ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε ένα σημαντικό βήμα ωρίμανσης του έργου της Ηλεκτρικής διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY – Green Energy Interconnector) προχώρησε ο Όμιλος Κοπελούζου καταθέτοντας πλήρες αίτημα για ένταξη του στο δεκαετές πλάνο Ανάπτυξης των Ευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας (TYNDP 2022).
Η ένταξη του στο TYNDP 2022 θα αποτελέσει το πρώτο απαραίτητο βήμα που θα δρομολογήσει την διαδικασία ένταξης του μεγαλόπνοου αυτού έργου στην 6η λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας.
Τα έργα που εντάσσονται στον κατάλογο των Ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) είναι σημαντικά διασυνοριακά έργα που διασυνδέουν τα ενεργειακά συστήματα χωρών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών και βοηθούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους και να υλοποιήσει την ενεργειακή της πολιτική, παρέχοντας ασφαλή, προσιτή και βιώσιμη ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου του Ομίλου Κοπελούζου θα μεταφέρει 100% καθαρή, πράσινη ενέργεια που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα υλοποιηθούν στην Αίγυπτο θα προσφέρει σημαντικά οφέλη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη συνεισφέροντας στην ενεργειακή ασφάλεια της, βοηθώντας την να επιτύχει γρηγορότερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να επιτύχει τους στόχους μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ο Όμιλος Κοπελούζου στα πλαίσια της τεκμηρίωσης της σημαντικής διασυνοριακής αξίας που θα έχει το έργο αυτό διενέργησε εκτεταμένη μελέτη η οποία απέδειξε ότι με την υλοποίηση της ηλεκτρικής αυτής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου θα απελευθερωθεί χωρητικότητα περί τα 700MW στα υπάρχοντα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδος – Ιταλίας και Ελλάδος – Βουλγαρίας.
Η αναμενόμενη ένταξη του έργου αυτού στον κατάλογο των έργων PCI θα διευκολύνει τόσο την αδειοδότηση όσο και τη χρηματοδότηση του, επιταχύνοντας με αυτό τον τρόπο την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης φέρνοντας πιο κοντά τα σημαντικά ενεργειακά και γεωπολιτικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή, καθιστώντας την Ελλάδα έναν βασικό ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ένα έργο που οραματίστηκε το 2009 ο Όμιλος Κοπελούζου και που με την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας και του Υπουργείου Ενέργειας της Αιγύπτου επισφραγίστηκε η στρατηγική σημασία του για τις δύο κυβερνήσεις, μπαίνει στο πλαίσιο του δεκαετούς πλάνου ανάπτυξης των διασυνοριακών διασυνδέσεων TYNDP της Ε.Ε. και στην διαδικασία των Ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος PCI αναδεικνύοντας με επίσημο τρόπο την Ευρωπαϊκή διάσταση της στρατηγικής του σημασίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οι υπέροχες 15, οι φήμες για την ACAG, οι άγριες διαθέσεις σε Metlen και ΔΕΗ, το «φάντασμα» της Προοδευτικής, τι λέει η Αλεξία για την πώληση της Aea, η πίεση της Κίμπερλι και οι νέες κινήσεις Λασκαρίδη, Μαρτίνου, Ιγγλέση
- Lamda Development: Μετρητά 800 εκατ. έχει λαμβάνειν από τις κατοικίες στο Ελληνικό
- Γιατί η αγορά ζητά νέα ρύθμιση χρεών με 120 δόσεις
- Προοδευτική: Ο «επενδυτής-φάντασμα», οι μέτοχοι που πουλάνε «αγρίως» και αλλαγές προ των πυλών στο Δ.Σ.
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.