• Business

    ΔΕΠΑ: Μείωση όγκου πωλήσεων και τζίρου το 2018

    • NewsRoom


    Μείωση σημείωσε  ο όγκος πωλήσεων φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ το 2018 και ανήλθε σε 37,8 εκ MWh (χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πωλήσεις στο ΔΕΣΦΑ για αέριο εξισορρόπησης), μειωμένος κατά 11,5% σε σχέση με αυτόν του 2017, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρείας για το 2018.

    Κατά το 2018, υπήρξε περαιτέρω μείωση του μεριδίου της ΔΕΠΑ στο σύνολο των εισαγόμενων στη χώρα ποσοτήτων φυσικού αερίου και κατ’επέκταση στη χονδρική αγορά αερίου, λόγω σημαντικής αύξησης των εισαγωγών ποσοτήτων αερίου αγωγού αλλά και spot LNG από τρίτους προμηθευτές.

    Ο κύκλος εργασιών το 2018 της δημόσιας επιχείρησης έπεσε στα 996 εκ. από 1,08 δις. ευρώ το 2017, ήτοι μείωση 8,4% εξαιτίας των λιγότερων πωλήσεων φυσικού αερίου.

    Επίσης στο άνοιγμα της αγοράς και της μεγαλύτερης απώλειας μεριδίων της ΔΕΠΑ συνέβαλαν και οι δημοπρασίες που είναι υποχρεωμένη να κάνει η εταιρία από το 2016. Έτσι, ο όγκος των δημοπρασιών φυσικού αερίου ΔΕΠΑ ανήλθε στις 7,2 εκ MWh, αυξημένος κατά 22% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Οι προβλέψεις της απερχόμενης διοίκησης της εταιρείας, είναι πως η ΔΕΠΑ εντός του 2019 αναμένεται να συνεχίσει την εν γένει θετική της πορεία, αν και ο όγκος πωλήσεων αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω και να διαμορφωθεί σε περίπου 29 εκ. MWh (δεν περιλαμβάνεται το αέριο εξισορρόπησης), κυρίως λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που χαρακτηρίζουν τη διεθνή αγορά LNG και ευνοούν τις αθρόες εισαγωγές ευκαιριακών φορτίων LNG στην Ελλάδα από ηλεκτροπαραγωγούς και τρίτους προμηθευτές

    Η ελληνική αγορά Φυσικού Αερίου

    Από τα οικονομικά αποτελέσματα καταγράφεται επίσης η εικόνα της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου αφού ανήλθε σε 52,4 TWh το 2018 παρουσιάζοντας οριακή μείωση σε σχέση με το 2017 (53,6 TWh), που ήταν το έτος με την ιστορικά υψηλότερη κατανάλωση αερίου. Η χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, αν και μειωμένη σε σχέση με την εξαιρετική προηγούμενη χρονιά (33,2 TWh έναντι 35,8 TWh το 2017), διατηρήθηκε σε σχετικά υψηλά επίπεδα, παρά τη σημαντική αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από υδροηλεκτρικά και ΑΠΕ. Αύξηση παρουσίασε η ζήτηση φυσικού αερίου στους υπόλοιπους τομείς της αγοράς. Οι ποσότητες φυσικού αερίου που εισήχθησαν στο ΕΣΜΦΑ το έτος 2018 ανήλθαν σε 52,7 TWh (79,5% αέριο αγωγού και 20,5% ΥΦΑ).

    Οι ποσότητες φυσικού αερίου που εισήγαγε η ΔΕΠΑ στο ΕΣΜΦΑ το έτος 2018 ανήλθαν σε 37,7 εκ. MWh (73% αέριο αγωγού και 27% ΥΦΑ). Η μείωση των πωλήσεων οφείλεται στην είσοδο και εδραίωση νέων προμηθευτών φυσικού αερίου, στο άνοιγμα των σημείων Εισόδου Σιδηροκάστρου και Κήπων, στις αυξημένες ποσότητες που διέθεσε η ΔΕΠΑ μέσω δημοπρασιών, καθώς και στη λειτουργία δευτερογενούς αγοράς φυσικού αερίου μεταξύ των πελατών της.



    ΣΧΟΛΙΑ