• Business

    Εισαγγελία Νέας Υόρκης στο mononews για τον 3ο Έλληνα στο χρηματιστηριακό σκάνδαλο: No comment


    Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε ό,τι αφορά την εμπλοκή κι άλλου Έλληνα, πέραν του Γιώργου Νίκα και του Τηλέμαχου Λαβίδα, στο διεθνές κύκλωμα διακίνησης εσωτερικής πληροφόρησης αφήνουν οι αμερικανικές Αρχές, την ώρα που στην Ελλάδα πυκνώνουν οι φήμες για πιθανή εμπλοκή Έλληνα εφοπλιστή…

    Συγκεκριμένα, πληροφορίες που έχουν φτάσει εδώ και μέρες στα γραφεία του mononews.gr κάνουν λόγο για πιθανή εμπλοκή στην υπόθεση «insider trading» της Goldman Sachs Έλληνα εφοπλιστή, ιδιαίτερα δραστήριου το τελευταίο διάστημα, ο οποίος φέρεται να διατηρούσε στο παρελθόν φιλικές σχέσεις με τον άμεσα εμπλεκόμενο στην υπόθεση, επιχειρηματία Γιώργο Νίκα.

    Παρ’ όλα αυτά, οι αμερικανικές Αρχές και, συγκεκριμένα, το γραφείο της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής στη Νέα Υόρκη, η οποία και ασχολείται με τη συγκεκριμένη υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας περί τα μέσα Οκτωβρίου, δηλώνει εμφατικά ότι δεν δύναται να κάνει κάποιο σχόλιο επ’ αυτού.

    Σε τηλεφωνική και μέσω email επικοινωνία που είχε το mononews.gr με εκπρόσωπο της Εισαγγελίας, ο τελευταίος επιβεβαιώνει μεν ότι υπάρχει ένταλμα σύλληψης για τον Γιώργο Νίκα, αλλά αρνείται να τοποθετηθεί επί της, άμεσης ή έμμεσης, συμμετοχής κι άλλου Έλληνα στο ίδιο κύκλωμα που διακινούσε επί πληρωμή εσωτερική πληροφόρηση με στόχο τον αθέμιτο πλουτισμό.

    «Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία δήλωση επ’ αυτού», ανέφερε συγκεκριμένα στο μήνυμα με το οποίο απαντούσε στα ερωτήματα του mononews.gr ο υπεύθυνος επικοινωνίας, επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας ενημέρωσης του κοινού της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, αρνούμενος να επιβεβαιώσει επίσης αν συνεχίζεται η σχετική έρευνα. Γεγονός διόλου περίεργο αν πράγματι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διερεύνηση της υπόθεσης…

    Την ίδια ώρα, από τους έξι άμεσα εμπλεκόμενους στο διεθνές κύκλωμα insider trading, τρεις έχουν συλληφθεί, ενώ οι υπόλοιποι είναι ελεύθεροι.

    Οι τρεις που έχουν συλληφθεί είναι ο τραπεζίτης της Goldman Sachs Μπράιαν Κοέν, ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος του επιχειρηματία Θανάση Λαβίδα, ο οποίος συνελήφθη, όπως και ο πρώτος, στο Μανχάταν, και ο Τζόζεφ Ελ-Χούρι, trader, ο οποίος συνελήφθη στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα ζητηθεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ.

    Από τους άλλους τρεις, ο Μπέντζαμιν Τέιλορ βρίσκεται στη Γαλλία, η Νταρίνα Γουίντσορ, επίσης τραπεζικός, βρίσκεται στην πατρίδα της, την Ταϊλάνδη, και ο Γιώργος Νίκας πιστεύεται ότι βρίσκεται στην Ελλάδα.

    Όλοι τους κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε ένα ευρύ κύκλωμα «εσωτερικής πληροφόρησης».

    Το κύκλωμα είχε πρόσβαση σε δεκάδες εμπιστευτικές πληροφορίες, οι οποίες διακινούνταν από τους τραπεζίτες σε μεσάζοντες και από τους τελευταίους σε traders, οι οποίοι κερδοσκοπούσαν εκμεταλλευόμενοι την προνομιακή πληροφόρηση που είχαν πολύ πριν ανακοινωθούν τα κυοφορούμενα deals τα οποία αφορούσαν.

    Σύμφωνα με τις δικαστικές Αρχές, για τις πληροφορίες αυτές, οι εμπλεκόμενοι τραπεζικοί και μεσάζοντες πληρώνονταν σε μετρητά, με αντάλλαγμα πολυτελείς διακοπές, ακριβά ρολόγια και άλλες παροχές.

    Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Νίκα, ο Έλληνας επιχειρηματίας κατηγορείται για αποκόμιση παράνομων κερδών ύψους τουλάχιστον 2,6 εκατ. δολαρίων, από την ενεργή συμμετοχή του στο κύκλωμα, περίπου από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τον Νοέμβριο του 2017.

    Ο δεύτερος Έλληνας εμπλεκόμενος, ο Τηλέμαχος Λαβίδας, ο οποίος φέρεται να είχε ρόλο… πληροφοριοδότη στο κύκλωμα, κατηγορείται ότι μετέφερε ο ίδιος εμπιστευτικές πληροφορίες στον Νίκα, ο οποίος έβγαλε εκατομμύρια δολάρια από συναλλαγές που έκανε με βάση τις πληροφορίες αυτές. Πληροφορίες που φέρεται να έπαιρνε από τον πατέρα του, Θανάση Λαβίδα, ιδιοκτήτη της Lavipharm, ο οποίος την επίμαχη περίοδο ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας βιοτεχνολογίας Ariad και γνώριζε εκ των έσω πολλά και… απόρρητα.



    ΣΧΟΛΙΑ