• Business

    Elon Musk: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Neuralink και την πρώτη εμφύτευση τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο

    • Bloomberg

    Elon Musk


    Η Neuralink Corp. του Elon Musk πραγματοποίησε την πρώτη εμφύτευση σε ανθρώπινο εγκέφαλο. ‘Ενα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου του δισεκατομμυριούχου να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ελέγχουν τους υπολογιστές με το μυαλό τους. Και για πρώτη φορά ο Μusk έδωσε όνομα στη συσκευή που εμφυτεύει.

    Το bloomberg καταγράφει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Neuralink και την πρώτη δοκιμή της εταιρείας σε ανθρώπους:

    Ποια είναι η Neuralink;

    Η Neuralink είναι μια startup που ιδρύθηκε από τον Elon Musk το 2017. Προσπαθεί να δημιουργήσει μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή που θα βοηθούσε άτομα με σοβαρή παράλυση να χειρίζονται τηλέφωνα και υπολογιστές χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους. Για να γίνει αυτό, πραγματοποιεί έρευνα για την εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο των ανθρώπων.

    Ακούγεται τρομακτικό. Έχει ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο;

    Ναι. Η Neuralink βασίζεται σε τεχνολογία δεκαετιών που στοχεύει στην εμφύτευση ηλεκτροδίων στον ανθρώπινο εγκέφαλο για την ερμηνεία των σημάτων και τη θεραπεία καταστάσεων όπως η παράλυση, η επιληψία και η νόσος του Πάρκινσον.

    Μια πρώιμη συσκευή είναι γνωστή ως Συστοιχία της Γιούτα, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο το 2004. Πολλοί ανταγωνιστές έχουν εισέλθει στο συγκεκριμένο πεδίο, συμπεριλαμβανομένων των Synchron και Precision Neuroscience.

    Είναι νόμιμο;

    Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε έγκριση στη Neuralink για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους τον Μάιο του περασμένου έτους, μετά από μια σειρά δοκιμών εμφυτευμάτων σε διάφορα ζώα.

    Η εταιρεία επικρίθηκε έντονα για τη χειρουργική της σε ζώα, ιδιαίτερα σε πρωτεύοντα, από ομάδες όπως η Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική, η οποία είπε ότι η Neuralink απέτυχε σε πολλές από αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις.

    Τι διαφορετικό έχει η συσκευή της Neuralink;

    Η συσκευή της Neuralink περιέχει περισσότερα από 1.000 ηλεκτρόδια, πολύ περισσότερα από άλλα εμφυτεύματα.

    Στοχεύει μεμονωμένους νευρώνες, ενώ πολλές άλλες υπό ανάπτυξη συσκευές στοχεύουν σήματα από ομάδες νευρώνων. Εάν λειτουργήσει, θα επιτρέπει υψηλότερο βαθμό ακρίβειας.

    Πώς λειτουργεί ακριβώς;

    Το εμφύτευμα τοποθετεί το τσιπ και άλλα ηλεκτρονικά μέσα στο κρανίο του χρήστη, με τις ασύρματες επικοινωνίες να στέλνουν δεδομένα εγκεφαλικού σήματος σε μια εφαρμογή της Neuralink, η οποία τα αποκωδικοποιεί σε ενέργειες και προθέσεις.

    Η φόρτιση γίνεται και ασύρματα. Η Neuralink έχει αναπτύξει ένα ειδικό σύστημα ρομποτικής χειρουργικής για την εκτέλεση της διαδικασίας εμφύτευσης.

    Τι ελπίζουν να κάνουν οι Musk και Neuralink με τα τσιπ εγκεφάλου;

    Η Neuralink θέλει να βοηθήσει τους παράλυτους ανθρώπους, σε πρώτη φάση. Σε επόμενο στάδιο, ο Μusk λέει ότι η συσκευή του θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με απώλεια ακοής και όρασης.

    Ο δισεκατομμυριούχος ελπίζει, όπως επισήμανε, ότι μια μέρα το εμφύτευμα θα μπορούσε να επιτρέψει φουτουριστικούς στόχους, όπως να βοηθήσει τους ανθρώπους να συγχωνευθούν με την τεχνητή νοημοσύνη.

    Πώς λέγεται η συσκευή;

    Σε μια ανάρτηση στο κοινωνικό του δίκτυο τη Δευτέρα, ο Μusk είπε ότι η συσκευή θα ονομάζεται Telepathy.

    Τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της πρώτης δοκιμής της Neuralink σε ανθρώπινο εγκέφαλο;

    Αυτή η δοκιμή έχει σκοπό να βοηθήσει την εταιρεία να βρει το σωστό σχέδιο για τη συσκευή της. Πέρυσι, η Neuralink είπε ότι θα έκανε 11 χειρουργικές επεμβάσεις φέτος, αν και οι προβλέψεις της ήταν υπερβολικά αισιόδοξες στο παρελθόν.

    Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η μελέτη;

    Συνήθως, αυτός ο τύπος μελέτης καταγράφει 5-10 ασθενείς και διαρκεί έως και ένα χρόνο. Το επόμενο βήμα είναι μια μελέτη σκοπιμότητας και στη συνέχεια μια βασική μελέτη, η οποία είναι περίπου ανάλογη με μια μελέτη Φάσης ΙΙΙ για ένα φάρμακο.

    Εάν όλα πάνε καλά, πιθανότατα θα χρειαστούν πέντε χρόνια έως μια δεκαετία πριν κυκλοφορήσει στην αγορά.

    Διαβάστε ακόμη:

    Elon Musk: Πράσινο φως στη Neuralink για δοκιμές εγκεφαλικών τσιπ σε ανθρώπους

    Tesla: Έχασε 200 δισ. δολάρια σε αξία τον Ιανουάριο – Δεν βλέπουν προς το παρόν τέλος στη πτώση οι επενδυτές

    Porsche: Γιατί «έφαγε τη σκόνη» της Ferrari



    ΣΧΟΛΙΑ