• Real Estate

    Ποιος είναι ο Κύπριος με το γιοτ των 50 μέτρων που θέλει να κτίσει το Ελληνικό

    Ποιος είναι ο Κύπριος με το γιοτ των 50 μέτρων που θέλει να κτίσει το Ελληνικό

    Κύπρος Τσέντας, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Wade Adams


    Σκληρή αναμένεται να είναι η μάχη για τα έργα υποδομών αξίας 300 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό που θα πραγματοποιήσει η Lamda Development με το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο από μέρους όλων των ελληνικών κατασκευαστικών κολοσσών.

    Στον διαγωνισμό συμμετέχει και η κοινοπραξία της Intrakat και της Mytilineos σε συνεργασία με έναν σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα όμιλο, ο οποίος όμως είναι γνωστός στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για τον όμιλο Wade Adams (Middle East), εκτελεστικός Πρόεδρος της οποίας είναι Κύπριος Κύπρος Τσέντας, ο οποίος σημειώνει επιτυχίες και αναλαμβάνει συμβάσεις για σημαντικά κατασκευαστικά έργα στον Περσικό Κόλπο, που έχουν αρκετές ομοιότητες με αυτά που θα υλοποιήσει η Lamda Development στο Ελληνικό.

    Η Αθηναϊκή Ριβιέρα θα γίνει πόλος έλξης για υπερπολυτελή σκάφη μέσω των μαρινών που θα κατασκευαστούν στο παραλιακό μέτωπο. Ίσως εκεί δει κάποιος επισκέπτης ή ένοικος, που διαμένει σε κάποιο από τα διαμερίσματα του Marina Tower ή σε μια από τις 27 παράκτιες βίλες και ένα ακόμα πολυτελές γιοτ, μήκους 50 μέτρων, και αξίας τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για το «Ouranos» της Admiral Yachts, το οποίο κατασκευάστηκε το 2016 και απέκτησε ο Κύπρος Τσέντας το 2018. Η τιμή ενοικίασης του ξεκινά από τα 210.000 ευρώ ανά εβδομάδα. Το γιοτ μπορεί να φιλοξενήσει έως 12 επισκέπτες σε έξι καμπίνες, ενώ διαθέτει προσωπικό 12 ατόμων.

    Ouranos Admiral Yachts
    Το γιοτ 50 μέτρων Ouranos της Admiral Yachts -Πηγή: Facebook

     

    Ouranos Admiral Yachts
    Το γιοτ 50 μέτρων Ouranos της Admiral Yachts -Πηγή: Facebook
    Ouranos Admiral Yachts
    Το γιοτ 50 μέτρων Ouranos της Admiral Yachts -Πηγή: Facebook

    Ποιος είναι ο Κύπρος Τσέντας

    Ο Κύπρος Τσέντας αποτελεί ένα success story του επιχειρηματικού και κατασκευαστικού κόσμου της Κύπρου με σημαντική δραστηριότητα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχοντας αναλάβει σημαντικά έργα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Αμπού Ντάμπι, το Κατάρ και το Μπαχρέιν μεταξύ άλλων, όπως επισημαίνει το έντυπο και ηλεκτρονικό κυπριακό μέσο In Business.

    Πρόκειται για ένα άτομο χαμηλών τόνων, εργατικό και συνεπές. Ενδεικτικό της στοχοπροσήλωσής του και της μετέπειτα επιτυχίας του είναι η ενασχόληση με τον αθλητισμό, καθώς έχει υπάρξει καλαθοσφαιριστής στην ΠΑΕΚ Κυρήνειας, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν η ομάδα κέρδισε τρεις φορές το πρωτάθλημα μπάσκετ, ενώ έχει ασχοληθεί στην ΑΕΚ Καράβα με το ποδόσφαιρο και εν συνεχεία με το στίβο.

    Η σταδιοδρομία του στον κατασκευαστικό κλάδο ξεκίνησε το 1975, όταν ως απόφοιτος του Polytechnic of Central London, ξεκίνησε να εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός στο Ομάν για λογαριασμό της J&P.  Τη δεκαετία του 1980 ανάλαβε τη θέση του Διευθυντή που του πρόσφερε η Wade Adams στη Ζάμπια κι εντός μίας δεκαετίας είχε επιλεχθεί για να διατελέσει ως Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της εταιρείας στην Αφρική, όπου και ήταν υπεύθυνος για τη διοίκηση και την επέκταση των επιχειρήσεων σε 10 χώρες της ηπείρου.

    Καθώς το motto του είναι «Μαζί μου δε θα επιβιώσουν άνθρωποι, οι οποίοι κοιτάζουν απλώς πώς να βολευτούν», έτσι και ο ίδιος δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες του και εγκαταλείπει το 1995 τη Νότιο Αφρική για να εγκατασταθεί στη Μέση Ανατολή.

    Εκεί ανέλαβε μία μικρή εργοληπτική εταιρεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Wade Adams Middle East. Ο Κύπρος Τσέντας ξεκίνησε από υπάλληλος και ύστερα από χρόνια εξελίχθηκε σε Πρόεδρος της εταιρείας. Μαζί με την ανέλιξή του στα διοικητικά της κλιμάκια, η εταιρεία εξελίχθηκε στην πιο επιτυχημένη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε έναν από τους μεγαλύτερους εργολήπτες στις χώρες του Περσικού Κόλπου.

    Σήμερα ο όμιλος Wade Adams Middle East αποτελείται από εννέα εταιρείες. Οι επτά εξ αυτών έχουν την έδρα τους στο Ντουμπάι και δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στα μεγάλα έργα υποδομών και την εμπορία πετρελαίου. Επιπλέον, η Wade Adams Middle East έχει δύο ακόμα παρακλάδια στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πρώτο βρίσκεται στην Κύπρο με την επωνυμία Wade Adams Contracting (Cyprus) LTD, ενώ το δεύτερο βρίσκεται στη χώρα μας και φέρει την επωνυμία Wade Adams Hellas SMSA.

    Επιπλέον, πέραν της Wade Adams Middle East, ο Κύπρος Τσέντας δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Βρετανία όπου μέσω Kythira Investments ασχολείται από το 1988 με την ανάπτυξη γης. Στην Κύπρο ο επιχειρηματίας έχει δημιουργήσει από το 2003 την κατασκευαστική εταιρεία Cythera Developments.

    Ποια έργα διεκδικεί στο Ελληνικό

    Κομίζοντας σημαντική εμπειρία σε έργα υποδομών και ιδιαίτερα στα οδικά έργα, η Wade Adams Middle East επιδιώκει να κάνει την είσοδό της στην ελληνική κατασκευαστική αρένα μέσω της μεγάλης ανάπλασης που δρομολογείται στο Ελληνικό.

    Εκεί ο Κύπρος Τσέντας, σε συνεργασία με τις Intrakat και Mytilineos, διεκδικεί πακέτο έργων συνολικής αξίας έως και 300 εκατ. ευρώ, ενώ σίγουρα θα συνεισφέρει σημαντικά στο έργο σημαία της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος, αξίας 50 εκατ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα, τα έργα που «κτυπάει» η εν λόγω Κοινοπραξία αφορούν το Μητροπολιτικό Πάρκο (50-60 εκατ.), τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης (22 με 27 εκατ.), την παράκτια ζώνη (20 με 25 εκατ. ευρώ), τα  οδικά δίκτυα (57 εκατ. ευρώ) και τα δίκτυα υποδομών (44-54 εκατ.) μεταξύ άλλων.

    Επιπλέον, στα έργα αυτά περιλαμβάνονται πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι μήκους άνω των 50 χιλιομέτρων, με κυριότερο έργο τον πεζόδρομο που θα ενώνει τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης με το παράκτιο μέτωπο και θα έχει μήκος 50 χιλιομέτρων και πλάτος 56 μέτρων.

    Διαβάστε επίσης

    Lamda Development: Αυτοί είναι οι επτά διεκδικητές για τα έργα υποδομών στο Ελληνικό

    The Ellinikon Experience Park: H Lamda Development παραδίδει νωρίτερα στο κοινό το πρώτο έργο του Ελληνικού



    ΣΧΟΛΙΑ