• Business

    ΑΙ: Το «πάρτυ» των 5 τρισ. δολαρίων – Τι προβλέπεται για το ράλι στη Τεχνητή Νοημοσύνη

    • NewsRoom
    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, o ιδρυτής της Meta, Mark Zuckerberg, ο CEO της Microsoft, Steve Ballmer και ο Charles Liang, συνιδρυτής της Super Micro Computer

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, o ιδρυτής της Meta, Mark Zuckerberg, ο CEO της Microsoft, Steve Ballmer και ο Charles Liang, συνιδρυτής της Super Micro Computer


    Από τον Νοέμβριο του 2022, όταν το ChatGPT έκανε το ντεμπούτο του φέρνοντας επανάσταση στον κόσμο της τεχνολογίας και προκαλώντας φρενίτιδα στη Wall Street, οι λεγόμενες Big Tech (Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft), είδαν τη συλλογική τους κεφαλαιοποίηση να αυξάνεται κατά 5 τρισ. δολάρια.

    Δίπλα στους τεχνολογικούς κολοσσούς, εταιρείες που συνδέθηκαν άμεσα με το ΑΙ, όπως η Nvidia και η Supermicro, είδαν τις μετοχές τους να εκτοξεύονται.

    Τα αποτελέσματα της Nvidia την περασμένη Τετάρτη, δεν απογοήτευσαν τους επενδυτές, καθώς η εταιρεία συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις πωλήσεις των «μαγικών» της τσίπ με το ράλι στην Τεχνολογία να δείχνει πιο ισχυρό από τις εκτιμήσεις.

    Δισεκατομμύρια για το ΑΙ

    Εκτός χρηματιστηριακών δεικτών, η OpenAI, η εταιρεία πίσω από το ChatGPT, κατάφερε τον περασμένο Φεβρουάριο να αντλήσει κεφάλαια ύψους 80 δισ. δολαρίων, σχεδόν τα τριπλάσια σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ στην Ευρώπη –και ιδιαίτερα στη Γαλλία- οι start ups που φιλοδοξούν να εξελιχθούν στο αντίπαλον δέος των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον αλλά και τα χρήματα των επενδυτών.

    Οι αναλυτές της Bernstein  ανέφεραν πρόσφατα ότι οι Big Tech έχουν εξελιχθεί στις νέες πετρελαϊκές εταιρείες, καθώς οι κεφαλαιακές τους δαπάνες αναμένεται να φτάσουν στα 200 δισ. δολάρια φέτος, με επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη.

    Στα επόμενα πέντε χρόνια, αυτές οι δαπάνες  αναμένεται να αγγίξουν το 1 τρισ. δολάρια.

    Οι προσδοκίες είναι μεγάλες και τα χρήματα που δαπανώνται στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης θυμίζουν παλαιότερες περιπτώσεις, όπου μετά την κορύφωση, ερχόταν μοιραία η πτώση.

    Πολλοί αναλυτές εφιστούν την προσοχή των ενθουσιωδών επενδυτών στο γεγονός ότι παρά τις τεράστιες επενδύσεις και τις προσδοκίες για κάτι νέο και ριζοσπαστικό, η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει αποδείξει ακόμα ότι μπορεί να ανταποδώσει τον πακτωλό χρημάτων που έχει λάβει. Η Generative AI, δηλαδή η Τεχνητή Νοημοσύνη που μπορεί να παράγει ήχο, κείμενο, βίντεο, οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί ως περιεχόμενο, εκτιμάται, σύμφωνα με την Sequoia, ότι μέχρι στιγμής αποφέρει έσοδα μόλις στα 3 δισ. δολάρια.

    Σε σχέση με πέρσι, που ο δείκτης ήταν στο μηδέν, η αύξηση είναι εντυπωσιακή, όμως δύσκολα εγγυάται κανείς ότι θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες.

    Οι νικητές του ΑΙ

    Μακριά από αυτές τις ανησυχίες, οι επενδυτές βρίσκονται σε αναζήτηση των νέων εταιρειών που θα πρωταγωνιστήσουν στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

    Μέχρι στιγμής, η Nvidia είναι ο απόλυτος νικητής, καθώς έχει εκτοξεύσει την κεφαλαιοποίησή της κατά 242% μέσα σε ένα χρόνο και διατηρεί σταθερή την ανοδική της πορεία, όπως και τις πωλήσεις της.

    Πλέον, με το ράλι στους μεγάλους παίκτες να έχει μικρό περιθώριο κέρδους, οι επενδυτές αναζητούν τον επόμενο τομέα, ο οποίος υπόσχεται να τους χαρίσει κέρδη.

    Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, τα hedge funds έχουν αυξήσει την έκθεσή τους σε εταιρείες υποδομών και κοινής ωφελείας, ενώ παράλληλα μειώνουν τις θέσεις τους στις λεγόμενες Magnificent Seven, τους τεχνολογικούς κολοσσούς, στους οποίους πλέον έχει μπει και η Nvidia.

    Ενέργεια και εμπορεύματα είναι μεταξύ των κλάδων που βλέπει αύξηση επενδύσεων η Bank of America, ενώ εταιρείες όπως η Invesco προτρέπουν τους πελάτες τους να επεκταθούν σε νέους κλάδους, στο πλαίσιο ενός κυνηγιού ευκαιριών.

    Διαβάστε επίσης:

    Jensen Huang: Πώς ο ιδρυτής της Nvidia έγινε πλουσιότερος από τα μέλη της ισχυρής οικογένειας της Walmart

    Ο Bezos, ο Zuckerberg και οι άλλοι: Ποια στελέχη των Magnificent Seven ρευστοποιούν και γεμίζουν τις τσέπες τους

    Arm: Βουτιά η μετοχή της εταιρείας σχεδιασμού τσιπ μετά την υποβάθμιση του ετήσιου guidance



    ΣΧΟΛΙΑ