• Κοινωνία

    Folli Follie: Ξεπεράστηκαν τα κωλύματα – Στο εδώλιο σήμερα η οικογένεια Κουτσολιούτσου για τη μεγάλη κομπίνα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος (Folli Follie)

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Ώρα 9 το πρωί. Στο Γ’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Η ώρα της κρίσης (ξανα)έφτασε για την οικογένεια Κουτσολιούτσου. Όλα τα κωλύματα για να αρχίσει η βασική δίκη τους (για τους παραποιημένους οικονομικούς ισολογισμούς) φαίνεται πως ξεπεράστηκαν.

    Ο ΔΣΑ εξαίρεσε από τη συνεχιζόμενη αποχή τα μέλη του – συνηγόρους στην υπόθεση (ήταν ο λόγος της αναγκαστικής αναβολής τον περασμένο Δεκέμβριο, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της δίκης).

    Και η εισαγγελέας είναι έτοιμη να ανέβει στην έδρα (δικό της κώλυμα οδήγησε τον περασμένο Ιούνιο στην πολύμηνη διακοπή της εξ αναβολής δίκης).

    Ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Folli Follie, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγος του Καίτη και ο γιος τους Τζώρτζης (αμφότεροι υψηλόβαθμα στελέχη) είναι ομοίως έτοιμοι να καθίσουν στις πρώτες θέσεις ενός μεγάλου εδώλιου, με 9 κατηγορουμένους.

    Ο 10ος αυτής της δίκης (ο επικεφαλής των οικονομικών της εταιρείας Γιάννης Μπεγιέτης) παραμένει καταζητούμενος και θα δικαστεί ωσεί παρών, δια πληρεξουσίου δικηγόρου.

    Τι απομένει;

    Να μην προκύψει κάποιο νέο απρόοπτο που θα σταθεί εμπόδιο στην έναρξη της δίκης, έξι χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου!

    Το κατηγορητήριο

    Πατέρας και γιος είναι οι βασικοί κατηγορούμενοι της -κατά το κατηγορητήριο- κομπίνας των παραποιημένων οικονομικών ισολογισμών της πάλαι ποτέ πανίσχυρης εταιρείας με την παγκόσμια φήμη.

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος θα δικαστούν ως εμπνευστές του σχεδίου και αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης που το έφερε εις πέρας, «βυθίζοντας» στην οικονομική απόγνωση τους επενδυτές της FFG και στην κατάρρευση την ίδια την εταιρεία.

    Πλαστογραφίες τραπεζικών εγγράφων που «μαγικά» μετέτρεπαν καταθέσεις 60 ευρώ σε… 70 εκατομμύρια, εταιρείες «οχήματα» στην Ασία που εμφάνιζαν εικονικές πωλήσεις προϊόντων, πλασματική αύξηση των κερδών του Ομίλου, εμφάνιση των παραποιημένων οικονομικών ισολογισμών στο ΧΑΑ και διόγκωση της μετοχής, εξαπάτηση των επενδυτών που αγόραζαν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», ξέπλυμα μαύρου χρήματος, περιλαμβάνονται στο «πλούσιο» κατηγορητήριο τους.

    Οι δικαστές που τους παρέπεμψαν σε δίκη, κάνουν λόγο στο βούλευμα τους για παράνομη δράση 17 ετών, ζημία για Δημόσιο, εταιρείες και ιδιώτες 413 εκατομμύρια ευρώ κι αυτά κατ’ εκτίμηση, καθώς αναφέρεται ότι η πραγματική «μαύρη τρύπα» ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί.

    Η σύζυγος και μητέρα Καίτη Κουτσολιούτσου, είναι η τρίτη στη σειρά των κατηγορουμένων, με τη λίστα να συμπληρώνεται από τους 7 πιο στενούς συνεργάτες των ιδρυτών της Folli Follie.

    Οι 10 κατηγορούμενοι θα  δικαστούν, κατά περίπτωση, για 5 κακουργήματα:

    1) Της εγκληματικής οργάνωσης (συγκρότηση, διεύθυνση, ένταξη),

    2) της πλαστογραφίας (και της ηθικής αυτουργίας) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση,

    3) της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσας (και της συνέργειας) κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ,

    4) της χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση (και της συνέργειας),

    5) της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση.

    Για επιπλέον ένα κακούργημα θα δικαστεί ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος: της  κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

    H Folli Follie Group διεκδικεί ξανά παράσταση στη δίκη

    Να γίνει η δίκη της Folli Follie με την παρουσία της… Folli Follie στα έδρανα της πολιτικής αγωγής θα διεκδικήσουν ξανά σε αυτό το δικαστήριο οι νομικοί της εκπρόσωποι.

    Το δικαστήριο που τελικά αναβλήθηκε , είχε αποφασίσει να μην της επιτρέψει να παρασταθεί προς υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος των ιδρυτών της.

    Τότε, οι δικαστές, χωρίς να ανακοινώσουν σκεπτικό, έκαναν δεκτή την ένσταση σύσσωμης της υπεράσπισης, η οποία υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρεία όχι μόνο δεν έχει υποστεί ζημία από τους παραποιημένους οικονομικούς ισολογισμούς και τη χειραγώγηση της μετοχής αλλά τα κέρδη της απάτης κατέληξαν στην πλειονότητα τους στα ταμεία της ίδιας της εταιρείας.

    Από εκείνο το δικαστήριο είχαν αποβληθεί από την πολιτική αγωγή και η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, ο κινεζικός Όμιλος Fosun και κάποιοι από τους μικρομετόχους της FFG.

    Με την ίδια απόφαση είχε επιτραπεί να παρασταθούν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα Πειραιώς, ο ΕΦΚΑ, ο ΕΟΠΠΥ, η Alpha Bank, το Υπερταμείο και κάποιοι επενδυτές.

    Οι μόνοι για τους οποίους, η υπεράσπιση του Δημήτρη, του Τζώρτζη και της Καίτης Κουτσολιούτσου και των υπολοίπων 7 κατηγορουμένων,  αποδέχθηκαν οικονομική ζημία και δεν υπέβαλαν ένσταση, ήταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (λόγω της χειραγώγησης της μετοχής) και η Τράπεζα Άλφα (λόγω των πλαστών statements).

    Δ. Κουτσολιούτσος: Αναλαμβάνει τις ευθύνες

    Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος αναμένεται να προβάλει τους ίδιους ισχυρισμούς με αυτούς ενώπιον της ανακρίτριας προ 3ετίας. Απολογούμενος είχε επιχειρήσει να πάρει πάνω του «τις ευθύνες που του αναλογούν» επιδιώκοντας να απαλλάξει γιο και σύζυγο.

    Παραδέχθηκε ότι εν γνώσει του και με τη συναίνεση του έγινε η παραποίηση των οικονομικών στοιχείων της Folli Follie.

    Ισχυρίστηκε βέβαια ότι ήταν άλλων ιδέα (στελεχών της εταιρείας) και ότι αναγκάστηκε να δεχθεί την πρόταση τους σε κάποια δύσκολη οικονομική συγκυρία του Ομίλου.

    Είχε όραμα -ισχυρίστηκε- να δημιουργήσει ένα πολυεθνικό όμιλο, ο οποίος θα αποτελούσε «το στολίδι της ελληνικής επιχειρηματικότητας και θα αναδείκνυε το όνομα της Ελλάδας παγκοσμίως».

    Ο τότε πρόεδρος της FFG ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος δεν είχε κανένα οικονομικό όφελος από την παρανομία και πίστευε ότι σε σύντομο χρόνο θα μπορούσε να επαναφέρει την εταιρεία στη νομιμότητα, κάτι που, όπως είπε, δεν κατάφερε λόγω των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων παγκοσμίως από το 2007 και μετά.

    Πλήρη άγνοια για τις παράνομες ενέργειες του πατέρα του είχε δηλώσει στη δική του απολογία ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

    Υποστήριξε ότι εκείνος είχε την ευθύνη της Folli Follie στην Ελλάδα και δεν γνώριζε τίποτα για τα παραποιημένα στοιχεία του ασιατικού βραχίονα που είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται μια ψευδή εικόνα ευρωστίας για ολόκληρο τον Όμιλο.

    «Δεν γνώριζε» ούτε η Καίτη Κουτσολιούτσου, αν και αντιπρόεδρος της εταιρείας.

    Όπως είπε στη δική της απολογία, «δεν συμμετείχε στη διοίκηση και στα οικονομικά αλλά ασχολείτο μόνο με τη σχεδίαση των κοσμημάτων και τις δημόσιες σχέσεις».

    Η δίκη αναμένεται να κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Μόνο οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου είναι 42. (7 οι πιο σημαντικοί  που είναι μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της ελεγκτικής εταιρείας).

    Στους μάρτυρες θα προστεθούν όσοι θα προτείνουν οι συνήγοροι των φερομένων ως θυμάτων και οι κατηγορούμενοι.

    Διαβάστε επίσης:

    Folli Follie: Την Πέμπτη ξανά στο εδώλιο η οικογένεια Κουτσολιούτσου για το οικονομικό σκάνδαλο

    Ο Φλωρίδης και οι δίκες των λευκών κολάρων – Η Folli Follie και ο λογιστής του εφοπλιστή Μποδούρογλου

    Οικογένεια Κουτσολιούτσου: Νέα παραπομπή – Σε δίκη και για υπεξαίρεση 4 πολυτελών αυτοκινήτων της Folli Follie



    ΣΧΟΛΙΑ