• Business

    Τράπεζες: Διώχνουν τα αφεντικά 100 επιχειρήσεων. Τι κάνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς  


    Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται σε δεκάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις των οποίων οι διοικήσεις αρνούνται να συνεργαστούν με τις τράπεζες για την εξυγίανσή τους, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα εμφανίζονται αποφασισμένα να προχωρήσουν με κάθε τρόπο, αξιοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα, προκειμένου να… επαναφέρουν στη ζωή αυτές τις εταιρείες-ζόμπι, πίσω από τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις κρύβονται επιχειρηματίες που δεν έκαναν χρηστή διαχείριση.

    Πρόκειται για περίπου 100 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια σε δύο ή τρεις (ακόμα και σε τέσσερις!) τράπεζες, που οι εταιρίες τους για χρόνια συσσώρευαν  απλώς χρέη, και οι ίδιοι αρνούνταν να συζητήσουν το ενδεχόμενο αποχώρησής τους ή συνεργασίας με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεών τους.

    Ο Γιάννης Δραγάτσης 

    Δεν είναι τυχαίο ότι με την υπόθεση των 100 ασχολείται ο επίκουρος οικονομικός Εισαγγελέας Γιάννη Δραγάτσης. Πρόκειται για μια έρευνα που ξεκίνησε ήδη και μετά τις απαντήσεις των τραπεζών που είχε ζητήσει ο κ.Δραγάτσης πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες τα  100 “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια τίθενται επισήμως υπό έρευνα.

    Οι εν λόγω επιχειρηματίες συσσώρευαν χρέη στις εταιρείες τους, αξιοποιώντας την «τεχνητή υποστήριξη» των τραπεζών , εκμεταλλεύονταν τα χρήματα που αποσπούσαν από δάνεια και αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, βγάζοντάς τα στο εξωτερικό και περνώντας… ζωή χαρισάμενη, διαχωρίζοντας προκλητικά την προσωπική τους περιουσία από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

    Η «περίοδος χάριτος» έφτασε στο τέλος της, καθώς οι τράπεζες σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στους επιχειρηματίες αυτούς, καλώντας τους να βάλουν χρήματα στις επιχειρήσεις τους ή να αποχωρήσουν από αυτές, δίνοντας τα «κλειδιά» τους στις τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσουν στην εξυγίανσή τους. Αυτό θα γίνει με τη μετοχοποίηση των χρεών των εταιρειών, που θα επιτρέψουν στις τράπεζες (που πλέον θα είναι μέτοχοι των εταιρειών) να αποφασίζουν για τις διοικήσεις τους.

    Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί 

    Φυσικά, αυτό ισχύει για τις εταιρείες που θα κριθεί ότι, παρά τα χρέη και την κακοδιαχείρισή τους, μπορούν να είναι βιώσιμες, ενώ δεν αποκλείεται σε κάποιες από αυτές (σίγουρα όχι στην πλειοψηφία τους) να κριθεί ότι οι σημερινές διοικήσεις είναι ικανές, υπό όρους, να παραμείνουν στο «τιμόνι» και να οδηγήσουν τις εταιρείες τους στον σωστό δρόμο.

    Οι τράπεζες μάλιστα εμφανίζονται έτοιμες να κυνηγήσουν όσο περισσότερο μπορούν τους επιχειρηματίες, καταφεύγοντας και στους οικονομικούς εισαγγελείς σε περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις ή αποδείξεις για παρανομίες όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή παράνομη διακίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό.

    Στην προσπάθειά τους αυτή, οι τράπεζες θα έχουν «σύμμαχο» το νέο, βελτιωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, και το οποίο προβλέπει κυρώσεις για τις διοικήσεις επιχειρήσεων που αρνούνται να συνεργαστούν με τους πιστωτές τους, ενώ θα εξειδικεύει τα κριτήρια και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να γίνει δεκτό το σχέδιο αναδιάρθρωσης μίας επιχείρησης.

    Ήδη έχει ενημερωθεί επιχειρηματίας 

    Όπως λένε μάλιστα πληροφορίες ήδη έχει ενημερωθεί το αφεντικό πολύ μεγάλης επιχείρησης με δάνεια πέριξ των 200 εκ ευρώ που πρέπει να αποχωρήσει από την θέση του ως τα μέσα του επόμενου μήνα.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/ti-pios-allazi-sti-diikisi-tis-alpha-bank/66962

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/andreas-andreadis-ependisi-ipsous-242-ek-evro-gia-ton-omilo-sani/66957



    ΣΧΟΛΙΑ