• Business

    Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Γιώργο Νίκα και το insider trading

    Γιώργος Νίκας


    Θέμα ημερών είναι να διαβιβαστεί στις αρμόδιες Αρχές διεθνές ένταλμα για τη σύλληψη του επιχειρηματία Γιώργου Νίκα που κατηγορείται για ενεργό συμμετοχή στο διεθνές κύκλωμα insider trading που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα.

    Για τον Γιώργο Νίκα, όπως και για τον συγκατηγορούμενό του στην ίδια υπόθεση, Τηλέμαχο Λαβίδα, οι αμερικανικές Αρχές εξέδωσαν από την πρώτη στιγμή ένταλμα σύλληψης, αλλά σε αντίθεση με τον κ. Λαβίδα, που κρατείται ήδη, ο κ. Νίκας φέρεται να βρίσκεται στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να παραμένει ασύλληπτος.

    Παρότι οι αρμόδιες αμερικανικές εισαγγελικές Αρχές τηρούσαν μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα σιγή ιχθύος τόσο για το θέμα του κ. Νίκα όσο και για το θέμα της πιθανής εμπλοκής κι άλλων Ελλήνων στο σκάνδαλο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η διαδικασία για τη σύλληψη και την παράδοση του επιχειρηματία στις ΗΠΑ έχει δρομολογηθεί.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Νίκας είναι αντιμέτωπος με 31 κατηγορίες στο πλαίσιο της πολύκροτης υπόθεσης εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών, ενώ οι έρευνες για το δίκτυο που είχε στηθεί -και το οποίο φαίνεται να εκτείνεται σε τουλάχιστον τρεις χώρες- και δύο ηπείρους συνεχίζεται.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Νίκας, γιος του Παναγιώτη Νίκα της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας, αντιμετωπίζει τις εξής κατηγορίες:

    – 13 για διάπραξη χρηματιστηριακής απάτης
    – 11 για διάπραξη απάτης με χρήση τηλεπικοινωνιακών και πληροφοριακών συστημάτων
    – 3 για διάπραξη απάτης σε σχέση με πρόταση κατάθεσης προσφοράς
    – 2 για συνωμοσία για διάπραξη απάτης με χρήση τηλεπικοινωνιακών και πληροφοριακών συστημάτων και χρηματιστηριακή απάτη
    – 1 για συνωμοσία για διάπραξη χρηματιστηριακής απάτης
    – 1 για συνωμοσία για διάπραξη χρηματιστηριακής απάτης και απάτη σε σχέση με πρόταση κατάθεσης προσφοράς.

    Από τη συμμετοχή του στο διεθνές κύκλωμα insider trading, ο κ. Νίκας φέρεται να έβγαλε μόνο κατά το διάστημα από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2017 παράνομα κέρδη τουλάχιστον 2,6 εκατ. ευρώ.

    Ωστόσο, η «συνεργασία» του κ. Νίκα με το κύκλωμα φέρεται να ξεκινά πολύ νωρίτερα και, συγκεκριμένα, το 2010, όταν και άρχισε τις συναλλαγές βάσει εμπιστευτικών πληροφοριών για εξαγορές και πιθανές εξαγορές εισηγμένων εταιρειών που αντλούσε, με το αζημίωτο, από στελέχη επενδυτικών τραπεζών.

    Ο Γιώργος Νίκας κατηγορείται ότι, χρησιμοποιώντας τις κλεμμένες αυτές πληροφορίες, προχωρούσε σε συναλλαγές επί μετοχών και παραγώγων τόσο στο όνομά του όσο και μέσω ενός υποτιθέμενου hedge fund που χρησιμοποιούσε σε συνεργασία με άλλον trader για να εκμεταλλεύεται τις πληροφορίες που μάθαινε.

    Σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές της Νέας Υόρκης, οι συναλλαγές αυτές αφορούσαν τουλάχιστον 12 εταιρείες εισηγμένες σε αμερικανικά χρηματιστήρια και απέφεραν κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων.

    Για να μη γίνουν αντιληπτοί από τις Αρχές, ο Νίκας και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούσαν διάφορα μέσα, όπως καρτοκινητά, τα οποία μάλιστα φέρεται να τους προμήθευε εξάδελφος του Νίκα.

    Ο Έλληνας επιχειρηματίας όμως κατηγορείται ότι έπαιρνε εμπιστευτικές πληροφορίες και από τον Τηλέμαχο Λαβίδα, ο πατέρας του οποίου ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας βιοτεχνολογίας Ariad.

    Στο πλαίσιο αυτό, από το 2013, Νίκας και Λαβίδας άρχισαν να παίρνουν, με τη βοήθεια του πατέρα του κ. Λαβίδα, εμπιστευτικές πληροφορίες από την εταιρεία, με στόχο -και σε αυτήν την περίπτωση- να βγάλουν κέρδη από αυτές παίζοντας μετοχές ή και μεταβιβάζοντας τις πληροφορίες αυτές και σε άλλους.

    Το «βαθύ λαρύγγι» που «έδωσε» τους Έλληνες

    Κομβικό ρόλο στην αποκάλυψη του κυκλώματος φέρεται να έπαιξε ένας άλλος, Ελβετός, trader, ο οποίος γνώριζε προσωπικά τον Γιώργο Νίκα, με τον οποίο λέγεται ότι έκανε στενή παρέα όταν ερχόταν στην Ελλάδα.

    O Marc (Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί), όπως έγραψε το mononews.gr στη στήλη Wiseman και επιβεβαίωσε το Bloomberg, φέρεται να είναι ο trader που δεν κατονομάζεται μεν αλλά αναφέρεται με διάφορα κωδικά ονόματα στα κατηγορητήρια που έχουν συνταχθεί.

    Ο Ντεμάν-Ντεμπί συνελήφθη στη Σερβία, με αμερικανικό ένταλμα σύλληψης, και παραδόθηκε στη Νέα Υόρκη τον Μάιο.

    Το όνομά του, ωστόσο, δεν αναφέρεται σε κανένα από τα κατηγορητήρια, ούτε έχει εμφανιστεί σε κάποιο δημόσιο έγγραφο δικαστηρίου ή κατάλογο κρατουμένων, κάτι που δείχνει ότι μπορεί να συνεργάζεται με τις Αρχές.



    ΣΧΟΛΙΑ