• Business

    Διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου (Copelouzos): Διεθνές τραπεζικό ενδιαφέρον για χρηματοδότηση -Συζητήσεις για συμμετοχή ΑΔΜΗΕ

    Δημήτρης Κοπελούζος, εΠρόεδρος του Ομίλου Copelouzos Group

    Δημήτρης Κοπελούζος, Πρόεδρος του Ομίλου Copelouzos Group


    Μεγάλο διεθνές τραπεζικό ενδιαφέρον έχει εκφραστεί στην εταιρεία Elica και τον όμιλο Copelouzos για  συμμετοχή στη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, το νέο έργο που ετοιμάζεται να αναπτύξει ο ισχυρός ενεργειακός όμιλος.

    Ταυτόχρονα, ενδιαφέρον για συμμετοχή στο έργο έχει εκφραστεί, σύμφωνα με πληροφορίες και από τον ΑΔΜΗΕ, που μελετά  με ενδιαφέρον το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια τόσο σημαντική διεθνή διασύνδεση.

    Το νέο έργο για το οποίο η επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις αρχές το 2023 και να ολοκληρωθεί 2,5 χρόνια μετά, αφορά την κατασκευή καλωδίου διασύνδεσης χωρητικότητας 3GW,  που θα είναι η μεγαλύτερη στη Μεσόγειο, για την προμήθεια πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ από την Αίγυπτο στην Ευρώπη.

    Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, ουσιαστικά θα συνδέει την Ευρώπη με την Αίγυπτο και με τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας για την Ευρώπη, αφού ταυτόχρονα αυξάνει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης και τις οδεύσεις εφοδιασμού σε ενέργεια και αφορά πράσινη ενέργεια.

    Χρηματοδότηση-Καθοριστική η ένταξη στα PCI

    Για το GREGY  Interconnector, όπως ονομάζεται το νέο έργο του Copelouzos Group , έχει ήδη εκφραστεί ενδιαφέρον χρηματοδότησης από ελληνικές τράπεζες με κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ και άμεσα θα προχωρήσουν οι μελέτες και η αδειοδοτική και χρηματοδοτική «ωρίμανση» του έργου.

    Κλειδί στη γρήγορη υλοποίησή του, είναι η ένταξη στα έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI) μέσα στο 2022 κάτι που θα τους εξασφαλίσει σημαντικό μέρος της χρηματοδότησής του, μέχρι 50%.

    Ένα μέρος της επένδυσης θα καλυφθεί με ίδια κεφάλαια του φορέα υλοποίησης, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και άλλων επενδυτών, όπως του ΑΔΜΗΕ, αλλά και ελληνικών και διεθνών τραπεζών,

    Το έργο επένδυσης 3,5 δις. ευρώ θα είναι το μεγαλύτερο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης στη Μεσόγειο και στοχεύει την εισαγωγή  «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας  από την Αίγυπτο με την πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλώδιου μήκους 950 χλμ, το οποίο θα ξεκινά από την περιοχή Wadi El Natrun στην Αίγυπτο και θα καταλήγει στην Αττική. Η διασύνδεση θα έχει ισχύ 3.000 MW, ώστε να μεταφέρει αποκλειστικά ενέργεια από ΑΠΕ, και πιο συγκεκριμένα από ένα χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ίδιας ισχύος, που θα κατασκευαστεί στην Αίγυπτο.

    Μια ακόμη πρωτοποριακή ιδέα γίνεται πραγματικότητα

    Η Διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου του Copelouzos Group είναι ακόμη μια πρωτοποριακή ιδέα (όπως ήταν η απόκτηση των αεροδρομίων από τη Fraport, η δημιουργία του FSRU Αλεξανδρούπολη, κλπ), του Δημήτρη Κοπελούζου που χρονολογείται από το 2008. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, το ότι ένα τόσο καίριο σήμερα έργο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, μπήκε στα σκαριά 13 χρόνια πριν, με αποτέλεσμα σήμερα να μπορεί σχετικά γρήγορα να υλοποιηθεί.

    Από το 2018 μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί μια μεγάλη διαδρομή και βήμα -βήμα το σχέδιο προχωρά προς υλοποίηση. Ειδικότερα, έχει γίνει η Προκαταρκτική Τεχνική Μελέτη και έχει υποβληθεί στις Αιγυπτιακές κρατικές αρχές, εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη, έγινε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Elica και της αιγυπτιακής Egyptian Electricity Holding Company, εγκρίθηκαν οι αναθεωρημένες τεχνικές μελέτες, έγιναν 4 εκδόσεις της προκαταρκτικής μελέτης σκοπιμότητας και ελήφθησαν αποφάσεις για τη διαδρομή του καλωδίου και άλλες παραμέτρους της διασύνδεσης.

    Τώρα οι  μελέτες συνεχίζονται και αναμένεται η ένταξη στα έργα PCI ώστε να προχωρήσει η λήψη επενδυτικής απόφασης και να κλείσει το σχήμα χρηματοδότησης επενδυτών και τραπεζών.

     

    Το διπλό υποβρύχιο καλώδιο θα ακολουθήσει μία διαδρομή 954 χλμ. από το El Sallum μέχρι τη Ν. Μάκρη θα μεταφέρει φθηνή «πράσινη» ενέργεια ισχύος 3 GW από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 61 GW.

    Σημειώνεται ότι η ενέργεια από την Αίγυπτο είναι φθηνότερη και οι δημοπρασίες ΑΠΕ εκεί δίνουν τιμές της τάξης των 17 δολ/MWh, όταν η χαμηλότερη τιμή στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ ήταν πέρυσι στα 37 ευρώ/MWh. Ακόμη και με τον συνυπολογισμό του μεταφορικού κόστους η τιμή ρεύματος από τις ΑΠΕ της Αιγύπτου θα είναι χαμηλότερη από εκείνη των 37 ευρώ.

    Επίσης, οι κλιματολογικές και καιρικές συνθήκες για ΑΠΕ στην Αίγυπτο είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με εκείνες της Ελλάδας κάτι που η κυβέρνηση της χώρας εκμεταλλεύεται αναπτύσσοντας έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας 61 GW.

    Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στόχος είναι το 1/3 των εισαγωγών πράσινης ενέργειας να προορίζεται για την εγχώρια βιομηχανία, το 1/3 να εξάγεται στην Ευρώπη και το άλλο 1/3 να προορίζεται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στα πολυάριθμα porject που ετοιμάζονται στην Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ