• Business

    ΕΦΚ στο κρασί: Μια «αδικία» που διορθώθηκε με τρία χρόνια καθυστέρηση…


    Ικανοποίηση αλλά και ανακούφιση επικρατεί από χθες στους κύκλους των Ελλήνων οινοποιών καθώς στον προϋπολογισμό του 2019 προβλέπονται ελάχιστα έσοδα από τον ΕΦΚ στο κρασί. Πηγές από τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου μιλώντας στο mononews.gr επισημαίνουν πως πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για τον κλάδο του κρασιού, ο οποίος έδωσε σκληρή μάχη για την κατάργησή του μέτρου. Είχε βέβαια προηγηθεί η απόφαση του ΣτΕ πριν από τρεις μήνες, η οποία καταργούσε στην πράξη την εφαρμογή του φόρου.

     «Ο σχετικός κωδικός που αφορά στον ΕΦΚ από κρασί προβλέπει έσοδα μόλις 1 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά από περίπου 27 εκατ. Ευρώ που προέβλεπε ο περσινός. Άρα μιλάμε σχεδόν για μηδενισμό, όπως ακριβώς ζητούσε ο κλάδος», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

    Η διατήρηση του ποσού του 1 εκατ. ευρώ στον σχετικό κωδικό, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, ενδεχομένως να συνδέεται με την ανάγκη ύπαρξης φορολογικών αποθηκών για την καλύτερη ιχνηλασιμότητα του προϊόντος. Σε κάθε περίπτωση, οι οινοποιοί χαρακτηρίζουν θετική την παραπάνω εξέλιξη και πλέον περιμένουν την επικύρωση του προϋπολογισμού από την Βουλή που θα οριστικοποιεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

    Η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε. Παράγοντες και φορείς του κλάδου προειδοποιούσαν για τις ολέθριες συνέπειες στην ελληνική αμπελουργία αλλά και για το πενιχρό δημοσιονομικό όφελος που θα είχε – προβλέψεις που επιβεβαιώθηκαν πλήρως, αφού στα τρία χρόνια εφαρμογής του, τα δημοσιονομικά οφέλη όπως παραδέχθηκαν και οι εμπνευστές του ήταν πολύ κατώτερα των εκτιμήσεων ενώ ταυτόχρονα η φοροδιαφυγή και η παράνομη διακίνηση κρασιού έλαβαν πρωτοφανείς διαστάσεις.

    Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί βλέποντας τις συνέπειες και με δεδομένες τις πιέσεις των οινοποιών διαμήνυσαν πως θα προχωρήσουν στην κατάργηση του φόρου, μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες στην χώρα. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προανήγγειλε την κατάργησή του δυο φορές ενώ σχετική δέσμευση ανέλαβε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

    Παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν, η κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία. Τελικά, αυτό που μέτρησε καταλυτικά για να φθάσουμε σήμερα στο σχεδόν μηδενισμό του φόρου, αφού δεν καταργείται, ήταν η απόφαση του ΣτΕ, που ακύρωσε βασικές διατάξεις του μέτρου όπως ο μηχανισμός είσπραξης.

    Η δραστική μείωση του ΕΦΚ, εκτιμάται πως θα δώσει βαθιά ανάσα ειδικά στις μικρές μονάδες που δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης, ωστόσο στελέχη της αγοράς υπογραμμίζουν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την στήριξη του κλάδου, ο οποίος βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη έμφαση, επισημαίνουν, πρέπει να δοθεί στο μέτωπο της φορολογία ενώ δράσεις ζητούνται και για την αποκατάσταση της τραπεζικής χρηματοδότησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καφές… όπως κρασί: Οι ολέθριες συνέπειες του ΕΦΚ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένατη η Ελλάδα στην παραγωγή κρασιού στην Ευρώπη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Σκούρας (ΣΕΟ): «Ο ΕΦΚ διαλύει τον κλάδο του κρασιού- Επείγει η κατάργησή του»



    ΣΧΟΛΙΑ