• Business

    Electra Hotels: Η ώρα των εγκρίσεων για το δεύτερο Electra της Θεσσαλονίκης

    Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ & βασικός μέτοχος της Electra Hotels & Resorts, Γιάννης Ρέτσος

    Ο βασικός μέτοχος της Electra Hotels & Resorts, Γιάννης Ρέτσος


    Σημαντικό βήμα για την πρόοδο της αδειοδότησης της νέας επένδυσης του ομίλου Electra αποτελεί η έγκριση που καλείται να δώσει στο έργο σήμερα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων.

    Το συμβούλιο καλείται, συγκεκριμένα, να εγκρίνει την αρχιτεκτονική μελέτη για την ανέγερση νέου πεντάστερου ξενοδοχείου με υπόγειους χώρους στάθμευσης και φυτεμένο δώμα, σε ακίνητο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τσιμισκή, Εθνικής Αμύνης και Δαγκλή, στο ευρύτερο περιβάλλον χαρακτηρισμένων από το υπουργείο Πολιτισμού, ως νεώτερων ακίνητων μνημείων, στο δήμο Θεσσαλονίκης, φερόμενης ιδιοκτησίας Εκκλησίας της Ελλάδος. Το ακίνητο έχει μισθωθεί μακροχρόνια στην Electra Hotels.

    O διαγωνισμός για το ακίνητο δίπλα στη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ) κι απέναντι από το κτίριο της Τράπεζας Πειραιώς διεξήχθη την περασμένη άνοιξη κι είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον κι άλλων σημαντικών παικτών του τουρισμού, όπως ο όμιλος Μήτση.

    Το οικόπεδο παραχωρείται προς ανέγερση ξενοδοχείου, από τον επενδυτή, και η διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται σε 49 χρόνια, με δικαίωμα παράτασής της κατά επιπλέον 49 έτη.

    Όπως είχε αποκαλύψει ο επικεφαλής της αλυσίδας ξενοδοχείων, Γιάννης Ρέτσος – λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία του στο προεδρείο του ΣΕΤΕ – η αρχιτεκτονική προμελέτη, έγινε από τον Πάρι Λιάκο, αρχιτέκτονα των Electra Palace στη Θεσσαλονίκη και Electra Metropolis στην Αθήνα.

    Επένδυση 25 εκατομμυρίων

    Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, το ύψος της επένδυσης θα προσεγγίσει τα 25 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2027, δεδομένου ότι απαιτείται σειρά εγκρίσεων, ανάλογη και με τα αρχαιολογικά ευρήματα.

    Πάντως, εφόσον αδειοδοτηθεί, ο χρόνος ολοκλήρωσης του πεντάστερου ξενοδοχείου εκτιμάται σε 18 έως 24 μήνες.

    Στο οικόπεδο των 1.400 τετραγωνικών μέτρων θα κατασκευαστεί μονάδα δυναμικότητας περίπου 165 δωματίων και τουλάχιστον 10 ορόφων.

    «Η νέα μας επένδυση μπορεί να προχωρήσει παράλληλα με την ανάπλαση της ΔΕΘ. Σε αυτή τη συγκυρία είναι θετικό ότι γίνονται νέες επενδυτικές προσπάθειες με νέα ξενοδοχεία στη συμπρωτεύουσα, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά ανάλογα με τις δυνατότητές της κάτι που θεωρώ ότι είναι περισσότερο θέμα νοοτροπιών», είχε σχολιάσει ο κ. Ρέτσος.

    Ο όμιλος Σβυριάδη, Φωκά και Ρέτσου διαθέτει τρία ξενοδοχεία στην Αθήνα, το Electra Hotel Athens, το Electra Palace Athens και το πιο πρόσφατο Electra Metropolis Athens, το Electra Palace Rhodes, το Electra Kefalonia Hotel and Spa και ένα στη Θεσσαλονίκη, το Electra Palace, στην πλατεία Αριστοτέλους, το οποίο ήταν και το δεύτερο ξενοδοχείο της Electra Hotels.

    Το τελευταίο ανακαινίστηκε το 2021, επένδυση που χρηματοδοτήθηκε κι από οκταετές ομολογιακό δάνειο 6 εκατομμυρίων ευρώ, που εξέδωσε η εταιρεία το 2020.

    To ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης κατέγραψε 76.290 αφίξεις το 2022, ενώ πραγματοποιήθηκαν 41.761 διανυκτερεύσεις με μέση πληρότητα δωματίων 83% (αντί 63% το 2021).

    Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, τα έσοδα ανά πελάτη έφτασαν τα 112,92, όταν το 2021 ήταν αντίστοιχα 99,91 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Άλκης Σβυριάδης (Electra Hotels) στο mononews: Γιατί προχωρήσαμε στην πώληση του πεντάστερου ξενοδοχείου στη Λίνδο της Ρόδου

    Πόρτο Χέλι: Αλλαγές στο θέρετρο των €200 εκατ. του Σεΐχη του Άμπου Ντάμπι

    Τον Μάιο ανοίγει το δεύτερο One & Only στην Ελλάδα – Έως και 8.500 ευρώ η διανυκτέρευση σε μία βίλα



    ΣΧΟΛΙΑ