• Business

    Ο bon vivant του σκανδάλου insider trading: Η Μύκονος, τα άψογα Ελληνικά και η φιλία με τον Νίκα και Έλληνα εφοπλιστή

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στις ΗΠΑ την εποχή της παντοδυναμίας του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον ξέσπασε το περίφημο σκάνδαλο του WaterGate.

    Επί σχεδόν 4 δεκαετίες το όνομα του ανθρώπου που έδινε όλες τις απόρρητες πληροφορίες στους δημοσιογράφους της εφημερίδας Washington Post για όλες τις κινήσεις του Νίξον παρέμεινε  μυστικό. 

    Μόνο όταν πέθανε, έγινε γνωστό το όνομά του. Ήταν ο Mark Felt, no 2 του FBI. Ήταν ο άνθρωπος (το βαθύ λαρρύγγι όπως τον ονόμασαν στην αμερικάνικη εφημερίδα Washington Post) που “γκρέμισε” τον Λευκό Οίκο και ανάγκασε τον Νίξον να παραιτηθεί.  

    Ο λόγος που ο Felt αποφάσισε να καρφώσει τον Νίξον; Οτι ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ δεν τον αναβάθμισε σε αφεντικό του FBI. 

    Ο trader Marc

    Σχεδόν 45 χρόνια μετά το σκάνδαλο WaterGate, ένας άλλος Marc έρχεται στο προσκήνιο της μεγάλης υπόθεσης με το σκάνδαλο insider trading της Goldman Sachs. 

    O Marc (Μαρκ Ντεμάν), όπως έγραψε το mononews.gr στη στήλη Wiseman την Παρασκευή το πρωί και επιβεβαίωσε χθες, Τρίτη, το Bloomberg (με το οποίο συνεργάζεται το mononews.gr) φαίνεται να είναι το «βαθύ λαρύγγι» του μεγάλου σκανδάλου. 

    Στα κατηγορητήρια της μεγάλης αυτής υπόθεσης που εμπλέκονται και δυο Έλληνες, οι Γιώργος Νίκας και Τηλέμαχος Λαβίδας, ο Ελβετός αναφέρεται με διάφορα κωδικά ονόματα και δεν είναι σαφές αν οι αναφορές αφορούν όλες το ίδιο άτομο, αν και ο trader περιγράφεται με παρόμοιο τρόπο.

    Η ιστορία έχει ως εξής: Πέρυσι συνελήφθη στη Σερβία, με αμερικανικό ένταλμα σύλληψης, για απάτη ένας trader με έδρα τη Γενεύη, ονόματι Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί (Marc Demane-Debih), ο οποίος εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη τον Μάιο. 

    Αυτό σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου δικαστηρίου στο Βελιγράδι.

    Το όνομά του, ωστόσο, δεν αναφέρεται σε κανένα από τα κατηγορητήρια, ούτε έχει εμφανιστεί σε κάποιο δημόσιο έγγραφο δικαστηρίου ή κατάλογο κρατουμένων, κάτι που δείχνει ότι μπορεί να συνεργάζεται με τις Αρχές.

    Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Bloomberg σχετικά με το αίτημα έκδοσής του ή την ταυτότητα του μη κατονομαζόμενου Ελβετού trader που αναφέρεται στα κατηγορητήρια. 

    Επίσης, οι απόπειρες επικοινωνίας με τον ίδιο τον Ντεμάν-Ντεμπί ήταν ανεπιτυχείς.

    Ωστόσο, συνεντεύξεις με άτομα που γνωρίζουν τις δραστηριότητες του Ντεμάν-Ντεμπί τον συνδέουν με τις αμερικανικές υποθέσεις insider trading και με κάποια άτομα που φέρονται να συμμετείχαν σε αντίστοιχο δίκτυο insider trading στη Γαλλία.

    O Bon Vivant και η Μύκονος 

    Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου κάποια στόματα άρχισαν να ανοίγουν και στην Αθήνα. Ο Ελβετός  Marc λοιπόν ερχόταν αρκετά συχνά στην Αθήνα και στη Μύκονο. Ειδικά την Μύκονο την είχε κάνει «δεύτερο σπίτι» του. 

    Η ζωή του Marc είχε εντυπωσιάσει όλους όσοι τον γνώρισαν. Και είναι πολλοί αυτοί. 

    “Ωραίος τύπος που ξόδευε πολλές χιλιάδες ευρώ καθημερινά. Στη Μύκονο προ ολίγων έτων είχε ξοδέψει ένα τεράστιο ποσό κάπου 50.000 ευρώ σε ένα βράδυ”, λέει στο mononews.gr ανθρωπος που έτυχε να τον γνωρίσει απο κοντά. 

    Άψογα Ελληνικά 

    “Είναι ένας bon vivant. Μιλούσε άψογα Ελληνικά καθώς γνωρίζει 6 γλώσσες. Το μεγάλο του ατού είναι ότι “ενθουσίαζε”  όλες όσες τον γνώριζαν. Εδώ στην Ελλάδα οδηγούσε Ferrari και γνώριζε πολλούς Έλληνες και Ελληνίδες. Μάλιστα φέρεται να είχε στενές σχέσεις και με μία Αθηναία η οποία τώρα έχει χωρίσει” λέει στο mononews.gr η ίδια πηγή που δέχτηκε να μιλήσει υπό τον όρο της ανωνυμίας.

    Στην Αθήνα κυκλοφορούσε με Ferrari και έκανε παρέα κυρίως με τον Γιώργο Νίκα και έναν φίλο του Νίκα που είναι εφοπλιστής. 

    Πολλοί στην Αθήνα έβλεπαν τους 3 άνδρες πολύ συχνά έξω σε ακριβά εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα. 

    Ο συγκεκριμένος εφοπλιστής λέγεται οτι μπορεί να εμπλέκεται στο σκάνδαλο insider trading, χωρίς όμως τουλάχιστον προς το παρόν να επιβεβαιώνεται. 

    Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί (Marc Demane-Debih)

    Το email της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης στο mononews

    To mononews.gr συνομίλησε την Δευτέρα το πρωί με εκπρόσωπο της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης. 

    Πληροφορίες που έχουν φτάσει εδώ και μέρες στα γραφεία του mononews.gr κάνουν λόγο για πιθανή εμπλοκή στην υπόθεση «insider trading» της Goldman Sachs Έλληνα εφοπλιστή, ιδιαίτερα δραστήριου το τελευταίο διάστημα, ο οποίος φέρεται να διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον άμεσα εμπλεκόμενο στην υπόθεση, επιχειρηματία Γιώργο Νίκα.

    Παρ’ όλα αυτά, οι αμερικανικές Αρχές και, συγκεκριμένα, το γραφείο της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής στη Νέα Υόρκη, η οποία και ασχολείται με τη συγκεκριμένη υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας περί τα μέσα Οκτωβρίου, δηλώνει εμφατικά ότι δεν δύναται να κάνει κάποιο σχόλιο επ’ αυτού.

    Σε τηλεφωνική και μέσω email επικοινωνία που είχε το mononews.gr με εκπρόσωπο της Εισαγγελίας, ο τελευταίος επιβεβαιώνει μεν ότι υπάρχει ένταλμα σύλληψης για τον Γιώργο Νίκα, αλλά αρνείται να τοποθετηθεί επί της, άμεσης ή έμμεσης, συμμετοχής κι άλλου Έλληνα στο ίδιο κύκλωμα που διακινούσε επί πληρωμή εσωτερική πληροφόρηση με στόχο τον αθέμιτο πλουτισμό.

    «Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία δήλωση επ’ αυτού», ανέφερε συγκεκριμένα στο μήνυμα με το οποίο απαντούσε στα ερωτήματα του mononews.gr ο υπεύθυνος επικοινωνίας, επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας ενημέρωσης του κοινού της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, αρνούμενος να επιβεβαιώσει επίσης αν συνεχίζεται η σχετική έρευνα. 

    Γεγονός διόλου περίεργο αν πράγματι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διερεύνηση της υπόθεσης…

     



    ΣΧΟΛΙΑ