• Business

    Δημήτρης Κούτρας: Μετράει υπεραξίες 61% στην Ιντρακάτ, τι κρύβει η «εσωτερική» μεταφορά του μετοχικού «πακέτου»

    • Δημήτρης Κόκκορης
    Δημήτρης Κούτρας, Αντιπρόεδρος της Intrakat

    Δημήτρης Κούτρας, Αντιπρόεδρος της Intrakat


    Οκτώ μήνες παρουσίας μετράει ο Δημήτρης Κούτρας στο Διοικητικό, αλλά και στο μετοχικό καθεστώς της Ιντρακάτ. Θυγατρικής του ομίλου της Ιντρακόμ, συμφερόντων του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη.

    Αν και το χρονικό διάστημα  της κίνησης Κούτρα είναι συγκριτικά μικρό, εν τούτοις ο αποκαλούμενος «ιδεολόγος των εργοταξίων» (λόγω των αριστερών, πολιτικών, καταβολών του) καταγράφει σημαντικές υπεραξίες, οι οποίες αγγίζουν πλέον το 61%… Υπεραξίες που «πηγάζουν» από τη ραγδαία ανατίμηση των μετοχών της Ιντρακάτ, στην οποία  εκείνος απέκτησε το 20%. Μετά από την έξοδό του από τον «Ελλάκτωρα», όταν οι αδελφοί Καλλιτσάντση έγιναν «κυρίαρχοι του παιχνιδιού» και  συνακόλουθα εκφραστές της «νέας τάξης πραγμάτων», στον… ηχηρότερο, κατασκευαστικό -και όχι μόνον- όμιλο της χώρας.

    Ο 75χρονος σήμερα Δημήτρης Κούτρας, αποφάσισε να συμπαραταχθεί με την πλευρά Κόκκαλη, αγοράζοντας 6.095.432 μετοχές της Ιντρακάτ και αναλαμβάνοντας παράλληλα το νευραλγικό πόστο του εκτελεστικού Προέδρου στην Εταιρεία. Το deal της εξαγοράς του 20% έγινε στις 15 του μηνός του περασμένου Ιανουαρίου, έναντι συνολικού τιμήματος 8.000.254,5 ευρώ. Δηλαδή στα 1,3125 ευρώ ανά μετοχή. Το εν λόγω μετοχικό «πακέτο» παραχωρήθηκε από τη μητρική Ιντρακόμ, με συνέπεια η ποσοστιαία συμμετοχή της στη θυγατρική Ιντρακάτ να υποχωρήσει από το 79,56% στο 59,56%.

    Χθες, το «χαρτί» της Ιντρακάτ έκλεισε στα 2,11 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε αγοραία αξία του χαρτοφυλακίου Κούτρα, στα 12.861.361,5 ευρώ. Με τις υπεραξίες που έχουν σχηματιστεί να διαμορφώνονται στα 4,86 εκατ. ευρώ (ή 60,8%).

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο χρονικό διάστημα από τις 15 Ιανουαρίου της εφετινής χρονιάς έως τώρα, η Ιντρακάτ είναι εκείνη που ηγείται των αποδόσεων, ανάμεσα στις εταιρείες του πλέγματος Κόκκαλη, ενώ υπερτερεί και της ανόδου που έχει σημειώσει ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου… Όλα αυτά αν ληφθεί υπόψη το γεγονός, ότι την ημέρα που μεταβιβάστηκε το «πακέτο» του 20%, της Ιντρακάτ, η μετοχή της εταιρείας ήταν στα 1,175 ευρώ. Ήτοι…10,5% πιο κάτω από το συμφωνημένο τίμημα εισόδου του Δημήτρη Κούτρα στο μετοχικό της σχήμα.

    Με αυτά τα δεδομένα, το «χαρτί» της Ιντρακάτ έχει ενισχυθεί κατά…79,6% στο τελευταίο οκτάμηνο (παρά 10 μέρες), ενώ στο ίδιο διάστημα η  μετοχή της Ιντρακόμ έχει κερδίσει 59,4%, η Ιντραλότ είναι 3% ψηλότερα και ο Γενικός Δείκτης έχει ανέβει 40%.

    Τουλάχιστον όπως δείχνουν τα χρηματιστηριακά στοιχεία, η είσοδος Κούτρα στην Ιντρακάτ, συνέπεσε με την ισχυρή βελτίωση των αποτιμήσεων της θυγατρικής, αλλά και της μητρικής Ιντρακόμ, ενώ η Ιντραλότ συνιστά ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς αποτελεί ξεχωριστή συμμετοχή της πλευράς Κόκκαλη.

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
    Δημήτρης Κούτρας. Πρόεδρος Intrakat

    Από την Adamas Securities  στην Adamas Group οι μετοχές

    Σε ότι αφορά τη μετοχική θέση του Δημήτρη Κούτρα, αυτή έγινε μέσω της υπεράκτιας εταιρείας Adamas Securities Limited, δικών του συμφερόντων. Χθες όμως ανακοινώθηκε, ότι το 20% της Ιντρακάτ, μεταβιβάστηκε στο Adamas Group Limited, επίσης συμφερόντων Κούτρα. Η μεταβίβαση έγινε εξωχρηματιστηριακά, με τη δηλωθείσα αξία των μετοχών να είναι στα…60.654,32 ευρώ. Δηλαδή 99,2% και  99,5% κάτω από το κόστος κτήσης και την τρέχουσα αγοραία αξίας τους…

    Αναμφίβολα οι εξωχρηματιστηριακές μεταβιβάσεις μετοχών αποτελούν μια απολύτως νόμιμη διαδικασία, χωρίς μάλιστα να είναι δεσμευτικά τα τιμήματα, με τις τρέχουσες αποτιμήσεις στην αγορά. Στην προκειμένη περίπτωση, το χαμηλό τίμημα, μπορεί να αφορά, λογιστικούς ή και φορολογικούς χειρισμούς του μετοχικού «πακέτου», η μεταφορά του οποίου ήταν εσωτερικού χαρακτήρα. Καθότι και οι δύο εταιρείες ελέγχονται από το ίδιο πρόσωπο. Μπορεί ακόμη η κίνηση αυτή να έγινε, προκειμένου να μη θυσιαστούν κεφάλαια από την πλευρά του Adamas Group που είναι αγοραστής. Ακόμη, η μεταβίβαση αυτή, ενδέχεται να αφορά χειρισμούς που άπτονται κληρονομικών ζητημάτων.

    Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι ο Δημήτρης Κούτρας μετράει ήδη σημαντικά κέρδη από την είσοδό του στη Ιντρακάτ, οι βλέψεις της οποίας είναι να διπλασιάσει τις περσινές πωλήσεις  της (232,1 εκατ. ευρώ) μέχρι το 2021.

    Το χαρτοφυλάκιο Κούτρα στην «Ελλάκτωρ» που αντιστοιχούσε σε 8,05 εκατ. μετοχές, εκποιήθηκε έναντι 10,2 εκατ. ευρώ. Ήτοι στην περιοχή των 1,27 ευρώ ανά μετοχή, η οποία χθες έκλεισε στα 2,195 ευρώ, μετά από την εξαιρετική μικρή αναπροσαρμογή της, λόγω της απορρόφησης της «Άνεμος». Με άλλα λόγια, αν ο Δημήτρης Κούτρας είχε μείνει μέτοχος στον «Ελλάκτωρα», θα είχε αποκομίσει περισσότερες υπεραξίες (72,8%) σε σχέση με αυτές από την Ιντρακάτ. Αλλά μέτρησε καταλυτικά η δυσαρμονία των σχέσεων με τη νέα Διοίκηση και ή άκρως διαταραγμένη «χημεία» με τους αδελφούς Καλλιτσάντση. Στο επιχειρηματικό πεδίο άλλωστε, οι πραγματιστές έχουν περισσότερο «ζωτικό χώρο» από τους ιδεαλιστές…



    ΣΧΟΛΙΑ