• Business

    Δίκη Folli Follie: Και δεύτερος μάρτυρας «δίνει» τους Κουτσολιούτσους για το σκάνδαλο

    Τζώρτζης και Δημήτρης Κουτσολιούτσος

    Τζώρτζης και Δημήτρης Κουτσολιούτσος


    Ενας ακόμη μάρτυρας στη δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie, κατηγόρησε τους βασικούς κατηγορούμενους, δηλαδή την οικογένεια Κουτσολιούτσου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews, στη δεύτερη ημέρα της δίκης που ξεκίνησε αφού εξαιρείται από την αποχή των δικηγόρων, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) κ. Παναγιώτης Παπαδέας, τόνισε ότι είχε κρούσει το καμπανάκι για τη δυσανάλογη κερδοφορία που εμφάνιζαν οι θυγατρικές της Folli Follie στην Ασία σε σχέση με την υπόλοιπη εικόνα του ομίλου.

    Οπως είπε, επιβλήθηκε το μεγαλύτερο πρόστιμο τότε, 50 χιλιάδες ευρώ στον ελεγκτή της Folli Follie γιατί δεν είχε προχωρήσει σε επαρκείς επαληθεύσεις από αμέλεια γιατί, όπως είχε υποστηρίξει, «είχε εμπιστοσύνη στους ιδιοκτήτες του ομίλου αλλά παραπλανήθηκε.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αίθουσα του δικαστηρίου που εκδικάζεται η υπόθεση υπήρξε η πρώτη αντιπαράθεση αφού η πλευρά των κατηγορουμένων ζήτησε να μη γίνει δεκτή η κατάθεση του μάρτυρα της πρώτης ημέρας, του ελεγκτή, Αντώνη Αντωνιάδη, χαρακτηρίζοντάς τον αναξιόπιστο.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρώτος μάρτυρας έριξε τα βάρη του σκανδάλου στον Δημήτρη και τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

    Ο ορκωτός ελεγκτής Αντώνης Αντωνιάδης από την PricewaterhouseCoopers (PwC) που είχε διενεργήσει διπλό έλεγχο στο άλλοτε πανίσχυρο όμιλο της Folli Follie, καταδεικνύοντας το «πάρτι» των λογιστικών ατασθαλιών και των εικονικών συναλλαγών με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο «κράχ» η εταιρεία και να βυθιστούν στην απελπισία χιλιάδες μικρομέτοχοι της, κατέθεσε στην πρώτη ημέρα της δίκης.

    Η κατάθεση του μάρτυρα θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς τα συμπεράσματα των ελέγχων του, αποτελούν τον κύριο «κορμό» του κατηγορητηρίου που αντιμετωπίζουν οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου.

    Για το λόγο αυτό, είχε εξαιρετική βαρύτητα, η βεβαιότητα που εξέφρασε ο κ. Αντωνιάδης, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε από τους ελέγχους, ότι όχι μόνο ο Δημήτρης αλλά και ο γιος του, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γνώριζαν για τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, εξαπατώντας με αυτό τον τρόπο τους επενδυτές, με μία επίπλαστη εικόνα ευρωστίας.

    Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας απέδωσε ευθύνη σε τρία στελέχη του ομίλου στην Κίνα αλλά και στους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, λέγοντας πως στην Ελλάδα ήταν εκείνοι που «ήξεραν ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι οικονομικές καταστάσεις χρήσης του 2017 που είχαν δημοσιευτεί», αν και, πως είπε, δεν θα ήταν σε θέση η εταιρεία ούτε να πληρώσει τους πιστωτές της».

    Να σημειωθεί πάντως πως στην απολογία του ο Δημ. Κουτσολιούτσος είχε αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, επιχειρώντας να απαλλάξει τόσο το γιο του όσο και τη σύζυγό του, λέγοντας ότι εκείνοι δεν ήξεραν τίποτα.

    Σύμφωνα με το μάρτυρα, η PwC, η οποία είχε ξεκινήσει ήδη τακτικό έλεγχο στα οικονομικά του ομίλου, μετά τις αλλαγές που είχαν γίνει και την αποχώρηση του Δημ. Κουτσολιούτσου, ανέλαβε, το καλοκαίρι του 2019, με απόφαση του Πρωτοδικείου να διενεργήσει και τον έκτακτο έλεγχο, παραδίδοντας τελικά την ενδιάμεση έκθεσή του στην ανακρίτρια στις 5 Νοεμβρίου του 2020.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη Folli Follie: Κατάθεση – κόλαφος κατά Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου: «Γνώριζαν για τα πλαστά στοιχεία»
    Folli Follie: Πώς χτίστηκε η αυτοκρατορία, το σκάνδαλο μεγατόνων, οι ατιμώρητοι Κουτσολιούτσοι και η διαγραφή από το ΧΑ



    ΣΧΟΛΙΑ