ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Να εξαγοράσει την εταιρεία φαρμάκων για τον ύπνο Centessa Pharmaceuticals συμφώνησε η Eli Lilly, σε μια συμφωνία ύψους έως και 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα σημάδι ότι ο γίγαντας των φαρμάκων για την απώλεια βάρους επιδιώκει να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο με φάρμακα για άλλες παθήσεις.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός θα πληρώσει 38 δολάρια ανά μετοχή για την Centessa συν 9 επιπλέον δολάρια ανά μετοχή εάν επιτευχθούν τρεις στόχοι-ορόσημα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.
Το σύνολο αντιπροσωπεύει premium 70% σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας.
Η προκαταβολή αντιπροσωπεύει αξία μετοχών περίπου 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με πιθανές πρόσθετες πληρωμές περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Σημειώνεται ότι η Centessa αναπτύσσει φάρμακα για την αντιμετώπιση τις διαταραχές ύπνου και αφύπνισης, συμπεριλαμβανομένης της ναρκοληψίας.
Παρότι υπάρχουν θεραπείες για τις διαταραχές ύπνου, συχνά συνοδεύονται από παρενέργειες όπως εξάρτηση και ένα φαινόμενο που ομοιάζει με hangover την επόμενη μέρα.
Ωστόσο, η νευροεπιστήμη αποτελεί βασικό τομέα για την Lilly.
Ενώ η φαρμακευτική εταιρεία έχει ακόμη σχεδόν μια δεκαετία προστασίας διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα φάρμακα Mounjaro και Zepbound, τα οποία είναι τα πιο δημοφιλή φάρμακα για τον διαβήτη και την παχυσαρκία, προσπαθεί ήδη να προστατευτεί από μια απότομη πτώση των πωλήσεων.
Η μετοχή της Centessa αυξήθηκε κατά 45% σήμερα στο άνοιγμα των αγορών στη Νέα Υόρκη, ενώ της Lilly σημείωσε άνοδο κατά 2,9%.
Η Lilly έχει ήδη ξεκινήσει να ασχολείται με φάρμακα για τον ύπνο.
Το Zepbound, το εμβόλιο για την απώλεια βάρους της φαρμακευτικής εταιρείας, είναι το μόνο εγκεκριμένο φάρμακο για την υπνική άπνοια που επηρεάζει περισσότερους από 23 εκατομμύρια Αμερικανούς ενήλικες.
Η Lilly εξαγοράζει την Centessa από «θέση ισχύος», δήλωσε σε σημείωμά της ο αναλυτής της BMO Capital Markets, Evan Seigerman.
«Παραμένουμε αισιόδοξοι για τις πρώτες προσπάθειες της Lilly να διαφοροποιήσει και να αναπτύξει το χαρτοφυλάκιό της», πρόσθεσε.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη εξαγορά της Lilly από τότε που εξαγόρασε την Loxo Oncology για 8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Διαβάστε επίσης:
Unilever: Έκλεισε το mega deal ύψους $44,8 δισ. με την McCormick για την πώληση του κλάδου τροφίμων
Novo Nordisk: Πρόγραμμα συνδρομής με χαμηλότερες τιμές και μειώσεις σε Ozempic και Wegovy
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fourlis: Αύξηση 52% στα καθαρά κέρδη το 2025 – Πρόταση για μέρισμα €0,15
- Η κλοπή των τριών λεπτών – Έργα Ρενουάρ, Σεζάν, Ματίς εκλάπησαν από ιταλικό μουσείο
- Έξι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικό κατασκοπευτικό CN-235
- «Πρέπει να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά», λέει στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.