• Business

    Ελλάκτωρ: Τελική αναμέτρηση Ολλανδών και εφοπλιστών ή αναβολή της ΓΣ για 20 μέρες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελλάκτωρ

    Πάνω: Ιωάννης Καϋμενάκης – Δημήτρης Μπάκος Κάτω: Χένρι Χόλτερμαν – Αναστάσιος Καλλιτσάντσης


    Η κρίσιμη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ είναι προγραμματισμένη για τις 7 Ιανουαρίου, ωστόσο, η εκτίμηση που κυριαρχεί με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες είναι ότι η πλευρά των εφοπλιστών (Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης) θα αιτηθεί την αναβολή της για είκοσι μέρες.

    Στην προαναφερόμενη εκτίμηση συνηγορεί το γεγονός ότι έγινε δεκτή από τους δύο εφοπλιστές και την σημερινή διοίκηση, υπό τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση (στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου) η πρόταση της ολλανδικής Reggenborgh να προεδρεύσει στην έκτακτη γενική συνέλευση ο δικηγόρος Νικόλαος Πιμπλής, τελικά, ως πρόσωπο κοινής αποδοχής.

    Η αντιπρόταση της πλευράς των εφοπλιστών ήταν να προεδρεύσει ο Γιώργος Προβόπουλος, σημερινός πρόεδρος του κατασκευαστικού ομίλου. Η αποδοχή της πρότασης των Ολλανδών ερμηνεύεται και ως έλλειψη διάθεσης των εφοπλιστών να γίνει αύριο η καταμέτρηση δυνάμεων (ψήφων) αφού σε περίπτωση δύο υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου της συνέλευσης θα γινόταν ψηφοφορία.

    Για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,79% 2,54 ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει τις τελευταίες μέρες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έπειτα και από σχετικές επιστολές που έχει λάβει σύμφωνα με πληροφορίες από μικρομετόχους. Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό ερώτημα της Επιτροπής αφορά το είδος της συμμετοχής που έχει η Reggenborgh στη ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,12% 16,24 και οι αντίστοιχες επιδιώξεις της στην Ελλάκτωρ. Ζητούνται τυπικά στοιχεία όπως είναι, μεταξύ άλλων, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και η σχέση τους με τους μετόχους.

    Πηγές κοντά στους Ολλανδούς σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμιά εμπλοκή τους στη διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα, δεν έχουν διορίσει καν μέλος στο διοικητικό της συμβούλιο και το ίδιο θα πράξουν εφόσον κερδίσουν οι απόψεις τους στην Ελλάκτωρ. Προσθέτουν ότι στόχος τους είναι να υποστηρίξουν την ανεξάρτητη πορεία της Άκτωρ (θυγατρική της Ελλάκτωρ για τις κατασκευές) και αυτό θα το πετύχουν με την οικονομική της ενίσχυση. Η άποψή τους είναι ότι η συνέλευση πρέπει να γίνει στις 7 Ιανουαρίου γιατί η κατάσταση στον κατασκευαστικό όμιλο δεν σηκώνει αναβολές.

    Με βάση τις πληροφορίες, εφόσον κυριαρχήσει η διοίκηση που θα προτείνει η Reggenborgh (πρόεδρος ο Γιώργος Μυλωνογιάννης και διευθύνων σύμβουλος ο Άρης Ξενόφος) αυτή θα προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο ώστε να γνωρίζει ακριβώς τι παραλαμβάνει και στη συνέχεια θα προτείνει αύξηση κεφαλαίου ικανή να χρηματοδοτήσει επαρκώς την Άκτωρ. Θεωρείται ότι το ποσό των 50 εκατ. ευρώ που έχει προταθεί από τη νυν διοίκηση δεν είναι αρκετό για να ισχυροποιηθεί ο κατασκευαστικός τομέας του ομίλου.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα επίσημα η Invesco Finance SA των κ.κ. Καϋμενάκη και Μπάκου ελέγχει το 5% της Ελλάκτωρ και έχει συμφωνήσει, μέχρι το αργότερο στις 12 Ιανουαρίου, την εξαγορά του 18,3346%, ποσοστό που σήμερα ανήκει στην Pemaonaro Limited, των Αναστασίου και Δημήτρη Καλλιτσάντση. Συνολικά φθάνουν περίπου στο 23,3% χωρίς τις τυχόν συμμαχίες που έχουν συνάψει με άλλους μετόχους.

    Η Reggerbogh Invest ελέγχει άμεσα το 14,17% του μετοχικού κεφαλαίου του κατασκευαστικού ομίλου και διαθέτει το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς του 12,5% που ανήκει στον Λεωνίδα Μπόμπολα. To call option μπορεί να ασκηθεί έως τον Μάρτιο του 2021, αλλά πρακτικά οι Ολλανδοί θα μπουν στη μάχη της γενικής συνέλευσης έχοντας τουλάχιστον το 26% των δικαιωμάτων ψήφου.

    Η ολλανδική εταιρεία εμφανίζεται αποφασισμένη να κερδίσει τη μάχη, όταν αυτή τελικά δοθεί, έχοντας συνάψει και άλλες συμμαχίες, ενώ στελέχη της, απαντώντας στις πληροφορίες που φέρουν τους δύο εφοπλιστές να σκοπεύουν να προβούν σε δημόσια πρόταση για να ενισχύουν περαιτέρω τη θέση τους, τονίζουν ότι «έχουν προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα».

    Από την πλευρά του ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης υπεραμύνεται των αποφάσεών που έλαβε η διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου τα τελευταία 2,5 χρόνια, καθώς και των δικών του επιλογών, λέγοντας ότι θα παραμείνει υπέρ αυτών που επιθυμούν το καλό της Ελλάκτωρ.

    Αντίθετη άποψη έχει ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στην επιστολή παραίτησής του από το ΔΣ της Ελλάκτωρ κατηγορεί τον αδερφό του ότι εκμεταλλεύεται την εσωτερική πληροφόρηση που διαθέτει για προσωπικό πλουτισμό, κατηγορία, η οποία, εφόσον έχει διατυπωθεί και μάλιστα γραπτώς, δεν μπορεί παρά να τεθεί στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Διαβάστε επίσης:

    Αδελφοί Καλλιτσάντση: Με ζημιές 41 εκατ. ευρώ πληρώνουν το χαμένο «στοίχημα» της Ελλάκτωρ

    Ελλάκτωρ: Εσωτερικές διαφωνίες οδήγησαν στην έξοδο τον Δημήτρη Καλλιτσάντση

    Η αντίδραση του ομολόγου της Ελλάκτωρ και γιατί οι Ολλανδοί επιλέγουν τον Ξενόφο για το management



    ΣΧΟΛΙΑ