• Business

    Δωδώνη-Δέλτα γίνονται ένα – Τα σχέδια του CVC

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Άννα Διανά
    Μιχάλης Παναγιωτάκης, CEO Δωδώνη, Χρήστος Τσόλκας, CEO ΔΕΛΤΑ

    Μιχάλης Παναγιωτάκης, CEO Δωδώνη, Χρήστος Τσόλκας, CEO ΔΕΛΤΑ


    Vivartia και Venetiko Holdings γίνονται ένα ανοίγοντας τον δρόμο για τη σύμπραξη των γαλακτοβιομηχανιών Δέλτα και Δωδώνη.

    H Vivartia Συμμετοχών ενοποιείται με τη Venetiko Holdings, βασικό μέτοχο της Δωδώνη, με στόχο την απλοποίηση της δομής του κοινού ομίλου, στον οποίο ανήκουν οι συγχωνευόμενες εταιρείες με απώτερο στόχο το ενιαίο σχήμα να καταστεί ισχυρότερο χρηματοοικονομικά.

    Η διαδικασία ενοποίησης των δύο εταιρειών γίνεται με απορρόφηση της Venetiko Holdings από τη Vivartia Συμμετοχών και θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιουλίου μετά την επικύρωση της διαδικασίας από τις γενικές συνελεύσεις των δύο εταιρειών.

    H Vivartia βασικός μέτοχος της Δωδώνη

    Πρακτικά, μετά την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας και με δεδομένο ότι η Venetico Holdings είναι ο μέτοχος της Δωδώνη, ο όμιλος Vivartia υπό τον Θανάση Παπανικολάου, καθίσταται ο μέτοχος του 75% της γαλακτοβιομηχανίας.

    Μετά από αυτό αναμένονται οι νέες κινήσεις της CVC Capital Partners, με πηγές κοντά στην εταιρεία να σημειώνουν στο mononews ότι η εξαγορά του υπόλοιπου 25% που κατέχουν οι Ρώσοι της SI Foods, από το αμερικανικό fund είναι το πιθανότερο σενάριο.

    «Πρόκειται για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος γεγονότος» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    Οι πρώτες συζητήσεις έχουν γίνει και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ληφθεί οι όποιες αποφάσεις και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις.

    Οι συνέργειες μεταξύ των δύο

    Οι δύο εταιρείες, Δωδώνη και ΔΕΛΤΑ συνδέονται εμμέσως από το 2021 μετά την εξαγορά από το  CVC, στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκεται ο μεγαλύτερος Όμιλος τροφίμων της χώρας, Vivartia, μέσω της Venetiko Holdings, το πλειοψηφικό ποσοστό της SI Foods Holding Ltd, ιδιοκτήτριας της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.

    Με την εταιρική αναδιάρθρωση της Vivartia θα πάρει μια τελική μορφή ο τρόπος με τον οποίο οι δύο γαλακτοβιομηχανίες, ΔΕΛΤΑ και Δωδώνη, οι οποίες προς το παρόν διατηρούν απόλυτα διαχωρισμένες λειτουργίες μεταξύ τους,  θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά η μία στην άλλη.

    Η κρίση του γάλακτος και οι πιέσεις στη γαλακτοβιομηχανία

    Και αυτό την ώρα που η αγορά γάλακτος, από τους παραγωγούς μέχρι τις γαλακτοβιομηχανίες αλλά και τους καταναλωτές διανύει μια από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων ετών.

    Με την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, το ενεργειακό κόστος και το αυξημένο κόστος παραγωγής, που έφερε ανατιμήσεις ρεκόρ στο ράφι με αποτέλεσμα την πτώση της κατανάλωσης, οι πιέσεις που δέχτηκαν οι εταιρείες του κλάδου είναι μεγάλες.

    Ενδεικτικό είναι το γεγονός η Δωδώνη, εξαιτίας των ιστορικών υψηλών τιμών στο γάλα, που αποτελεί και το 85% του κόστους παραγωγής αλλά και των αυξημένων προκαταβολών στους κτηνοτρόφους για την εξασφάλιση των ποσοτήτων γάλακτος για τη νέα περίοδο, πέρυσι παρά την αύξηση τζίρου κατά 6% με τις πωλήσεις σε επίπεδο ομίλου να φτάνουν μια ανάσα από τα 150 εκατ. ευρώ δεν κατάφερε να συγκρατήσει την πτώση της κερδοφορίας με αποτέλεσμα να περάσει από κέρδη σε ζημιές.

    Σημαντικοί ρυθμοί ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο για τη Vivartia

    Σύμφωνα με πληροφορίες και η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ το 2022 εμφάνισε αύξηση πωλήσεων, η οποία όμως είναι αποτέλεσμα των ανατιμήσεων και δεν αφορά σε αύξηση όγκου ενώ είδε την κερδοφορία της να δέχεται πιέσεις.

    Για τον όμιλο Vivartia, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν στο τέλος του επόμενου μήνα, το 2022 ήταν μια χρονιά με εξαιρετικά αποτελέσματα σε κάποιους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται. Αντίθετα, σε κάποιους άλλους – και αυτό αφορά σε μεγάλο βαθμό το βραχίονα με τα γαλακτοκομικά προϊόντα – η πορεία επηρεάστηκε σημαντικά από τις πληθωριστικές πιέσεις και την άνοδο των πρώτων υλών.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο πρώτο εξάμηνο φέτος, υπάρχει μεταστροφή με την εταιρεία να τρέχει με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Υπενθυμίζεται ότι στη χρήση του 2021, οι πωλήσεις του ομίλου έφτασαν στο κατώφλι των 600 εκατ. ευρώ με άνοδο κατά 7,9% κυρίως λόγω της συμβολής του ανοδικού τζίρου του κλάδου εστίασης που έβαλε στα ταμεία της Vivartia επιπλέον 30,32 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς: Απορρίπτει την πρόταση Ηλιόπουλου για την εξαγορά της ΑΝΕΚ

    Microsoft (Satya Nadella): Στόχος για έσοδα 500 δισ. δολάρια μέχρι το 2030

    Οι business των Ράιαν Ρέινολντς και Τζέρι Καρντινάλε της Μίλαν με τη Formula 1



    ΣΧΟΛΙΑ