• Business

    ΔΕΠΑ Εμπορίας: Ενδιαφέρον από Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία – Στις 8/4 η πρόσκληση

    Δ. Τζώρτζης (ΔΕΠΑ)


    Ενδιαφέρον υποψήφιων επενδυτών από Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία έχει εκφραστεί ήδη για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο  της εταιρίας Δημήτρη  Τζώρτζη, ενώ η πρόσκληση για την υποβολή ενδιαφέροντος πρόκειται να δημοσιευτεί στις 8/4.

    Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία για τη διαίρεση  της ΔΕΠΑ σε δύο κομμάτια, εκ των οποίων τη ΔΕΠΑ Εμπορίας με  δραστηριότητα  στον κλάδο χονδρικής και λιανικής πώλησης αερίου και τη ΔΕΠΑ Υποδομών όπου θα ανήκουν οι υποδομές και οι διεθνείς δραστηριότητες.

    Κατά την ομιλία του στο ενεργειακό συνέδριο της Ναυτεμπορικής, που πραγματοποιήθηκε χθες, ο κ. Τζώρτζης τόνισε  σχετικά με τη διάσπαση της ΔΕΠΑ  πως έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δύο νέων εταιρειών, ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά και με αξιοπιστία στις προκλήσεις του ενεργειακού τομέα και ιδίως στον κλάδο του φυσικού αερίου.

    Στο κομμάτι της εμπορίας και της προμήθειας, σύμφωνα με τον κ. Τζώρτζη, απαιτείται προσήλωση, με ισχυρές συμμαχίες και σύναψη διεθνών συμβάσεων, τόσο σε αέριο αγωγού, όσο και σε LNG, ζητήματα που εξυπηρετούν τις στοχεύσεις της ΔΕΠΑ για «ισχυρή παρουσία στη γειτονιά μας και στο Διεθνές Trading, καθώς μόνο έτσι καθίσταται δυνατό να ανταπεξέλθει κανείς σε ένα ανταγωνιστικό και απελευθερωμένο περιβάλλον Ενέργειας».

    Αντίστοιχη στρατηγική αντίληψη χαρακτηρίζει και τον σχεδιασμό της εταιρείας για τη ΔΕΠΑ Υποδομών,  υπογράμμισε.

    Ειδικότερα, κεντρική επιδίωξη της ΔΕΠΑ είναι να τροφοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας με αέριο, ακόμα και σε περιοχές που σήμερα παραμένουν εκτός δικτύου, αξιοποιώντας τεχνολογικές καινοτομίες όπως το Remote CNG και το Small Scale LNG, ενώ απαραίτητη είναι η ψηφιοποίηση του δικτύου (έξυπνο δίκτυο, έξυπνοι μετρητές).

    Σημαντικά τα διεθνή έργα της ΔΕΠΑ Υποδομών

    Σημαντική πλευρά της “Υποδομών” αποτελούν τα Διεθνή Έργα, που «αγκαλιάζουν» απ΄ άκρη σ’ άκρη τη χώρα και την αναδεικνύουν σε σταθερότατο πόλο ανάπτυξης. Από την πλευρά της, η ΔΕΠΑ έχει πολύ ενεργό μέρος σε αυτά, όντας ήδη project company (μαζί με την Edison) για τον αγωγό EastMed, αλλά και με τον IGB, που πριν το καλοκαίρι αρχίζει η κατασκευή του.

    Αναφερόμενος στο κόστος ενέργειας και την απελευθέρωση της αγοράς, ο κ. Τζώρτζης τόνισε πως η χονδρική αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχει απελευθερωθεί από το 2009, ενώ από το 2017 υπάρχει σταθερά δεύτερος παίκτης (με firm contract). Υπογράμμισε επίσης ότι σήμερα υπάρχει ένας αξιόλογος αριθμός χρηστών και στις τρεις πύλες εισόδου και συγκεκριμένα 5 στο Σιδηρόκαστρο, εκ των οποίων οι 3 firm, 4 στη Ρεβυθούσα και 2 στους Κήπους.

    Ανάλογα βήματα παρατηρούνται και στο πεδίο της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, όπου, αν και η αγορά απελευθερώθηκε πλήρως το 2018, εντούτοις «έχουμε ένα πόλεμο στις προσφορές, με περισσότερες από 42 εταιρείες να έχουν λάβει άδεια για παροχή φυσικού αερίου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αρχή για το Ξέπλυμα: Ψάχνει τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των εμπλεκομένων για τα χρέη της ELFE στη ΔΕΠΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΠΑ – Υπουργείο: Θα κόψουν τον γόρδιο δεσμό με την ELFE;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χρ. Παυλίδης (Αχλάδα) για ΔΕΗ-Μελίτη: «Είμαστε μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος»



    ΣΧΟΛΙΑ