F

Ενέργεια

Γ. Θωμάς: Θα αναπτύξουμε τη ΔΕΗ, θα αναδιοργανώσουμε τη ΔΕΠΑ, θα μπούμε στο δρόμο της Ευρώπης

Γεράσιμος Θωμάς


Όλα όσα δεν έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην ενεργειακή αγορά, μπλοκάροντας την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις επενδύσεις, οδηγώντας τη ΔΕΗ σε οικονομικό αδιέξοδο και στρέφοντας το ηλεκτρικό σύστημα στο λιγνιτικό παρελθόν και όχι προς το αναπτυξιακό μέλλον,  είναι στο πρόγραμμα αυτής της κυβέρνησης σύμφωνα με όσα είπε χθες στην ομιλία του ο Υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.

Έβαλε στο τραπέζι όλα όσα ζητά επίμονα η ενεργειακή αγορά εδώ και καιρό και έβρισκε τα κλειστά αυτιά της προηγούμενης κυβέρνησης: επιτάχυνση του target model, πλωτά αιολικά πάρκα, γρήγορη αδειοδότηση για τις ΑΠΕ, θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, αναδιοργάνωση της ΔΕΠΑ και άμεση κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης υδρογονανθράκων στη Βουλή.

Όλοι οι σύγχρονοι τομείς ανάπτυξης που θα μπορούσαν να προσελκύσουν μεγάλες επενδύσεις και κυρίως να βάλουν την ενεργειακή αγορά στην επόμενη μέρα, καθαρής ενέργειας είναι πλέον ανοιχτοί για το υπουργείο Ενέργειας, που φαίνεται να είναι έτοιμο να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα μεταμορφώσει την αγορά ενέργειας και τη χώρα.

Όπως είπε «πρώτη κατεπείγουσα προτεραιότητα είναι βέβαια η ΔΕΗ και  η αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής κατάστασής της. Θα γίνουν παρεμβάσεις εξορθολογισμού της λειτουργίας της. Θα ληφθούν δομικά μέτρα που θα προωθήσουν την εξυγίανση της συνολικής θέσης της ΔΕΗ στην αγορά και θα διασφαλίσουν πηγές ανάπτυξης για τη μελλοντική ΔΕΗ. Αλλά για αυτό θα μιλήσει εκτενώς ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης  την Δευτέρα».

Τόνισε ότι στην Ελλάδα, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, έχει μείνει πολύ πίσω, ιδίως σε θέματα απελευθέρωσης και ανταγωνισμού. «Δρομολογούμε τομές για την ενίσχυση της αξιοπιστίας των θεσμικών και λοιπών φορέων της αγοράς», σημείωσε.

Αναδιοργάνωση της ΔΕΠΑ: Αναθεώρηση του σχετικού νόμου

Αναφερόμενος στον τομέα της αγοράς του φυσικού αερίου, σημείωσε, «αναδιοργανώνουμε τη ΔΕΠΑ ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίζει προμήθεια φυσικού αερίου, με όρους όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικούς, προς όφελος των καταναλωτών. Στόχος μας είναι να κάνουμε τις αναγκαίες αναθεωρήσεις του νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης, ώστε πλέον το εγχείρημα της αποκρατικοποίησης να αποδώσει και να είναι προσοδοφόρο για το Δημόσιο».

ΑΠΕ: Γρήγορη αδειοδότηση 

Σταθερό αίτημα της αγοράς των ΑΠΕ είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας της αδειοδότησης, η οποία σήμερα είναι τόσο χρονοβόρα που αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Για το θέμα αυτό σημείωσε : «Δεσμευόμαστε για ταχεία ανάπτυξη της αγοράς στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο να ξεπεράσουμε τους στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα που έχει θέσει η Ε.Ε. και να τραβήξουμε επενδύσεις. Ο Ελληνικός Οργανισμός για την Ενεργειακή Οικονομία προβλέπει δυνατότητα επενδύσεων ύψους 9-10 δις στις ΑΠΕ μέχρι το 2030.

Ξεκινάμε από την απλοποίηση της αδειοδότησης. Ο μέσος χρόνος αδειοδότησης είναι σήμερα 7 χρόνια τη στιγμή που το ευρωπαϊκό benchmark είναι 2 χρόνια. Για να φθάσουμε εκεί, πρέπει να συντομεύσουμε τον χρόνο ελέγχου και έγκρισης και να αυτοματοποιήσουμε τις διαδικασίες με την εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης, με ψηφιακή μεταφορά αρχείων και ψηφιακή γνωμοδότηση όλων των αρμόδιων αρχών. Αυτό θα γινει σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του ειδικού «χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης» που θα επιταχυνθεί.

Θα διαμορφώσουμε σαφές θεσμικό πλαίσιο για την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των παρόντων πάρκων ΑΠΕ. Ξεκινάμε στρατηγική μελέτη ειδικού πλαισίου για αιολικά πάρκα off shore».

Επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας

Η ανάγκη θέσπισης θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας είναι επίσης από τα πάγια αιτήματα της αγοράς. Από την πρώτη του ομιλία ο υφυπουργός Ενέργειας σημείωσε «η αποθήκευση ενέργειας που μπορεί να μετατρέψει ενέργεια ΑΠΕ σε αποθηκεύσιμα καύσιμα, θα βρεθεί στην απόλυτη προτεραιότητα επενδυτικών και ερευνητικών κονδυλίων που διαχειριζόμαστε, εθνικά και κοινοτικά, όπως τα προγράμματα Horizon Europe. Θα αναπτύξουμε ώριμες λύσεις αποθήκευσης όπως τα υδροηλεκτρικά και καινούριες τεχνολογίες όπως σύγχρονες μπαταρίες και υδρογόνο».

Βιομάζα, βιοαέριο, γεωθερμία

«Στηρίζουμε την ανάπτυξη μονάδων βιομάζας και βιοαερίου, αλλά και γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας και παράλληλα θα λάβουμε πρωτοβουλίες και σε θέματα χαμηλής ενθαλπίας», είπε.

Χρηματιστήριο Ενέργειας-Target model

Αναφορικά με το αίτημα για γρήγορη και σωστή εφαρμογή του target model είπε «δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν το  «Χρηματιστήριο Ενέργειας» και να υιοθετηθεί το target model που έχει καθυστερήσει, μολονότι αποτελεί ανειλημμένη υποχρέωση προς την ΕΕ και τους θεσμούς. Έτσι, θα επιτύχουμε ανταγωνισμό, περιφερειακή ενσωμάτωση και συνεργασία με γείτονες χώρες και χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές».

Ενεργοβόρος βιομηχανία

«Λαμβάνουμε μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ενεργοβόρου βιομηχανίας της χώρας μας και των ΜΜΕ» σημείωσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο της διακοψιμότητας που θα ανακούφιζε την ενεργοβόρο βιομηχανία αγνοήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Έργα διασύνδεσης

Έμφαση έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και στη σημασία των έργω διασύνδεσης: «Ως προς τις υποδομές ηλεκτρισμού, δίνουμε προτεραιότητα στα μεγάλα έργα διασύνδεσης: α) Κρήτη Αττική β) Δωδεκανήσα Κρήτη γ) Ικαρία Σάμος Κυκλάδες δ)  Βόρειο Αιγαίο και δ) ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτόν στηρίζουμε τη νησιωτική Ελλάδα και την τουριστική βιομηχανία της χώρας και ενισχύουμε τις δραστηριότητές μας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα σχεδιάζουμε ήδη τη μετάβαση, προσαρμογή και οικονομική ενίσχυση των περιοχών της Ελλάδας που θα επηρεαστούν περισσότερο από τη σταδιακή από-ανθρακοποίηση.

Η στρατηγική μας έχει σαφή στόχο τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας με γνώμονα την κοινωνική συνοχή, την ελάφρυνση των αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών αλλά και γενικότερα το οικονομικό όφελος του τελικού καταναλωτή».

Νέο αποκεντρωμένο σύστημα πώλησης ενέργειας

Στη νέα εποχή ηλεκτροπαραγωγής, ανέφερε ο υφυπουργός, « θα ενθαρρύνουμε επενδύσεις για ενεργειακό συμψηφισμό από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα προωθήσουμε ένα νέο αποκεντρωμένο σύστημα πώλησης ενέργειας, το οποίο θα στηρίζει την πώληση ηλεκτρικού στο δίκτυο από τους μικρούς παραγωγούς, είτε είναι αγρότες είτε μικρομεσαίες επιχειρήσεις είτε απλοί πολίτες . Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι απαραίτητο να εισαχθούν το συντομότερο έξυπνοι μετρητές (smart meters) που θα βοηθήσουν παρεμπιπτόντως αποτελεσματικά και στην πάταξη της ρευματοκλοπής».

Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον

Στόχος μας, είπε, είναι η συνέχιση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»  με εξορθολογισμό των όρων του ώστε (1) να ωφεληθούν όσο το δυνατό περισσότεροι συμπολίτες μας, φθάνοντας σταδιακά στις 100.000 κατοικίες ετησίως, (2) να διευκολυνθεί η πιστοποίηση (3) να υπάρχει πρωτοπορία στην εγχώρια κατασκευαστική και μεταποιητική βιομηχανία. Θα επιτύχουμε περισσότερη και ουσιαστικότερη μόχλευση από το τραπεζικό σύστημα και κοινοτικούς πόρους, όπως το INVEST EU και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση φοροαπαλλαγών σε περίπτωση υλοποίησης μέτρων ενεργειακής αναβάθμισης.

Αντίστοιχα Προγράμματα σχεδιάζονται για την Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και βιομηχανικών κτιρίων με έμφαση στην υιοθέτηση νέων – έξυπνων τεχνολογιών.

Σε αυτή την προσπάθεια το δημόσιο θα πρέπει να δείξει δράση  υποδειγματική. Η ενεργειακή ανακαίνιση στα δημόσια κτίρια θα γίνει όχι μόνο μέσω των Τομεακών και Περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ), οι πόροι των οποίων δεν επαρκούν, αλλά κα μέσω της αγοράς των ενεργειακών υπηρεσιών (ESCOs) και Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης».

«Η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα. Ο ενεργειακός και περιβαλλοντικός εξορθολογισμός δεν είναι πλέον πολυτέλεια, αλλά απαραίτητο στοιχείο κάθε σύγχρονης χώρας» τόνισε.

Ηλεκτροκίνηση

Στον τομέα των μεταφορών, τόνισε,  η έμφαση θα δοθεί στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης. «Θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη υποδομών για την φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων και υλοποίηση εφαρμογών σε πράσινα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), αλλά και την προώθηση της ηλεκτροκίνηση στα ΙΧ. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε δέσμευση για ανανέωση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΕ) σε βάθος τετραετίας».

Άλλες παράλληλες δράσεις αφορούν στη βιώσιμη αστική αναζωογόνηση και κινητικότητα με δράσεις τύπου «ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού» που ενισχύονται από κοινοτικούς πόρους.

Έργα υποδομής-Ορυκτός πλούτος

«Δεσμευόμαστε για την έγκαιρη υλοποίηση μακρόπνοων σχεδίων υποδομής στο φυσικό αέριο όπως η ολοκλήρωση του TAP και το  IGB» σημείωσε,  «αλλά και την δυναμική  προώθηση νέων υποδομών εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG),  και νέων αγωγών που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να εμβαθύνει περαιτέρω τις διεθνείς στρατηγικές συνέργειες», σημείωσε.

«Δίνουμε προτεραιότητα στην επέκταση των δικτύων του φυσικού αερίου στα αστικά κέντρα και θα εξετάσουμε τις δυνατότητες επενδύσεων LNG στα μεγάλα λιμάνια της χώρας μας για σκοπούς της ναυτιλίας».

Αναφερόμενος στον ορυκτό πλούτο, σημείωσε «η αξιοποίηση του ορυκτού και μεταλλευτικού πλούτου της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα  των πολιτικών μας.

Η πατρίδα διαθέτει μεγάλη ποικιλία ορυκτών και μεταλλευμάτων με βιομηχανικό ενδιαφέρον και πλήθος εφαρμογών που θα αξιοποιήσουμε με σεβασμό στην τοπική κοινωνία, τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές και την εθνική οικονομία.

Θα ενεργοποιήσουμε θεσμικά την Εθνική Πολιτική των Ορυκτών Πρώτων Υλών, που ανακοινώθηκε από το 2012.

Θα ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα κάθε προσπάθεια αξιοποίησης των ορυκτών πρώτων υλών με αύξηση προστιθέμενης αξίας εντός της Επικράτειας της Χώρας μας».

Υδρογονάνθρακες: Άμεσα οι συμβάσεις στη Βουλή

Η ανάπτυξη και επιτάχυνση των παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων επίσης ήταν μεταξύ των θεμάτων που αναφέρθηκε ο υφυπουργός: Όπως είπε,  «αξιοποιώντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, απλουστεύουμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, λαμβάνοντας πάντοτε υπ’ όψιν τα βέλτιστα διεθνή πρότυπα περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Ολοκληρώνουμε όλες τις εκκρεμότητες στην υπογραφή των συμβάσεων για τις παραχωρήσεις στις θαλάσσιες περιοχές: στην Κρήτη, τη Δυτική και τη Νοτιοδυτική Ελλάδα. Θα φέρουμε άμεσα τις σχετικές νέες συμβάσεις στη Βουλή.

Η εκμετάλλευση όλων των δυνητικών κοιτασμάτων, είναι καθοριστικής σημασίας για την αναπτυξιακή και τη γεωπολιτική προοπτική της πατρίδας μας» υπογράμμισε.

Ενεργειακή ασφάλεια

H κυβέρνηση, σημείωσε,  «δεσμεύεται σε μια εθνική ενεργειακή πολιτική που θα εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, με στόχο την σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Έως το τέλος του έτους, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα κατατεθεί το τελικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της Ελλάδας, το οποίο θέλουμε να είναι φιλόδοξο ως προς τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), την εξοικονόμηση ενέργειας, τις καινοτομίες και νέες τεχνολογίες.

Η ενεργειακή μας πολιτική θα είναι συμβατή με τους θερμοκρασιακούς στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων αλλά και τη μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή στρατηγική για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα έως το 2050.

Στόχος μας είναι η ενεργειακή μετάβαση να γίνει με τρόπο που να προσελκύσει επενδύσεις, να επωφεληθούμε στο μέγιστο από κοινοτικούς πόρους, να αποκτήσουμε εξωστρέφεια και να φέρει την ανάπτυξη δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Δεσμευόμαστε η εθνική ενεργειακή στρατηγική να είναι κοινωνικά δίκαιη» επεσήμανε.


ΣΧΟΛΙΑ