• Κοινωνία

    Κουτσολιούτσος – Γκότσης: Νέα αναβολή στη δίκη για τη μετοχή της Folli Follie – Διαβάστε το κατηγορητήριό τους

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, πρώην CEO Folli Follie - Χαράλαμπος Γκότσης, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, πρώην CEO Folli Follie – Χαράλαμπος Γκότσης, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Ένα σοβαρό κώλυμα του δικηγόρου των 19 μηνυτών – επενδυτών της Folli Follie ήταν η αιτία για τη νέα αναβολή στη δίκη του πρώην προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπου Γκότση, του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Folli Follie, Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και του τότε διευθυντή ασφαλείας της εταιρείας Ν.Σ..

    Σε μία πολύ σύντομη δικάσιμο, στις 21 Νοεμβρίου (έτσι όπως αιτήθηκε ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας Νικόλαος Σακκάς), θα καθίσουν ξανά στο εδώλιο του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

    Ο κ. Γκότσης θα δικαστεί για παράβαση καθήκοντος καθώς κατηγορείται ότι δεν ζήτησε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli Follie, αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκαν στοιχεία για τους ψευδείς ισολογισμούς, οι οποίοι χάριζαν στην εταιρεία μια εικονική οικονομική ευρωστία, που παραπλάνησε τους επενδυτές και τη βούληση τους.

    Έξι email που αντάλλαξαν ο γιος του ιδρυτή της εταιρείας με τον υψηλόβαθμο υπάλληλο του περιλαμβάνονται στη δικογραφία και θα αναγνωστούν στο δικαστήριο. Πρόκειται για την ηλεκτρονική αλληλογραφία που «έκαψε» τους εμπλεκόμενους.

    Η αποκάλυψή τους είχε οδηγήσει στην ανάσυρση αυτής της δικογραφίας από το αρχείο.

    Αν και ο εισαγγελέας αρχικά είχε κρίνει ότι δεν προέκυπταν ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος του μηνυόμενου τότε προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στη συνέχεια τα όσα αναφέρονται στα επίμαχα email οδήγησαν τον ίδιο εισαγγελέα στην απόφαση άσκησης ποινικής δίωξης και παραπομπής των 3 σε δίκη.

    Ο Χαράλαμπος Γκότσης κατηγορείται και θα δικαστεί για παράβαση καθήκοντος.

    Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ο στενός συνεργάτης του για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Χαράλαμπος Γκότσης, στις 5 και 6 Μαΐου του 2018, παρέβη με πρόθεση τα καθήκοντα της υπηρεσίας του, με σκοπό να προσπορίσει σε άλλους παράνομο όφελος, προκαλώντας παράλληλα βλάβη σε τρίτα πρόσωπα. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχε τη δυνατότητα, για λόγους προστασίας των επενδυτών, να ζητήσει άμεσα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Κινητών Αξιών Αθηνών την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli Follie για μέγιστο χρονικό διάστημα 10 ημερών, εφόσον έκρινε από τα στοιχεία ότι παραβιάστηκε  η ορθή ενημέρωση του επενδυτικού κοινού καθώς και η νομιμότητα διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών στην χρηματιστηριακή αγορά.

    «Γνώριζε, αλλά δεν ανέστειλε τη μετοχή»

    Κατά τον εισαγγελέα Σπύρο Παππά, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση και με απευθείας κλήση παρέπεμψε σε δίκη τους 3 κατηγορουμένους, ο Χαράλαμπος Γκότσης γνώριζε από τις 4 Μαΐου του 2018 ότι οι οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie ήταν πλασματικές και τεχνητά διογκωμένες καθώς εκείνη την ημέρα, το οικονομικό σκάνδαλο είχε αποκαλυφθεί με τη δημόσια ανακοίνωση  της εταιρείας «QUINTESSENTIAL CAPITAL MANAGEMENT».

    Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο του τότε προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του γιου του ιδρυτή της εταιρείας:

    «Ο Χαράλαμπος Γκότσης γνώριζε ότι η εταιρεία Folli Follie αποτελεί την επόμενη διεθνή επενδυτική απάτη, δοθέντος ότι η “QUINTESSENTIAL CAPITAL MANAGEMENT” βρήκε στη θυγατρική εταιρεία της F.F. στην Κίνα μόλις 64 σημεία πωλήσεως αντί των επίσημων δηλωθέντων 240, καθώς και ότι εκφράζονταν ανησυχίες για την από μέρους της εταιρείας αποπληρωμής των χρεών της καθόσον τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας έδειχναν αύξηση εσόδων και κερδών αλλά αντίθετα είχε συνεχή ελεύθερη αρνητική ταμειακή ροή, γεγονότα τα οποία θα ηδύνατο να προκαλέσουν άμεση αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της F.F. στο Χρηματιστήριο Κινητών Αξιών Αθηνών έως ότου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δια των οργάνων της, αποσαφηνίσει την πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας προκειμένου να αποτραπεί οικονομική ζημία θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, αλλά και προς αποτροπή παράνομου οικονομικού οφέλους των διοικούντων την εταιρεία από την ελεύθερη πώληση των μετοχών της σε υψηλότερη αξία από την πραγματική».

    «Αίτημα μετά από 20 μέρες, καθ’ υπόδειξη του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου»

    Αν και όφειλε να προστατεύσει τους επενδυτές με άμεσες ενέργειες, ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ζήτησε αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli Follie 20 ημέρες αργότερα.

    Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κατηγορείται ότι του υπέδειξε «να κάνει τα στραβά μάτια», χρησιμοποιώντας ως όργανό του για να φέρει εις πέρας την αποστολή τον στενό του συνεργάτη Ν.Σ.

    «Καθ’ υπόδειξη του Διευθυντού Ασφαλείας της F.F. Ν.Σ. -περιγράφεται στο κατηγορητήριο- ο οποίος πρωθύστερα είχε λάβει την έγκριση προς τούτο του Διευθύνοντος Συμβούλου Γεωργίου Κουτσολιούτσου και προκειμένου να ωφεληθεί παρανόμως η εταιρεία Folli Follie επί ζημία των επενδυτών, ο Χαράλαμπος Γκότσης δεν προέβη άμεσα στην λήψη απόφασης – αιτήματος αναστολής διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών της F.F. την οποία θα απέστειλε πάραυτα στην Διοίκηση του Χρηματιστηρίου Κινητών Αξιών Αθηνών αλλά καθυστερημένα και δη στις 25/05/2018.

    Αποτέλεσμα ήταν, από τις 5/05/2018 έως τις 25/05/2018, η μετοχή της FOLLI FOLLIE εις το Χρηματιστήριο Κινητών Αξιών Αθηνών να διαπραγματεύεται ως προς την αγορά και την πώληση της υπό το βάρος των ανωτέρω δημοσιευμάτων τα οποία ως απεδείχθη μεταγενεστέρως εκ της εκθέσεως της διεθνούς εταιρείας ALVAREZ & MARSHALL ήτο αληθή καθότι οι δημοσιευθείσες από την εταιρεία οικονομικές καταστάσεις των χρήσεων 2016 και 2017 ήτο εικονικές (εμφάνιζαν πωλήσεις 1.112.348.021 και 1.008.760.170 δολαρίων Η.Π.Α. αντί των 116.847.155 πραγματικών δια εκάστη χρήση) προς παραπλάνηση της χρηματιστηριακής αγοράς κινητών αξιών Αθηνών και αληθής ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού ως προς την ακριβή διεθνή και ημεδαπή οικονομική κατάσταση της εταιρείας».

    Με την παράβαση καθήκοντος ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατηγορείται ότι ζημίωσε οικονομικά όσους αγόρασαν μετοχές και παράλληλα, προσέφερε «στα μέλη της διοίκησης της FF παράνομο, ακόμα απροσδιόριστο, οικονομικό όφελος.

    Η διοίκηση, αν και γνώριζε τη μη ανθηρή οικονομική της κατάσταση της εταιρείας, εντούτοις διέθετε προς πώληση τη μετοχή της εταιρείας σε μέση τιμή περίπου 10 ευρώ αντί της μετέπειτα μηδαμινής του 0,001 ευρώ, βάσει των αληθών οικονομικών καταστάσεων».

    Ο ρόλος Τζώρτζη – Γκότση

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ο υπάλληλος του «Στις 5/05/2018 με πρόθεση προκάλεσαν στον Χαράλαμπο Γκότση  την απόφαση να τελέσει την άδικη πράξη της παράβασης καθήκοντος.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος και Διευθύνων Σύμβουλος της ανωνύμου εταιρείας με την επωνυμία FOLLIE FOLIE ενόψει προφορικής και δια ηλεκτρονικής επικοινωνίας (Mails) ενημερώσεως του από τον Διευθυντή Ασφαλείας αυτής και συγκατηγορούμενο του Ν.Σ., συναίνεσε δια παροτρύνσεως αυτού υπό την ιδιότητα του Ηθικού αυτουργού, ούτως ώστε ο Ν. Σ. να παρακινήσει με πειθώ και φορτικότητα τον Χαράλαμπο Γκότση από του να μην προβεί άμεσα και να καθυστερήσει την αναστολή διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών – μετοχών της εταιρείας του στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Κινητών Αξιών Αθηνών προς όφελος της εταιρείας του της οποίας οι κινητές αξίες θα πωλούντο σε υψηλότερη χρηματιστηριακή τιμή σε σχέση με την οικονομική αξία της εταιρείας η οποία ήταν πολύ χαμηλότερη βάσει των αληθινών οικονομικών μεγεθών της και προς βλάβη των θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών οι οποίοι παραπλανηθέντες από την μη γνώση της αληθούς οικονομικής καταστάσεως της εταιρείας προέβαιναν σε αγορά κινητών αξιών αυτής σε τιμή υπερβάλλουσα την αληθινή.

    Ο Ν.Σ., κατόπιν επικοινωνίας του μετά του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπου Γκότση, και ενώ ήτο γνωστή από τις 4/05/2018 η δημόσια ανακοίνωση της αλλοδαπής επιχειρήσεως Επενδυτικού Κεφαλαίου με την επωνυμία QUINTESSENTIAL CAPITAL MANAGEMENT (…) τον προέτρεψε να μην προβεί σε άμεση αναστολή διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών – μετοχών της εταιρείας».

    Τα email

    Στις 207 σελίδες της ενδιάμεσης έκθεσης, ανάμεσα στα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία, οι ελεγκτές της Price Water House Coopers συμπεριέλαβαν δεκάδες email του διευθυντή ασφαλείας της Folli Follie στον γιο του ιδρυτή της εταιρείας.

    Φέρονται να τα αντάλλασσαν αμέσως μετά την αποκάλυψη του QCM για τα «πειραγμένα» οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.

    Ο εξ απορρήτων του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου εμφανίζεται να τον ενημερώνει για «ενέργειες του» από τις οποίες «φωτογραφίζονται» προσπάθειες αφενός να προσεγγίσουν υπουργούς και βουλευτές της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ  με στόχο να καθυστερήσουν  τις έρευνες σε βάρος της εταιρείας, αφετέρου, για στενές επαφές με τον τότε πρόεδρο  της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Για τους 3 εκ των 4 πολιτικών, οι σχετικές δικογραφίες έχουν αρχειοθετηθεί.

    Στον Μάκη Μπαλαούρα ασκήθηκε ποινική δίωξη και θα δικαστεί την άνοιξη του 2024 με συγκατηγορούμενους τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και τον τότε διευθυντή ασφαλείας της Folli Follie.

    Σε ένα από τα επίμαχα email ο υπάλληλος της εταιρείας Ν.Σ. φέρεται να γράφει στον Κουτσολιούτσο:

    «Κύριε Τζώρτζη, όπως έχετε ήδη ενημερωθεί ιδίως η παρουσία του προέδρου είναι καταλυτική. Είμαι σίγουρος ότι με την πίεση που τους ασκείται από τους ανθρώπους μας θα προχωρήσει ομαλά, χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ δύσκολο για την επιτροπή γιατί πιέζεται από παντού να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοϊκή μεταχείριση.

    Έχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους. Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μία ροή.

    Χθες όπως σας είχα ενημερώσει είχα μία συνάντηση με έναν σύμβουλο που αντιπροσωπεύει έναν από τους τρεις βασικούς υποστηρικτές μας στην υπόθεση.

    Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπος του και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για μας και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει κάποιες ανάγκες. (80) Δεν θα ήθελα ούτε μέσω email ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά.

    Νομίζω ότι τη στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κανένα σύμμαχό μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιονδήποτε λόγο.

    Πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα κονδύλι για αυτές τις επαφές. Δεν είμαι υπέρ και το ξέρετε, αλλά σε αυτή την περίπτωση δε νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά.

    Ενημερώστε με πώς προχωρώ τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ μονολεκτικά λόγω της σοβαρότητος. Με ένα ναι ή ένα όχι για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση. Αν είναι ναι, μην πείτε το λόγο σε κανένα».

    Τι υποστηρίζουν οι 3 κατηγορούμενοι

    Αρνούνται τα πάντα οι 3 κατηγορούμενοι και δίνουν τη δική τους εκδοχή για τα 6 email.

    Στις εξηγήσεις που είχε δώσει με την ιδιότητα του υπόπτου στον εισαγγελέα, ο επί σειρά ετών υψηλόβαθμος υπάλληλος της FFG, Ν.Σ., αρνήθηκε ότι είχε επαφές με τον Χαράλαμπο Γκότση.

    Και πώς εξήγησε την αναφορά του στα email που έστελνε στον υιό Κουτσολιούτσο; Υποστήριξε ότι του έλεγε ψέματα προκειμένου να του δείξει ότι προσφέρει βοήθεια στην τρικυμία που είχε ξεσπάσει.

    Στις δικές του ανωμοτί εξηγήσεις ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος φέρεται να υποστήριξε ότι παρερμηνεύτηκαν οι απαντήσεις του στα email του υπαλλήλου του…

    Τα «προχώρα» και «συμφωνώ» που του έγραφε απαντώντας στα περί «ισχυρών υποστηρικτών» και τον «πρόεδρο που καθυστερεί και ήδη υπάρχουν αντιδράσεις στην Επιτροπή», σήμαιναν, κατά τον κ.Κουτσολιούτσο, ότι έψαχνε λύση για να συγκεντρώσει στοιχεία και όχι για να μπλοκάρει την έρευνα σε βάρος της οικογενειακής επιχείρησης.

    Ομοίως ο Χαράλαμπος Γκότσης φέρεται να είχε υποστηρίξει στις δικές του εξηγήσεις, ότι ουδεμία επικοινωνία και συμφωνία κάτω από το τραπέζι έκανε για τις έρευνες της Επιτροπής του στα οικονομικά της FFG.

    Για την απόφαση να ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής, 20 ημέρες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για τους εικονικούς ισολογισμούς, φέρεται να είπε ότι αρχικά δεν υπήρχαν στοιχεία ότι ισχύουν τα καταγγελλόμενα στην έκθεση του αμερικανικού fund.

    Κι όταν αυτά επιβεβαιώθηκαν, ενήργησε αμέσως αναστέλλοντας τη διαπραγμάτευση της μετοχής.

    Η αρχειοθέτηση και η νέα έρευνα

    Η παραπομπή σε δίκη αφορά σκέλος της ίδιας δικογραφίας που είχε αρχειοθετηθεί τον Νοέμβριο του 2020.

    Ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς είχε ερευνήσει τη μήνυση 19 επενδυτών της Folli Follie σε βάρος του πρώην προέδρου αλλά και μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ωστόσο έκρινε ότι τότε δεν είχαν προκύψει επαρκείς ενδείξεις ούτε για παράβαση καθήκοντος με την καταγγελλόμενη καθυστερημένη αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, ούτε ευθύνες για ελλιπή έλεγχο στους ισολογισμούς της εταιρείας, μετά από ανώνυμη καταγγελία που είχε γίνει το 2015.

    Έτσι η μήνυση αρχειοθετήθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας  Εφετών, με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψαν ενδείξεις για ευθύνες σκόπιμης αδράνειας των μηνυομένων.

    Ωστόσο, ένα μήνα αργότερα, ο ίδιος εισαγγελέας έβγαλε άρον-άρον από το αρχείο τη δικογραφία καθώς προέκυψαν νέα στοιχεία: η ενδιάμεση έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου στη FFG από την Price Water House Coopers.

    Διαβάστε επίσης:

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Από το αναπηρικό αμαξίδιο στην «ανάσταση», οδηγώντας μία γουρούνα…

    Folli Follie: Ως «αναστημένος Λάζαρος» εμφανίστηκε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος – Συνεχίζεται στις 27 Σεπτεμβρίου η δίκη – Διαβάστε το κατηγορώ της Folli Follie στους ιδρυτές της

    Folli Follie: Ξεπεράστηκαν τα κωλύματα – Στο εδώλιο σήμερα η οικογένεια Κουτσολιούτσου για τη μεγάλη κομπίνα



    ΣΧΟΛΙΑ