• Business

    Υπόθεση insider trading: Όλα όσα έγιναν στο δικαστήριο του Τηλέμαχου Λαβίδα – Η αντίδραση της οικογένειας – Γιατί δεν πήγε ο πατέρας του, Θανάσης

    • του Στ. Κ. Χαρίτου και της Έλενας Κρίτσαλου

    Τηλέμαχος και Θανάσης Λαβίδας


    Σε θρίλερ εξελίσσεται για την οικογένεια Λαβίδα η δαιδαλώδης υπόθεση insider trading που απασχολεί τις αμερικανικές Αρχές και στην οποία έχει εμπλακεί ο γιος της οικογενείας, Τηλέμαχος Λαβίδας. Κι αυτό, γιατί σε αντίθεση με τον Γιώργο Νίκα, που φέρεται να βρίσκεται στην Ελλάδα, ο Τηλέμαχος Λαβίδας βρίσκεται ακόμη προφυλακισμένος στις ΗΠΑ, αναμένοντας να δικαστεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.

    Κι ενώ ο γιος ζει στιγμές αγωνίας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, αναμένοντας την ετυμηγορία των αμερικανικών Αρχών, το ερώτημα που απασχολεί την (ελληνική) αγορά τις τελευταίες ημέρες είναι γιατί ο  πατέρας του και επικεφαλής της Lavipharm, κ. Θανάσης Λαβίδας, δεν έχει πάρει ακόμη το αεροπλάνο για να βρεθεί σε τούτες τις δύσκολες στιγμές δίπλα στον γιο του που δοκιμάζεται στη Νέα Υόρκη, κατηγορούμενος για κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών (insider trading) σε μετοχές και παράγωγα.

    Οι πληροφορίες του mononews.gr αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας δεν έχει ακόμα πάει στη Νέα Υόρκη. Όπως λένε κάποιοι, αυτό συμβαίνει γιατί ο κ. Λαβίδας αισθάνεται βέβαιος για την αθώωση του γιου του και έτσι αρκείται στο να ενημερώνεται καθημερινά από το στενό του περιβάλλον. Άλλοι πάλι ότι έχει να κάνει με την υπόθεση insider trading στην φαρμακευτική Ariad, όπου ήταν μέλος του ΔΣ (για την οποία κατηγορούνται οι Τηλέμαχος Λαβίδας και Γιώργος Νίκας) και με ενδεχόμενη εμπλοκή του.  Άλλωστε το κατηγορητήριο αναφέρει ότι «Ο Λαβίδας χρησιμοποιούσε την σχέση του με τον Director-1 (δηλαδή τον πατέρα του) για να μαθαίνει σημαντικές εσωτερικές πληροφορίες σχετικά με την Ariad και στη συνέχεια μετέφερε τις πληροφορίες αυτές στον Νίκα, ο οποίος έβγαλε εκατομμύρια δολάρια από συναλλαγές που έκανε με βάση τις πληροφορίες αυτές».

    Δίπλα στον Τηλέμαχο

    Αλλά από την πρώτη στιγμή βρίσκονται δίπλα στον δοκιμαζόμενο Τηλέμαχο οι αδελφές του, που ενημερώνουν τον πατέρα, Θανάση, και τη μητέρα του, Βάνα, καθώς και η ιταλικής καταγωγής σύζυγός του, Κατερίνα Ρανταέλι-Λαβίδα.

    Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο Τηλέμαχος Λαβίδας ζήτησε, μέσω των δικηγόρων του, να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, όπως έγινε στην περίπτωση άλλου κατηγορούμενου για την ίδια υπόθεση, κάτι που, όμως, αρνήθηκε το Δικαστήριο με το αιτιολογικό ότι είναι ύποπτος φυγής.

    Το σκεπτικό που παρουσίασε η πλευρά του Τηλέμαχου Λαβίδα ήταν ότι η οικογενειακή του κατάσταση, σε συνδυασμό με μία εγγυητική επιστολή για ποσό ύψους 500 χιλιάδων δολαρίων, ήταν αρκετά για να τον κρατήσουν στις ΗΠΑ, καθώς η σύζυγός του είναι έγκυος στο δεύτερό τους παιδί (σ.σ. το ζευγάρι έχει ήδη μία κόρη, ηλικίας ενός έτους).

    Στο ίδιο μέρος, στο Μανχάταν, μένουν άλλωστε και οι δύο αδερφές του Τηλέμαχου, οι οποίες σπουδάζουν σε αμερικάνικα πανεπιστήμια.

    Ο Τηλέμαχος και ο Θανάσης Λαβίδας συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους

     

    Παρ’ όλα αυτά, το δικαστήριο αρνήθηκε να αφήσει ελεύθερο τον Τηλέμαχο Λαβίδα, φοβούμενο ότι θα μπορούσε να διαφύγει στην Ελλάδα, όπου ζουν οι γονείς του, και πιθανόν να επεδίωκε, μέσω της ελληνικής υπηκοότητας, να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

    Επιπλέον, το γεγονός ότι ο Τηλέμαχος Λαβίδας κάνει πολλά ταξίδια στο εξωτερικό θεωρήθηκε από το Δικαστήριο ως ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας για να αφεθεί ελεύθερος.

    Επίσης, η δικαστής που έκρινε πως ο Τηλέμαχος Λαβίδας πρέπει να παραμείνει προσωρινά κρατούμενος επέμεινε επίσης ότι ο γιος Λαβίδας έπρεπε να περάσει από δίκη το συντομότερο δυνατόν και να μη μείνει προφυλακισμένος ούτε μία μέρα παραπάνω από ό,τι ήταν απαραίτητο, προγραμματίζοντας τη δίκη για τις 6 Ιανουαρίου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα στην αίθουσα λέγεται ότι ήταν τόσο τεταμένο που, στο άκουσμα της απόφασης της δικαστού, οι αδελφές και η σύζυγος του Τηλέμαχου ξέσπασαν σε κλάματα.

    Το κλίμα στην Αθήνα

    Στο μεταξύ, πληροφορίες από το φιλικό περιβάλλον του επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας Lavipharm, κ. Θανάση Λαβίδα, αναφέρουν ότι τις τελευταίες μέρες ο ίδιος έχει απομονωθεί από το περιβάλλον του.

    Το τελευταίο 15νθήμερο οι επαφές και οι συναντήσεις που έχει με φίλους και γνωστούς με τους οποίους συνδέεται εδώ και 30 χρόνια είναι από ελάχιστες έως μηδενικές, όπως λένε χαρακτηριστικά.

    Η προσοχή του εστιάζεται στις επαφές και στην ενημέρωση που λαμβάνει από τους δικηγόρους του γιου του στη Νέα Υόρκη και τις κόρες του που βρίσκονται στο πλευρό του στην αμερικάνικη μεγαλούπολη.

    Κι ενώ ο έτερος κατηγορούμενος Έλληνας για την ίδια υπόθεση, του insider trading, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κ. Γιώργος Νίκας, παραμένει ακόμα ασύλληπτος, πληροφορίες από την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρουν ότι ακόμα δεν υπάρχει αίτημα της αμερικάνικης εποπτικής Αρχής (SEC) για παροχή στοιχείων που αφορούν στον κ. Λαβίδα, τον πατέρα, και στον γιο του, Τηλέμαχο.

    Πλην όμως, λένε με νόημα στο mononews.gr ότι «αν μας ζητηθεί από τις αμερικανικές Αρχές, έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε να παρουσιαστεί (σ.σ. ο κ. Θανάσης Λαβίδας) στα γραφεία της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».

    Όπως πρώτο είχε γράψει το mononews.gr, «o Λαβίδας χρησιμοποιούσε την σχέση του με τον Director-1 (σ.σ. όπως αναφέρεται στο σχετικό κατηγορητήριο ο πατήρ Λαβίδας) για να μαθαίνει σημαντικές εσωτερικές πληροφορίες σχετικά με την Ariad και, στη συνέχεια, μετέφερε τις πληροφορίες αυτές στον Νίκα, ο οποίος έβγαλε εκατομμύρια δολάρια από συναλλαγές που έκανε με βάση τις πληροφορίες αυτές».

    Στο κατηγορητήριο κατά του Τηλέμαχου Λαβίδα αναφέρεται ακόμα πως «ο Director-1 (σ.σ. ο πατήρ Λαβίδας) ήταν υποχρεωμένος να τηρεί απόρρητες τις πληροφορίες αυτές. Παρ’ όλ’ αυτά, ο Director-1 αποκάλυψε τις πληροφορίες αυτές στον Τηλέμαχο Λαβίδα, τον κατηγορούμενο, ο οποίος με τη σειρά του αποκάλυψε τις πληροφορίες στον Γιώργο Νίκα».

    Αναφορές στον «Director-1», ο οποίος ήταν υποχρεωμένος να τηρεί τις πληροφορίες αυτές απόρρητες λόγω της συμμετοχής του στο ΔΣ της Ariad, υπάρχουν και σε άλλα σημεία της δικογραφίας, ενώ το ίδιο αναφέρεται και στο δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι εισαγγελικές Αρχές των ΗΠΑ.

    Μπορεί η επισήμανση αυτή να κρατάει τον κ. Λαβίδα στην Αθήνα;

    Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει καμία νομική επέμβαση για τον Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος, παράλληλα, καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία με τις τράπεζες για να επαναφέρει στον δρόμο της παραγωγής κερδών την Lavipharm.



    ΣΧΟΛΙΑ