• Business

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΤΙΤΑΝ): Ποιον κίνδυνο έχουμε επενδύοντας για μηδενικές εκπομπές – Τι θα κάνει το ΥΠΕΝ

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΤΙΤΑΝ

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΤΙΤΑΝ


    Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ είναι έτοιμη να επενδύσει η ΤΙΤΑΝ για να πετύχει τον στόχο μηδενικών εκπομπών στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της ΤΙΤΑΝ το 2030.

    Η επένδυση στο πρωτοποριακό πρόγραμμα Ήφαιστος για σύλληψη και αποθήκευση άνθρακα, θα απαλλάξει την εταιρεία από τις 1,9 εκ. τόνους εκπομπές άνθρακα που εκπέμπει η μονάδα και τον κίνδυνο να επιβαρυνθεί με δυσβάσταχτα κόστη το 2030 αφού σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στρατηγική το 2030 η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα πρέπει να αγοράζει το σύνολο των δικαιωμάτων για τις εκπομπές της.

    Ωστόσο, αν και είναι μονόδρομος οι μεγάλες επενδύσεις για το πρασίνισμα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, λόγω της αυστηρής ευρωπαϊκής πολιτικής, ενέχουν και μεγάλους κινδύνους, που βάζουν την ελληνική όπως και την ευρωπαϊκή βιομηχανία σε δύσκολη θέση.

    Όπως εξήγησε χθες ο Πρόεδρος της ΤΙΤΑΝ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, το πρόγραμμα Ήφαιστος είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ ο όμιλος, και ενέχει πολλούς κινδύνους.

    «Κάτι που φάνταζε όνειρο μακρινό γίνεται  εφικτό, αλλά παραμένει δύσκολο. Κι αυτό γιατί το σχέδιο αυτό έχει πολλούς κινδύνους, τεχνολογικούς και γεωπολιτικούς. Έχει τεχνολογικούς κινδύνους γιατί είναι πρωτοπόρο. Έχει και γεωπολιτικούς κινδύνους.

    Η Ευρώπη χρεώνει τη βιομηχανία ακριβά για κάθε τόνο άνθρακα που εκπέμπει και δίνει ένα κίνητρο να εξαφανίσει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει αυτό το κόστος.

    Από την άλλη όμως επειδή ο υπόλοιπος κόσμος δεν ακολουθεί ανάλογη πολιτική, και να μειωθεί το διοξείδιο του άνθρακα από τα μέτρα στην Ευρώπη δεν λύνουμε το πρόβλημα.

    Εάν ο υπόλοιπος κόσμος δεν ακολουθήσει και οι τρίτε χώρες παράγουν με μηδέν κόστος άνθρακα και χωρίς να κάνουν αυτές τις επενδύσεις και μπαίνουν στην αγορά, τότε δεν θα είναι ανταγωνιστικά τα πράσινα προϊόντα που θα παράγουμε.

    Η επένδυση Ήφαιστος έχει σχεδιαστεί, εκτιμώντας ότι τα δικαιώματα εκπομπών θα αυξηθούν και επομένως θα είναι αποδοτική μια τέτοια επένδυση.

    Αν όμως η ζήτηση για πράσινα προϊόντα δεν είναι ανάλογη και η αγορά στρέφεται στα φθηνότερα προϊόντα τρίτων χωρών, η αποδοτικότητα του σχεδίου κινδυνεύει».

    Όπως εξηγεί ο κ. Παπαλεξόπουλος, «η ευρωπαϊκή βιομηχανία αντί να πρασινίζει, αποβιομηχανοποιείται. Οι Βρυξέλλες καταλαβαίνουν ότι κάτι πρέπει να γίνει για να στηριχτεί η βιομηχανία αλλά χωρίς να ανατρέψουμε τις κλιματικές μας φιλοδοξίες».

    Όπως τονίζει, «η Ευρώπη πρέπει να βρει τρόπους  για να γίνουν οι επενδύσεις για το πρασίνισμα της βιομηχανίας πιο έξυπνα. Πρέπει να βοηθήσουν το μετασχηματισμό της βιομηχανίας και ταυτόχρονα….να παίξουμε λιγότερο αθώα με τον υπόλοιπο κόσμο».

    Το σημαντικό διακύβευμα είναι πράγματι τελικά οι αγορές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο  να παρουσιάζουν ζήτηση για αυτά τα προϊόντα.

    «Κάτι που μπορεί να κάνει η Ευρώπη είναι να δίνει κίνητρα στους καταναλωτές για να αυξήσει τη ζήτηση σε αυτά τα προϊόντα και έτσι να στραφούν οι βιομηχανίες να τα παράγουν και να μπορούν να αποσβεστούν αυτές οι μεγάλες επενδύσεις για το πρασίνισμα των προϊόντων. Για παράδειγμα στους δημόσιους διαγωνισμούς να κερδίζουν μόρια οι εταιρείες που παράγουν πράσινα προϊόντα», σημείωσε.

    Η απόφαση του υπουργείου Ενέργειας για να μειώσει τον κίνδυνο της δέσμευσης άνθρακα

    Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, το υπουργείο έχει λάβει την απόφαση να στηρίξει τις επενδύσεις δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα συμμετέχοντας και στη λειτουργική τους δαπάνη.

    Όπως εξήγησε επεξεργάζεται ένα σύστημα που θα χρηματοδοτείται από τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών και θα καλύπτει τον κίνδυνο να μην αποδειχθούν βιώσιμες οι επενδύσεις αυτές αν οι τιμές των δικαιωμάτων δεν κινηθούν στα όρια που έχουν γίνει οι υπολογισμοί.

    Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε: Οι επενδύσεις αυτές είναι ριψοκίνδυνες σε όσον αφορά τη γεωπολιτική πραγματικότητα, καθώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες θα επηρέαζαν την τιμή των δικαιωμάτων  από τις οποίες και εξαρτάται η βιωσιμότητα αυτών των επενδύσεων.

    Σημειώνεται ότι οι μεγάλου κόστους αυτές επενδύσεις έχουν στόχο να προστατέψουν τις βιομηχανίες από τον κίνδυνο να πρέπει να πληρώνουν τεράστια ποσά για δικαιώματα ρύπων. Αν όμως γίνουν αλλαγές μέχρι το 2030 οι μεγάλης κλίμακας και μακροχρόνιες αυτές επενδύσεις δεν μπορούν σήμερα να τις προβλέψουν.

    Ωστόσο, εκτίμηση του υπουργού είναι ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι μονόδρομος, καθώς  κλιματική κρίση θα έχει βαρύτατες επιπτώσεις παντού και αργά ή γρήγορα αυτό θα γίνει κατανοητό και σε χώρες που σήμερα δεν συμμερίζονται αυτή την ανησυχία.

    Η στρατηγική της ΤΙΤΑΝ

    Όραμα της εταιρείας είναι μέχρι το 2030 το Καμάρι να είναι ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα εργοστάσιο τσιμέντου στην Ευρώπη με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και ψηφιοποιημένη λειτουργία.

    Το πρόγραμμα Ηφαιστος που αφορά στη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα θα είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει ποτέ ο Τιτάνας με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλίσει από το Ταμείο Καινοτοιμίας της Ε.Ε και τη στήριξη της Πολιτείας.

    Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ είναι σταθερά προσηλωμένος στις επενδύσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Στόχος είναι να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ομίλου, μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλά και με παρεμβάσεις σε όλη τη διαδικασία παραγωγής.

    Δηλαδή στοχεύει να παράξει  κλινκερ με λιγότερη ενέργεια, τσιμέντο με λιγότερο κλίνκερ, σκυρόδεμα με λιγότερο τσιμέντο και τελικά οικοδομή με λιγότερο σκυρόδεμα. Στόχος είναι να παράγεται ένα προϊόν που να απαιτεί λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και λιγότερες εκπομπές.

    Αφορμή για τη χθεσινή παρουσίαση στη  μονάδα του Καμαρίου, αποτέλεσαν τα επίσημα εγκαίνια της πρόσφατης πράσινης επένδυσης ύψους €26 εκατ. για την αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου, που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα σχετικών πρωτοβουλιών.

    Πρόκειται για τον προθερμαντή, μια επένδυση που θα δίνει τη δυνατότητα  στο εργοστάσιο να αντικαταστήσει πάνω από το 70% των συμβατικών καυσίμων με υπολείμματα ανακύκλωσης. Αυτό επιτρέπει στην εταιρεία να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της μειώνοντας και την εξάρτηση της χώρας από καύσιμα.

    Θα απορροφά ετησίως 200.000 τόνων επεξεργασμένων υπολειμμάτων ανακύκλωσης μειώνοντας την ανάγκη ταφής και συμβάλλοντας στην επίλυση του προβλήματος της πρωτεύουσα, τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 150.000 τόνους περίπου.

    Σε εθνικό επίπεδο, η επένδυση αυτή και ο οδικός μας χάρτης για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 54% έως το 2030.

    Η αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου βιομηχανικού μετασχηματισμού που θα ολοκληρωθεί με την υλοποίηση του έργου για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα «IFESTOS».

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του είδους του στην Ευρώπη, που θα δεσμεύσει όλες τις εκπομπές άνθρακα της διαδικασίας παραγωγής του εργοστασίου Καμαρίου, παράγοντας 3 εκατ. τόνους τσιμέντου ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα.

    Το έργο «IFESTOS», το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει επιχορήγηση ύψους €234 εκατ. από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής βιομηχανίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Τιτάν: Στις 25 Ιουνίου η αποκοπή μερίσματος €0,85 ανά μετοχή

    NBG Securities για Τιτάν: Νέο επίπεδο επιδόσεων για τον όμιλο – Οι ΗΠΑ η αγορά-κλειδί

    Citi για Τιτάν: Γιατί «βλέπει» ανοδική αναθεώρηση των στόχων του Ομίλου – Αυξάνει τον στόχο στα €30



    ΣΧΟΛΙΑ