk: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Neuralink και την πρώτη εμφύτευση τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο



    ΣΧΟΛΙΑ