• Business

    NBG Securities για Τιτάν: Νέο επίπεδο επιδόσεων για τον όμιλο – Οι ΗΠΑ η αγορά-κλειδί 

    Ο CEO του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Τιτάν)

    Ο CEO του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος


    Η NBG Securities και ο αναλυτής Βασίλης Καρναπάτης τοποθετούν την τιμή στόχο για τη μετοχή του Ομίλου Τιτάν στα 26,50 ευρώ με σύσταση υπεραπόδοσης έναντι της αγοράς (outperform).

    Η Titan Cement International ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο πωλήσεις, σταθμισμένα EBITDA και καθαρά κέρδη (μετά από μειοψηφίες) στα 655 εκατ. ευρώ, 144 εκατ. ευρώ, 71 εκατ. ευρώ δηλαδή +6%, +44% και +246% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.

    Οι ΗΠΑ παραμένουν η αγορά-κλειδί για την κερδοφορία του ομίλου (EBITDA ΗΠΑ 54% του συνόλου του ομίλου), με την Ελλάδα να παράγει υπερδιπλάσια EBITDA σε ετήσια βάση, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη να εξακολουθεί να προσφέρει το υψηλότερο περιθώριο EBITDA στον όμιλο και τη Μέση Ανατολή να εξακολουθεί να λειτουργεί υπό δύσκολες συνθήκες.

    Η παραγωγή ταμειακών ροών ήταν ισχυρή, υποστηριζόμενη από την ισχυρή κερδοφορία και το χαμηλότερο κεφάλαιο κίνησης, ενώ η μόχλευση βελτιώθηκε σημαντικά σε 1,2 φορές τα EBITDA.

    Όσον αφορά τους δείκτες επιδόσεων ESG (ιδίως την απαλλαγή από τον άνθρακα), ο λόγος κλίνκερ προς τσιμέντο μειώθηκε σε 76,9% (από 78,4% το 2022), τα πράσινα προϊόντα (% παραγωγής) αυξήθηκαν σε 23,4% (το 2022 σε 19,5%), με τα εναλλακτικά καύσιμα να ανέρχονται σε 19,6% (% θερμότητας) έναντι 17,5% το 2022.

    «Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν το αισιόδοξο μήνυμα που μεταφέρθηκε από τη διοίκηση το Σεπτέμβριο του 2023. Οι προβλέψεις μας ήταν σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένες με τα προκαταρκτικά και πλήρη αποτελέσματα (ελαφρώς χαμηλότερες σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας).

    Ως εκ τούτου, δεν υπήρξαν εκπλήξεις στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η οποία ωστόσο έριξε περισσότερο φως ως προς τους κινητήριους μοχλούς πίσω από τις επιδόσεις του ομίλου.

    Η γενική εικόνα παραμένει αμετάβλητη, δηλ. αύξηση του όγκου, υγιείς τιμές, λειτουργική αποτελεσματικότητα, καλύτερο -φθηνότερο και με λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα- μείγμα καυσίμων, αλλά και συνεχιζόμενες αντιξοότητες στον πληθωρισμό.

    Όσον αφορά την αμοιβή των μετόχων, το διοικητικό συμβούλιο προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου, μέρισμα 0,85 ευρώ ανά μετοχή (απόδοση προ φόρων 3,4%), ενώ υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 20 εκατ. ευρώ εξακολουθεί να ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2023.

    Οι μετοχές της Τιτάν εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με έκπτωση άνω του 31% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες μετοχές σε όρους EV/EBITDA για φέτος, παρά την ισχυρή απόδοση της μετοχής. Θα επικαιροποίησουμε τις εκτιμήσεις για τον Όμιλο», καταλήγει ο Καρναπάτης.

    Διαβάστε επίσης: 

    Citi για Τιτάν: Γιατί «βλέπει» ανοδική αναθεώρηση των στόχων του Ομίλου – Αυξάνει τον στόχο στα €30

    Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Αποκαλύπτει την ανανεωμένη εικαστική του ταυτότητα

    Citi για Τιτάν: Έρχονται αναβαθμίσεις για τη μετοχή μετά τα ρεκόρ κερδοφορίας το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ