Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για την αρνητική στάση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, εξετάζει τρόπους, προκειμένου να αποτρέψει πιθανή υπονόμευση της έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πηγές, σε μια συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών την περασμένη εβδομάδα, ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ πίεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τις επιλογές για το άνοιγμα του πρώτου κεφαλαίου των διαπραγματεύσεων, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε η Βουδαπέστη σχετικά με τα δικαιώματα των ουγγρικών μειονοτήτων στη δυτική Ουκρανία.

1

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, οι χώρες της ΕΕ εκτιμούν ότι η Βουδαπέστη επιδιώκει να τορπιλίσει τη διαδικασία μέσω του σχεδίου του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν να πραγματοποιήσει “εθνική διαβούλευση” για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ – παρά το γεγονός ότι η χώρα είχε δώσει το “ok” για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών το 2023. Να σημειωθεί ότι η Ουγγαρία ήρε το βέτο της τον Δεκέμβριο, όταν οι Βρυξέλλες απελευθέρωσαν 10 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία είχαν μπλοκαριστεί λόγω ανησυχιών για τη διαφθορά και το κράτος δικαίου.

«Υπάρχουν μόνο ορισμένα πράγματα που μπορούν να δεχτούν τα κράτη-μέλη όσον αφορά στην εκούσια κατάχρηση του βέτο» δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν στο Euronews τη Δευτέρα. «Το έχουμε δει να εκτυλίσσεται στην Ουκρανία. Υπάρχουν πολλά μέσα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και δεν πρέπει να φοβόμαστε να τα χρησιμοποιήσουμε» σημείωσε.

Μπορεί να υπάρχουν τρόποι για να αποφευχθεί αυτό το εμπόδιο, καθώς όπως εξηγούν πηγές, ενώ η ομοφωνία είναι απαραίτητη για το άνοιγμα και την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, δεν απαιτείται νομικά για το άνοιγμα ή το κλείσιμο μεμονωμένων κεφαλαίων σε αυτή τη διαδικασία.

Η ενταξιακή προσπάθεια της Ουκρανίας απέκτησε νέα δυναμική μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα το 2022. Αν και οι Βρυξέλλες ήταν αρνητικές σε οποιαδήποτε ταχεία διαδικασία για την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η διαδικασία πρέπει να βασίζεται στην αξιοκρατία, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επαίνεσε την πρόοδο του Κιέβου στις μεταρρυθμίσεις παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιταχύνει τις προσπάθειές του να μεσολαβήσει για ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αν και αντιτίθεται στην προσπάθεια της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Ουάσινγκτον έχει υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ.

Εν μέσω των γεωπολιτικών αναταραχών, η ΕΕ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία διεύρυνσης με την ελπίδα ότι περισσότερα μέλη θα φέρουν σταθερότητα στην ήπειρο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, η Κομισιόν δήλωσε στα κράτη-μέλη, σε πρόσφατη συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, ότι σκοπεύει να αποστείλει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια πρώτη έκθεση σχετικά με την έναρξη συνομιλιών για το πρώτο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη γειτονική Μολδαβία.

Παράλληλα, ορισμένοι απεσταλμένοι της ΕΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα αρνητικά σχόλια του Όρμπαν σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σημειωτέον ότι ο Όρμπαν έχει καταστήσει την αντίθεση στην προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας, εν όψει των εκλογών του επόμενου έτους. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα «καταστρέψει» την οικονομία της Ουγγαρίας. Την ίδια ώρα, οι πολίτες της χώρας εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν για την προγραμματισμένη «εθνική διαβούλευση» (ένα είδος κυβερνητικής δημοσκόπησης) στην Ουγγαρία για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Οι προηγούμενες ανάλογες διαδικασίες που συνήθως συνοδεύονται από φιλοκυβερνητικές εκστρατείες, έχουν αναπόφευκτα αποφέρει αποτελέσματα σύμφωνα με τις πολιτικές του Όρμπαν.

Διαβάστε επίσης:

Κάγια Κάλας: Η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση για ειρήνη στην Ουκρανία

ΣΥΡΙΖA: Η ΝΔ πανηγυρίζει προσβάλλοντας την ελληνική κοινωνία, κάνοντας αποσπασματική χρήση του πορίσματος του καθηγητή Καρώνη

Ιράν: «Σημαντικός σταθμός προς την απόρριψη της βίας» η διάλυση του PKK