• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ποιος είναι ο μυστηριώδης Ελβετός «Μαρκ» του Wiseman με τον κομβικό ρόλο στο διεθνές κύκλωμα insider trading

    • Bloomberg
    ποιος


    Ένας μυστηριώδης Ελβετός trader, στον οποίο μάλιστα είχε αναφερθεί το mononews.gr και συγκεκριμένα η στήλη The Wiseman, μπορεί να είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο κύκλωμα insider trading που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα από τις αμερικανικές Αρχές και των φαινομενικά άσχετων ερευνών που γίνονται στη Βρετανία και τη Γαλλία.

    Παρ’ όλο που οι υποθέσεις που «τρέχουν» στη Νέα Υόρκη αφορούν, μεταξύ άλλων, έναν τραπεζίτη της Goldman Sachs, έναν Έλληνα επιχειρηματία του χώρου της εστίασης και έναν trader λάτρη του πόκερ, αρκετά κατηγορητήρια αναφέρονται επίσης στην ύπαρξη ενός Ελβετού trader, ο οποίος όμως δεν κατονομάζεται. Στα κατηγορητήρια ο Ελβετός αναφέρεται με διάφορα κωδικά ονόματα και δεν είναι σαφές αν οι αναφορές αφορούν όλες το ίδιο άτομο, αν και ο trader περιγράφεται με παρόμοιο τρόπο.

    Όπως αναφέρει, ωστόσο, το πρακτορείο Bloomberg, πέρυσι συνελήφθη στη Σερβία, με αμερικανικό ένταλμα σύλληψης, για απάτη ένας trader με έδρα τη Γενεύη, ονόματι Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί (Marc Demane-Debih), ο οποίος εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη τον Μάιο. Αυτό σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου δικαστηρίου στο Βελιγράδι.

    Το όνομά του, ωστόσο, δεν αναφέρεται σε κανένα από τα κατηγορητήρια, ούτε έχει εμφανιστεί σε κάποιο δημόσιο έγγραφο δικαστηρίου ή κατάλογο κρατουμένων, κάτι που δείχνει ότι μπορεί να συνεργάζεται με τις Αρχές.

    Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Bloomberg σχετικά με το αίτημα έκδοσής του ή την ταυτότητα του μη κατονομαζόμενου Ελβετού trader που αναφέρεται στα κατηγορητήρια. Επίσης, οι απόπειρες επικοινωνίας με τον ίδιο τον Ντεμάν-Ντεμπί ήταν ανεπιτυχείς.

    Ωστόσο, συνεντεύξεις με άτομα που γνωρίζουν τις δραστηριότητες του Ντεμάν-Ντεμπί τον συνδέουν με τις αμερικανικές υποθέσεις insider trading και με κάποια άτομα που φέρονται να συμμετείχαν σε αντίστοιχο δίκτυο insider trading στη Γαλλία.

    Η διασύνδεση των δικτύων σε ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τουλάχιστον ένα από τα άτομα που κατηγορούνται στη Γαλλία βρισκόταν σε επαφή με τον Choucair, ο οποίος τον Ιούνιο καταδικάστηκε για διακίνηση εσωτερικής πληροφόρησης στο Λονδίνο. Ο Choucair, με τη σειρά του, είναι ένας από τους πολλούς λονδρέζους traders που κινούνται στους ίδιους κοινωνικούς κύκλους με τον Τζόζεφ Ελ-Χούρι, τον trader και φανατικό παίκτη του πόκερ που καταδικάστηκε στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

    «Δίκτυο από Insiders»

    Τα κατηγορητήρια «δείχνουν» προς την κατεύθυνση ενός χαλαρού δικτύου από traders που εκτεινόταν σε δύο ηπείρους και καλλιεργούσαν σκοπίμως σχέσεις με τραπεζικούς, κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούσαν πληροφορίες που έπαιρναν από τους τελευταίους για να βγάζουν χρήμα και μοιράζονταν πληροφορίες σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις ή μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών επικοινωνίας, όπως το Signal ή το WhatsApp.

    Οι ομάδες είχαν συγκροτηθεί με βάση τη γεωγραφική θέση ή τους δεσμούς που συνέδεεαν τα μέλη τους. Πολλοί από τους Ευρωπαίους traders έβγαιναν μαζί σε κλαμπ στο Μέιφερ του Λονδίνου ή έκαναν πάρτι το καλοκαίρι σε γιοτ στο Μονακό.

    Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσαν οι Ελβετοί traders που περιγράφονται στα κατηγορητήρια των αμερικανικών Αρχών είναι ανάλογος με εκείνον που περιγράφηκε στις δικαστικές αίθουσες ή στα δικόγραφα των αντίστοιχων υποθέσεων στη Γαλλία και τη Βρετανία: Έβρισκαν κάποιον που δούλευε πάνω σε μυστικά deals, έπαιζαν σε παράγωγα και ενίοτε έδιναν πληροφορίες σε δημοσιογράφους για να κατευθύνουν την τιμή της αντίστοιχης μετοχής.

    Ο Ελβετός Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί, με βάση την εσωτερική πληροφόρηση που φέρεται να είχε, είχε παίξει, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των δραστηριοτήτων του, μετοχές της Onyx, αλλά και της Ariad Pharmaceuticals (ΣτΜ: στο ΔΣ της οποίας ήταν ο Θανάσης Λαβίδας της Lavipharm).

    Πλέον, μετά από όλες αυτές τις αποκαλύψεις, οι εισαγγελικές Αρχές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ανταλλάσσουν πληροφορίες, όπως έκαναν και οι traders που βρίσκονται στο επίκεντρο των σχετικών ερευνών.

    Απ’ ό,τι φαίνεται οι Αρχές δεν έχουν ακόμη τελειώσει το έργο τους. Ούτε οι αποκαλύψεις…



    ΣΧΟΛΙΑ