• ΑΓΟΡΕΣ

    Pantelakis Securities για ΕΧΑΕ: Από έναν φαύλο σε έναν ενάρετο κύκλο – Τιμή στόχος τα €7,5 και σύσταση overweight

    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO της ΕΧΑΕ

    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO της ΕΧΑΕ


    H ΕΧΑΕ ανεβαίνει σε νέο επίπεδο με την επενδυτική βαθμίδα να έχει επιτευχθεί με την υψηλότερη ελεύθερη διασπορά και στάθμιση στους δείκτες, αλλά και την πιθανή αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά, επισημαίνει η Pantelakis Securities και ο αναλυτής Σπύρος Τσαγκαλάκης.

    Η σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) για τη μετοχή της ΕΧΑΕ προσφέρει 36% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα με την τιμή στόχο στα €7,50.

    «Οι ανοδικοί όγκοι στην αγορά, τα λειτουργικά μεγέθη, τα υψηλά καθαρά ταμειακά διαθέσιμα(€1,11 ανά μετοχή) και οι μερισματικές αποδόσεις 4,7% και 6% φέτος και το 2025 προσθέτουν ελκυστικότητα στη μετοχή, ενώ η ανάκαμψη των όγκων έχει τιμολογηθεί μόνο εν μέρει», εκτιμά ο αναλυτής της Pantelakis.

    «Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ελλάδα ανέκτησε την αξιολόγηση IG (που είχε χάσει τον Απρίλιο του 2010), απομακρύνοντας έτσι ένα βασικό εμπόδιο για τους παρόχους δεικτών αναφοράς MSCI και FTSE για να τοποθετήσουν το Χ.Α. σε λίστα παρακολούθησης (πιθανώς τον προσεχή Σεπτέμβριο) για προαγωγή στην αναπτυγμένη κατηγορία αγορών (DM) έναντι των αναδυόμενων αγορών (ΕΜ).

    Αν και δεν αποτελεί πανάκεια, η κατάκτηση του καθεστώτος DM στους παγκόσμιους δείκτες θα διευρύνει τους επενδυτές και θα ενισχύσει τις ροές ενεργών, μακροπρόθεσμων/μεγάλης κλίμακας αμοιβαίων κεφαλαίων. Λόγω των μακροχρόνιων περιόδων διαβούλευσης/υλοποίησης, πιστεύουμε ότι η αναβάθμιση σε DM είναι περισσότερο ένα θέμα του 2026», συνεχίζει ο Τσαγκαλάκης.

    Οι τελευταίες εκποιήσεις του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) πυροδότησαν ένα ευπρόσδεκτο άλμα στο free-float market cap της αγοράς, προκαλώντας ως εκ τούτου υψηλότερες σταθμίσεις σε δείκτες και παθητικές εισροές κεφαλαίων.

    Αυτό διαγράφει πιο ρόδινες προοπτικές διαπραγμάτευσης για τις ελληνικές τράπεζες, χάρη σε ένα ελεύθερο ποσό ύψους 2,8 δισ. ευρώ που συνδέεται με τις επιτυχώς ολοκληρωθείσες προσφορές για την Τράπεζας Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα, με άλλα 1,2 δισ. ευρώ από την επικείμενη τελική τοποθέτηση του υπόλοιπου 18,4% της ΕΤΕ.

    Δεδομένης της εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας τζίρου των τραπεζών, 81% (έναντι 22% των μη τραπεζών), αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή στις προοπτικές των συναλλαγών. Στην πραγματικότητα, στις τρέχουσες τιμές, αναμένουμε ότι η Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα θα προσθέσουν μόνο από την αύξηση του ελεύθερου ποσοστού €15 εκατ. στον ημερήσιο τζίρο, σε πλήρως σταδιακή ετήσια βάση.

    Ο μέσος ημερήσιος κύκλος εργασιών (ADT) του ΧΑΑ αυξήθηκε κατά 51% σε ετήσια βάση σε 111 εκατ. ευρώ πέρυσι. «Για το 2024-2025, προβλέπουμε ότι ο ADT θα φθάσει τα €140 εκατ. και €160 εκατ., +26% και +14%, αντίστοιχα.

    Το μεγαλύτερο μέρος της βελτίωσης το 2023-2024 θα προέλθει από υψηλότερες τιμές στις μετοχές (βαθύτερη επίδραση στον τραπεζικό τομέα), καθώς οι ελληνικές μετοχές ανέρχονται σήμερα σε €98 δισ. σε κεφαλαιοποίηση έναντι 65,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022», εξηγεί ο αναλυτής.

    «Συνολικά, βλέπουμε καθαρά κέρδη 33% υψηλότερα σε ετήσια βάση στα €16,1 εκατ. το 2024, αυξημένα κατά 22% στα €19,8 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, από την ενισχυμένη όρεξη για ελληνικές μετοχές, έναντι της περσινής αύξησης κατά 62% στα €12,2 εκατ.

    Μόνο ένα μέρος της ανάκαμψης του όγκου έχει τιμολογηθεί, πιστεύουμε, καθώς η τρέχουσα τιμή προεξοφλεί ένα  μεσοπρόθεσμο ADT στα €123 εκατ. ημερησίως έναντι €149 εκατ. μέχρι στιγμής φέτος.

    Αν οι συναλλαγές επανέλθουν στον μέσο όρο της περιόδου 1999-2010 πριν από την κρίση, αυτό θα σήμαινε μεσοπρόθεσμο ADT €231 εκατ. υποδεικνύοντας εύλογη αξία €8,5 ανά μετοχή και τεράστιο περιθώριο ανόδου 54%.

    Επιπλέον, η τελευταία αναβίωση των εισηγμένων στο ΧΑΑ, με την Optima bank (€0,6 δισ. κεφαλαιοποίηση) και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (€2,6 δισ. κεφαλαιοποίηση), μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή σε μια νέα εποχή των δημοσίων εγγραφών, αυξάνοντας την ελκυστικότητα της μετοχής.

    Στην αρνητική πλευρά, η πτώση των τιμών των μετοχών και η χαμηλότερη ταχύτητα θα μπορούσαν να πλήξουν τα κέρδη. Οι κίνδυνοι συγκέντρωσης είναι επίσης υψηλοί, καθώς η διαπραγμάτευση μετοχών είναι σε μεγάλο βαθμό βαρύτατη για τις τράπεζες, άρα αυτές είναι ευάλωτες στις διακυμάνσεις των διαθέσεων του κλάδου», καταλήγει ο Τσαγκαλάκης.

    Διαβάστε επίσης:

    Στάση αναμονής ενόψει των Αργιών του Καθολικού Πάσχα

    Χρηματιστήριο: Ασανσέρ οι «μικρές» της πληροφορικής – CCHB και Ελλάκτωρ δίνουν κέρδη στον δείκτη

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας



    ΣΧΟΛΙΑ