• Business

    ΕΧΑΕ: Πόσο αυξήθηκαν οι αμοιβές των εργαζόμενων και πού φτάνουν οι αποδοχές του CEO Γιάννου Κοντόπουλου

    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO της ΕΧΑΕ

    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO της ΕΧΑΕ


    Ισχυρές επιδόσεις σε όλες τις κρίσιμες γραμμές του, καταγράφει ο ισολογισμός της περσινής χρήσης της ΕΧΑΕ, η οποία έχει την οργάνωση και τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

    Στον απόηχο του θερμού επενδυτικού ενδιαφέροντος, που κατέστησε την ελληνική αγορά πρωταγωνίστρια στις αποδόσεις διεθνώς, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΕΧΑΕ ενισχύθηκε κατά 24,6% και διαμορφώθηκε σε 47,1 εκατ. ευρώ.

    Την ίδια στιγμή η καθαρή κερδοφορία έκανε άλμα 58,5% φτάνοντας στα 13 εκατ. ευρώ. Ενώ ενισχύθηκαν και ταμειακά διαθέσιμα, που είναι πια στα 63,3 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, ανοίγει περισσότερο και η στρόφιγγα των χρηματικών διανομών προς τους μετόχους. Καθώς θα δοθεί μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 60% σε σχέση με την αντίστοιχη, περσινή παροχή.

    Λαμβάνοντας υπόψη το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στα 5,45 ευρώ, η μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 4,40%. Ικανοποιητική για τους μετόχους, που ασφαλώς θα ήθελαν και το κάτι παραπάνω σε επίπεδο υπεραξιών, αφού το «χαρτί» της ΕΧΑΕ υποαποδίδει από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς, καταγράφοντας μικρή άνοδο 2,8%. Έναντι του 9,62% που «τρέχει» ο Γενικός Δείκτης.

    Τουλάχιστον όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις, θετική παρακαταθήκη πρέπει να άφησε το 2023 και στους εργαζόμενους του Ομίλου. Αφού οι πρωτογενείς αποδοχές του προσωπικού αυξήθηκαν κατά 20% σε μη συγκρίσιμη βάση.

    Οι μισθολογικές παροχές για τους 254 εργαζόμενους ήταν 11,068 εκατ. ευρώ, έναντι των 9,221 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς. Όπου όμως ο αριθμός των υπαλλήλων ήταν μικρότερος (236 άτομα).

    Το παζλ των μέσων αμοιβών και οι δωρεάν μετοχές

    Αν συνυπολογιστούν οι εργοδοτικές εισφορές, οι λοιπές παροχές, οι αποζημιώσεις λόγω εξόδου από την υπηρεσία, τα προγράμματα καθορισμένων παροχών και οι δωρεάν μετοχές, τότε τα συνολικά κόστη των εργαζόμενων ανέρχονται σε 15,284 εκατ. ευρώ. Και είναι 23,4% παραπάνω από τα 12,389 εκατ. ευρώ, της αντίστοιχης δαπάνης του 2022.

    Αθροιζόμενοι οι μισθοί και οι λοιπές παροχές (12,384 εκατ. ευρώ) παραπέμπουν σε ετήσιες, μικτές αμοιβές 48.756 ευρώ, ανά εργαζόμενο κατά μέσο όρο. Όταν την προηγούμενη χρονιά ήταν στα 43.584 ευρώ.

    Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας οι 126 εργαζόμενοι έλαβαν 7,007 εκατ. ευρώ σε μισθούς και λοιπές παροχές. Ήτοι 55.611 ευρώ ετησίως, από 48.225 ευρώ που ήταν τα μικτά έσοδα το 2022, για τα 120 άτομα του προσωπικού.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες η συγκρίσιμη αύξηση των μέσων αμοιβών για τους εργαζόμενους στην εταιρεία διαμορφώνεται στο 15,3% και στο περίπου 11,9% για το σύνολο του προσωπικού του Ομίλου.

    Ξεχωριστή βέβαια υποκατηγορία αποτελούν τα διευθυντικά στελέχη, οι αμοιβές των οποίων ανεβάζουν τον μέσο όρο.

    Πέρσι οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών (χωρίς να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός τους) μαζί με τις αμοιβές των μελών του Δ.Σ έφτασαν στα 2,568 εκατ. ευρώ. Κονδύλιο αυξημένο κατά περίπου 5,3%.

    Όπως τονίζεται στις οικονομικές καταστάσεις και σύμφωνα με την ισχύουσα Πολιτική Αποδοχών, προβλέπεται να διατεθούν δωρεάν μετοχές σε εργαζομένους της μητρικής εταιρείας ή και των θυγατρικών της.  Εφόσον οι δικαιούχοι συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες μισθωτής εργασίας στον Όμιλο έως το τέλος της περιόδου κατοχύρωσης (3 έτη).

    Εντός του 2023, πραγματοποιήθηκε η χορήγηση δικαιώματος λήψης συνολικά 15.011 δωρεάν μετοχών σε δικαιούχους του Ομίλου με 3ετή διάρκεια περιόδου κατοχύρωσης.

    Η μέση σταθμική εύλογη αξία των 15.011 μετοχών κατά την ημερομηνία χορήγησης της παροχής ανέρχεται σε 5,92 ευρώ ανά μετοχή. Συνολικά δηλαδή σε 88.865 ευρώ.

    Από την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, για τη χρήση 2023, το ποσό των 13.577 ευρώ αναγνωρίστηκε στο κονδύλι «Αμοιβές και έξοδα προσωπικού» σε πίστωση αποθεματικού της καθαρής θέσης.

    Σταθερές αμοιβές και μπόνους για τον CEO

    Σε κάθε περίπτωση η άνοδος των οικονομικών μεγεθών της ΕΧΑΕ θα πρέπει να χαροποίησε πρωτίστως τον CEO, Γιάννο Κοντόπουλο.

    Ο οποίος λογικά θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος και με τις αμοιβές του. Οι οποίες πέρσι και σε πρώτο επίπεδο διαμορφώθηκαν στο μικτό ποσό των 300.000 ευρώ. Δηλαδή 21.429 ευρώ τον μήνα, στη βάση των 14 μισθών ανά έτος.

    Οι περσινές αμοιβές του Γιάννου Κοντόπουλου, αντιστοιχούν στο 53,2% των αποδοχών που είχαν τα συνολικά 14 μη εκτελεστικά μέλη, τα οποία θήτευσαν κατά περιόδους στο Δ.Σ της ΕΧΑΕ. Την προηγούμενη χρονιά είχαν δοθεί 502.750 ευρώ ως αμοιβές σε 12 μέλη του Δ.Σ.

    Όμως ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ (που έχει και 75.000 μετοχές της εταιρείας στο προσωπικό του χαρτοφυλάκιο) δεν θα μείνει στα 300.000 ευρώ, των σταθερών αμοιβών του. Διότι θα λάβει και μπόνους για την περσινή χρήση το οποίο και αναμένεται να προσδιοριστεί τον ερχόμενο Απρίλιο. Και θα αναλύεται στην έκθεση αποδοχών, που θα υποβληθεί στην Γενική Συνέλευση των μετόχων.

    Σύμφωνα με τη νέα πολιτική αποδοχών το μπόνους του Γιάννου Κοντόπουλου, μπορεί να φτάσει έως το 75% των σταθερών αμοιβών του. Στην περίπτωση αυτή θα λάβει εξτρά, άλλα 225.000 ευρώ.

    Το 2022 με τη θητεία του να ξεκινά στις 8 Μαρτίου ο CEO της ΕΧΑΕ είχε λάβει συνολικές μικτές αμοιβές 406.246 ευρώ. Εκ των οποίων τα 150.000 ευρώ ήταν το πριμ… ανάληψης θέσης.

    Διαβάστε επίσης:

    EXAE: Στα 47,1 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2023 – Αυξάνει κατά 60% το μέρισμα, στα €0,24 ανά μετοχή

    Pantelakis Securities για ΕΧΑΕ: Από έναν φαύλο σε έναν ενάρετο κύκλο – Τιμή στόχος τα €7,5 και σύσταση overweight

    Moody’s: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες – Ποιες προκλήσεις εντοπίζει ο διεθνής οίκος τα επόμενα χρόνια για τις 4 συστημικές



    ΣΧΟΛΙΑ