ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Κατερίνα Μαρούδη, Regulatory Manager της BIMCO, παρουσιάζοντας στο πρόσφατο ναυτιλιακό συνέδριο της Capital Link, τα ευρήματα από την έκθεση 2026 BIMCO/ICS Seafarer Workforce Report, επισήμανε ότι η προσφορά αξιωματικών έχει αυξηθεί κατά περίπου 22% από το 2021, ενώ παραμένει παγκόσμιο έλλειμμα περίπου 39.000 αξιωματικών.
Τόνισε επίσης ότι οι γυναίκες αντιστοιχούσαν μόλις στο 2,4% των νεοπροσληφθέντων αξιωματικών στις εταιρείες που συμμετείχαν στην έκθεση- έρευνα και τόνισε:
«Πρέπει να προσελκύσουμε περισσότερες γυναίκες και περισσότερα άτομα από άλλες υποεκπροσωπούμενες ομάδες και να αναπτύξουμε ευκαιρίες σε αναδυόμενες χώρες προέλευσης ναυτικών.»
Η Κατερίνα Μαρούδη πρόσθεσε ότι «η αύξηση του αριθμού των κατόχων πιστοποιητικών δεν θα καλύψει απαραίτητα όλα τα κενά» και πρόσθεσε ότι η εκπαίδευση πρέπει να συμβαδίζει με τα νέα καύσιμα και τις νέες τεχνολογίες, αναπτύσσοντας παράλληλα την ηγεσία και τη λήψη αποφάσεων.
Στη συνέχεια τόνισε: «Πρέπει να δίνουμε την ίδια προσοχή στη διατήρηση όση δίνουμε στην πρόσληψη. Οι ναυτικοί πρέπει να συμμετέχουν στη διαμόρφωση αυτών των ρυθμίσεων. Πρέπει να τους ρωτάμε τι δυσκολεύει τη ζωή και τη δουλειά τους και τι θα τους ενθάρρυνε να μείνουν,και στη συνέχεια να ενεργούμε με βάση τα σχόλιά τους.»
Τέλος, κατέληξε λέγοντας: «Το περιβάλλον στο πλοίο έχει σημασία. Πρέπει να σχεδιάζουμε τις διαδικασίες, τον εξοπλισμό και τελικά τα πλοία μας γύρω από τους ανθρώπους και όχι να ρίχνουμε τους ανθρώπους μέσα και να τους αφήνουμε να προσαρμοστούν.»
Η Κατερίνα Ελικωνίδα Μαρούδη είναι Ρυθμιστική Διευθύντρια στην BIMCO, με έδρα την Αθήνα.
Εκπροσωπεί την BIMCO σε διεθνείς συζητήσεις σχετικά με την ασφάλεια στη θάλασσα και τον ανθρώπινο παράγοντα, διασφαλίζοντας ότι η τεχνική εμπειρογνωμοσύνη της BIMCO και η επιχειρησιακή εμπειρία των μελών της διαμορφώνουν το έργο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού προς όφελος της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Το έργο της καλύπτει την εκπαίδευση και την ευημερία των ναυτικών, την ασφάλεια των πλοίων, τα εναλλακτικά καύσιμα και τις νέες τεχνολογίες, τα σωστικά μέσα και την πυροπροστασία, καθώς και τη διαχείριση υδάτινου έρματος.
Συνεργάζεται στενά με μέλη της BIMCO και εταίρους του κλάδου για την ανάπτυξη πολιτικών θέσεων βασισμένων σε τεκμήρια και τεχνικής συμβολής σε αυτά τα ζητήματα.
Η Κατερίνα είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Μηχανολογία και μεταπτυχιακού τίτλου στη Ναυτιλία.
Πριν ενταχθεί στην BIMCO, εργάστηκε στη διαχείριση πλοίων και κατείχε ανώτερες αρμοδιότητες ως Εξουσιοδοτημένο Πρόσωπο στην Ξηρά (DPA), Υπεύθυνη Ασφάλειας Εταιρείας (CSO) και Διευθύντρια Υγείας, Ασφάλειας, Ποιότητας και Περιβάλλοντος (HSQE).
Αυτός ο συνδυασμός τεχνικών προσόντων και ανώτερης επιχειρησιακής εμπειρίας της δίνει μια ισχυρή κατανόηση του πώς οι διεθνείς απαιτήσεις επηρεάζουν τα πλοία, τους ναυτικούς και τις ομάδες ξηράς στην πράξη.
Διαβάστε επίσης:
Jonathan White: Ο ναυτιλιακός κλάδος θα πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για το μέλλον
Χατζημανώλη: Ενδυναμώνουν οι ναυτιλιακές σχέσεις Κύπρου και Ιταλίας
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.