• Business

    Δίκη Folli Follie: Email «καίει» την οικογένεια Κουτσολιούτσου-«Ο κίνδυνος να μας ξεσκεπάσουν οι ορκωτοί είναι τεράστιος»

    Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κάθισαν ξανά στο εδώλιο


    Ένα email του Ιωάννη Μπεγιέτη, πρώην οικονομικού διευθυντή (CFO) της Folli Follie Ασίας, προς τη Διοίκηση της εταιρείας, δηλαδή προς την οικογένεια Κουτσολιούτσου, το οποίο αναφέρει ότι: «Ο κίνδυνος να μας ξεσκεπάσουν οι ορκωτοί είναι τεράστιος» αποτελεί το «χαρτί» που «καίει» τους τότε επικεφαλής του ομίλου.

    Η πολύκροτη δίκη της Folli Follie, με τους κατηγορούμενους να κάθονται στο εδώλιο, συνεχίστηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας με την ανάγνωση εγγράφων. Και ουσιαστικά αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ετυμηγορία του δικαστηρίου καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι καταθέσεις μαρτύρων του κατηγορητηρίου. Μετά την ανάγνωση των εγγράφων θα καταθέσουν οι μάρτυρες υπεράσπισης και μετά θα ξεκινήσουν οι απολογίες.

    Χθες, οι  συνήγοροι υπεράσπισης προσκόμισαν στο δικαστήριο νέα έγγραφα για να πείσουν για την αθωότητα των εντολέων τους.

    Το επίμαχο έγγραφο με το email του κ. Μπεγιέτη, κατέθεσε ο συνήγορος υπεράσπισης των ορκωτών, Γεωργίου Βαρθαλίτη και Χρυσούλας Τσακαλογιάννη, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αποδείξει ότι η διοίκηση του ομίλου, δηλαδή οι κατηγορούμενοι Δημήτρης, Τζώρτζης και Καίτη Κουτσολιούτσου, γνώριζαν για τη «φούσκα» που επρόκειτο να σκάσει.

    Όπως γνώριζαν και όλοι όσοι είχαν στήσει το κόλπο –όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο- με τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών στην Κίνα, οι οποίες αποτύπωναν ψευδή στοιχεία για την εμπορική δραστηριότητά τους. Με την αποκάλυψη αυτού του email ουσιαστικά ο κ. Μπεγιέτης ομολογεί ότι υπήρχαν παρατυπίες που θα… ξεσκέπαζαν οι ορκωτοί.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας –στην οποία ήταν παρόντες η Καίτη και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος– κατατέθηκαν πολλά άλλα έγγραφα.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης του Εμμανουήλ Ζαχαρίου, αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου και εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου, κατέθεσε 3 έγγραφα: την από 27/11/2018 επιστολή υποβολής παραίτησης του κ. Ζαχαρίου προς το νέο ΔΣ της εταιρείας, απόσπασμα από το πρακτικό της 4ης Δεκεμβρίου 2018, όπου αναφέρεται η απόφαση τη νέας διοίκησης περί παραμονής του κ. Ζαχαρίου στη θέση του και τέλος δημοσίευμα όπου ορίζεται το ύψος του μισθού των επικεφαλής εισηγμένων εταιρειών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε πίνακες και χρηματικά μεγέθη.

    Ο συνήγορος του κ. Ζαχαρίου υποστήριξε ότι με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από το εν λόγω δημοσίευμα, αποκαλύπτεται ότι το μέγεθος της εταιρείας αντιστοιχεί σε αυτό των εισηγμένων, τονίζοντας ότι δεν είχε συμβόλαιο, ούτε κάποια μετοχή της εταιρείας.

    Ζητούσαν τα extrait

    Στη συνέχεια, ακολούθησε η κατάθεση εγγράφων από τον συνήγορο υπεράσπισης του Φραγκίσκου Γρατσώνη, πρώην Οικονομικού Διευθυντή και μέλους ΔΣ της Folli Follie Group. Κατατέθηκαν βεβαιώσεις περιουσιακής κατάστασης και σημειώματα φόρου εισοδήματος από το 2012, κατά τα οποία δεν παρουσιάζεται καμία μεταβολή σε βάθος δεκαετίας. Ο συνήγορος υπεράσπισης υπογράμμισε δε, ότι ο πελάτης του προερχόμενος από τον τραπεζικό τομέα έβγαζε μηνιαίως 8.000€, ενώ από το 2013 που προσήλθε στη Folli Follie οι απολαβές του ήταν 10.000 ευρώ μηνιαίως και έφτασαν τις 13.000€ έως το 2018, λόγω των επιπλέον επαγγελματικών του υποχρεώσεων για λογαριασμό της εταιρείας.

    Όσον αφορά στον έλεγχο της εταιρείας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με απόφαση του Ιουλίου του 2018, ο συνήγορος υπεράσπισης υπέβαλε 4 e-mails της Ειρήνης Νιώτη (σ.σ. διευθύντρια διαχείρισης διαθεσίμων του χρηματοοικονομικού χαρτοφυλακίου) σε συνεργασία με τον κ. Γρατσώνη με ημερομηνίες 10,11,18 και 23 Μαΐου 2018, όπου ζητούν τα extrait για να ενημερωθούν για τα τραπεζικά υπόλοιπα της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων και των ασιατικών θυγατρικών.

    Επίσης, κατατέθηκαν e-mails προς τη νέα επιτροπή ελέγχου, όπου εξηγούνται οι λόγοι της μη απόδοσης στοιχείων από την Ασία, ενώ αναφορικά με τα ηλεκτρονικά μηνύματα προς τις εταιρείες στην Ασία, ο συνήγορος υπεράσπισης ανέφερε ότι ο κ. Γρατσώνης «ρωτούσε αγωνιωδώς τι γίνεται με την Ernst & Young» και ότι το μόνο που έλαβε ήταν η επίσημη θέση της εταιρείας, υποστηρίζοντας την «παντελή έλλειψη γνώσης» του πελάτη του.

    Παράλληλα, κατατέθηκε και μία επιστολή των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, με βάση την οποία αποδεικνύεται ότι ο κ. Γρατσώνης δεν είχε εμπλοκή στον όμιλο της Ασίας. Τέλος, ο συνήγορος υπενθύμισε την επιστολή παραίτησης του κατηγορουμένου, όπως επίσης και την απόφαση αθώωσης του πελάτη του από άλλο δικαστήριο, που αναφέρει ότι δεν είχε πρόσβαση στα στοιχεία.

    Προς απάντηση των παραπάνω και υπεράσπιση των πελατών του, ο συνήγορος των ορκωτών, Γεωργίου Βαρθαλίτη και Χρυσούλας Τσακαλογιάννη κατέθεσε στο δικαστήριο έναν όγκο εγγράφων προς υπεράσπιση των πελατών του. Ο συνήγορος υποστήριξε ότι ο ελεγκτής δεν είναι εκπαιδευμένος ή ειδήμων ανεύρεσης πλαστών εγγράφων, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε έγγραφα που αποδείκνυαν ότι όλοι οι ορκωτοί ήταν επαρκώς πιστοποιημένοι. Αναφέρθηκε δε, σε αντίστοιχα ημερολόγια εταιρειών στο Ισραήλ, που δεν εμπλέκονται στην υπόθεση, όπου και εκεί δεν ζητούσαν από τους ορκωτούς τα διαθέσιμα τραπεζικά υπόλοιπα, αλλά αν υπάρχουν τα διαθέσιμα στοιχεία. Μεταξύ άλλων, ο συνήγορος ανέφερε ότι το θέμα πιστωτικού κινδύνου απασχόλησε και την ΕΛΤΕ, κάτι το οποίο έχει αποσυρθεί από το κατηγορητήριο.

    Κομβικές ημερομηνίες

    Προχωρώντας στην ανάγνωση των εγγράφων προς υπεράσπιση των εντολέων του, στάθηκε σε μερικές κομβικές ημερομηνίες. Πιο συγκεκριμένα, στις 25/6/2018 «καμία εποπτική αρχή δεν είχε υποβάλλει κύρωση, μετά την έκθεση της QSM» και ο κ. Βαρθαλίτης αρνήθηκε να δώσει στην οικογένεια Κουτσολιούτσου νέες καταστάσεις μέχρι να του δοθούν τα απαραίτητα στοιχεία. Ο κ. Βαρθαλίτης αποχώρησε από την εταιρεία στις 13 Ιουλίου 2018.

    Τον Οκτώβριο του 2018 και πιο συγκεκριμένα στις 4/10, η Deloitte έστειλε σχέδιο επιστολής στον κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, προτείνοντάς του το σχέδιο να αποσταλεί στον κ. Βαρθαλίτη για να αναλάβει τον έλεγχο των νέων οικονομικών καταστάσεων. Το κόστος του αναθεωρημένου ελέγχου που διεξήχθη στη συνέχεια από την Price ανήλθε στα 2,67 εκατομμύρια ευρώ! Ο κ. Βαρθαλίτης αρνήθηκε να αναλάβει τον εν λόγω έλεγχο ζητώντας νέες οικονομικές καταστάσεις με βάση το πρότυπο, ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία.

    Η δίκη της Folli Follie συνεχίζεται σήμερα και αναμένεται να καταθέσουν έγγραφα οι συνήγοροι υπεράσπισης των Νιώτη, Στελούδη και Αλαβάνου.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη Folli Follie: Παραπλανηθέντες και ανήξεροι για το σκάνδαλο, δηλώνουν οι Κουτσολιούτσοι
    Δίκη Folli Follie: Και δεύτερος μάρτυρας «δίνει» τους Κουτσολιούτσους για το σκάνδαλο
    Δίκη Folli Follie: Κατάθεση – κόλαφος κατά Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου: «Γνώριζαν για τα πλαστά στοιχεία»
     



    ΣΧΟΛΙΑ