• Business

    Ελλάκτωρ στο «κόκκινο»: Οι «πειρατές», η Eurobank και οι εφοπλιστές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελλάκτωρ

    Πάνω: Γιώργος Μυλωνογιάννης (πρόεδρος Ellaktor) και Άρης Ξενόφος (CEO Ellaktor) – Κάτω: Ιωάννης Καΰμενάνης και Δημήτρης Μπάκος (εφοπλιστές, μέτοχοι Ελλάκτωρ, Greehill Investors)


    «Εμείς θέλουμε να δυναμώσουμε την εταιρεία και αυτοί λειτουργούν ως «πειρατές» και όχι ως σύγχρονοι επιχειρηματίες» σημειώνουν κύκλοι της διοίκησης της Ελλάκτωρ (που επιλέχθηκε στη συνέλευση του Ιανουαρίου έπειτα από πρόταση της ολλανδικής Reggeborgh) με την Greenhill των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη να απαντά «κάποιοι υπονομεύουν τη συνεννόηση των μετόχων».

    Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών χθες συμπεριέλαβε και τον όρο «chicken game» (κατηγορία των κύκλων της διοίκησης για τους εφοπλιστές) ενώ στη μέση έχει βρεθεί η Eurobank από τη στιγμή που η διοίκηση της Ελλάκτωρ έχει υποστηρίξει ότι η πλευρά των εφοπλιστών έχει απειλήσει τα στελέχη της τράπεζας, προειδοποιώντας ακόμα και με ποινικές διώξεις σε περίπτωση έκδοσης του ομολόγου των 50 εκατ. ευρώ για την Άκτωρ.

    Η Greenhill απαντώντας χθες για πρώτη φορά ανέφερε ότι «ενδιαφέρεται καλόπιστα να εξετάσει σοβαρά την συμμετοχή της στην έκδοση ομολόγου και γι΄αυτό ζήτησε από τη διοργανώτρια τράπεζα διευκρινίσεις νομικού περιεχομένου».

    Συμπλήρωσε, ότι «ουδέποτε απείλησε και φυσικά ποτέ δεν επιχείρησε να σταματήσει την έκδοσή του» ενώ καταλήγοντας κάλεσε το ΔΣ της Ελλάκτωρ να δημοσιοποιήσει το σύνολο της αλληλογραφίας της με την Τράπεζα καθώς και τους προτεινόμενους όρους του ομολόγου προς αποκατάσταση της αλήθειας και σε διαφορετική περίπτωση θα το πράξει η ίδια.

    Μέχρι αργά το βράδυ χθες δεν είχε γίνει καμία αποκάλυψη αλληλογραφίας. Η πλευρά της διοίκησης απαντούσε ότι δεν θα δώσει στη δημοσιότητα την επίμαχη αλληλογραφία και με ενδιαφέρον αναμένεται αν οι εφοπλιστές θα πράξουν αυτό που είπαν.

    Η Ελλάκτωρ βαδίζει προς τη γενική συνέλευση στις 22 Απριλίου με την αντιπαράθεση των βασικών μετόχων στο κόκκινο και με τη διοίκηση του Ομίλου να τονίζει ότι η προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, είναι απολύτως αναγκαία για να συνεχίσει να λειτουργεί η θυγατρική για τις κατασκευές Άκτωρ.

    Κύκλοι από τη διοίκηση του κατασκευαστικού Ομίλου επαναλάμβαναν χθες ότι η Άκτωρ, στην οποία θα κατευθυνθούν τα 100 εκατ. ευρώ από τα 120,5 εκατ. της αύξησης, αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα ρευστότητας και συμπλήρωναν ότι δεν υφίσταται νομικά άλλος τρόπος για να χρηματοδοτηθεί η θυγατρική για τις κατασκευές, εκτός από την αύξηση κεφαλαίου και την ενδιάμεση χρηματοδότηση που επιχειρείται με την έκδοση ομολόγου. Ωστόσο, το ομόλογο υποχρεωτικά συνδέεται με την αύξηση κεφαλαίου και δεν θα προχωρήσει αν δεν εγκριθεί αυτή από τη συνέλευση.

    Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι τα συμφέροντα του 25,5% των εφοπλιστών στην Ελλάκτωρ δεν είναι ενιαία καθώς όπως φάνηκε στη γενική συνέλευση της 2ας Απριλίου το 18% (από το 25,5%) είναι ενεχυριασμένο στην Aiolos, 100% θυγατρική της Farallon, fund το οποίο δανείζει μετόχους για την αγορά μετοχών όπου υπάρχει proxy war. Ως εκ τούτου, προσθέτουν, για να πάρει τα λεφτά της πίσω η Farallon ο μόνος τρόπος είναι να πάει καλά ο Όμιλος και να ανέβει η μετοχή.

    Απαντώντας στο ερώτημα για το αν υπάρχει αυτή τη στιγμή διαπραγμάτευση μεταξύ της ολλανδικής Reggeborgh και της Greenhill η διοίκηση υποστηρίζει ότι  «δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα. Η πρώτη πλευρά έχει στρατηγική να μεγαλώσει τον Όμιλο και η άλλη να δημιουργεί διαρκώς προβλήματα.»

    Πάντως, στα αξιοσημείωτα της χθεσινής μέρας είναι οι ευθύνες που επιρρίπτουν οι εφοπλιστές στη διοίκηση του Ομίλου (που ουσιαστικά ταυτίζεται με την ολλανδική εταιρεία) ενώ αντίθετα χρησιμοποιούν ηπιότερες εκφράσεις για την Reggeborgh: «Είναι προφανές ότι το ΔΣ ενεργεί με αποκλειστικό σκοπό την δημιουργία πολεμικού κλίματος μεταξύ των μετόχων με στόχο την αποτροπή  ενδεχόμενης συνεννόησης  των βασικών μετόχων. Η πρακτική αυτή κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί να εκφράζει τις θέσεις της Reggeborgh η οποία δεν θα επέτρεπε δημόσιες ανακοινώσεις με ψευδές περιεχόμενο» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Greenhill.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνεχίζεται το «πολεμικό» κλίμα στην Ελλάκτωρ: «Οι εφοπλιστές λειτουργούν ως πειρατές και παίζουν chicken game»

    Ελλάκτωρ: Τι λένε οι εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης

    Ελλάκτωρ: Απειλούν τις τράπεζες οι εφοπλιστές, λέει ο Άρης Ξενόφος



    ΣΧΟΛΙΑ