• Business

    ΔΕΠΑ Εμπορίας: Η πολύφερνη νύφη και τα μυστικά της – Συνωστισμός μνηστήρων

    Γιώργος Περιστέρης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Βαρδής Βαρδινογιάννης, Karel Komarek, Δημήτρης Κοπελούζος, Ανδρέας Σιάμισιης


    Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση της ναυαρχίδας της ελληνικής αγοράς  φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας,  μια ιδιωτικοποίηση που με την ολοκλήρωσή της θα αλλάξει ριζικά την ελληνική αγορά αερίου δημιουργώντας νέες ισορροπίες.

    Η πολυπόθητη εταιρεία, θα αποκαλύψει…τα μυστικά της, σε όσους φτάσουν μέχρι το data room, όπου θα δοθεί πρόσβαση στις συμβάσεις και τους όρους των συμφωνιών που έχει πραγματοποιήσει. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν την εκδήλωση ενδιαφέροντός τους μέχρι τις 6 Μαρτίου 2020.

    Η ΔΕΠΑ διαθέτει μερίδιο 40% της αγοράς, μέχρι το 2019 ήταν market leader και όποιο σχήμα την αποκτήσει θα εξασφαλίσει ηγετική παρουσία στην ελληνική αγορά αερίου, μια αγορά με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Το ενδιαφέρον για την εταιρεία είναι μεγάλο, από σχήματα από Ελλάδα και εξωτερικό, αν και όλοι αναμένουν να μελετήσουν τις λεπτομέρειες της προκήρυξης και των στοιχείων της εταιρείας στο data room, αν βέβαια περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

    Όλες οι εταιρείες του κλάδου, οι όμιλοι ΕΛΠΕ με Edison,  Μυτιληναίος αλλά και  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil  και Κοπελούζος- με τον Τσέχο Επενδυτή Karel Komarek έχουν εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον και αναμένεται η διαμόρφωση των τελικών σχημάτων πιθανώς σε συνεργασία και με ξένους ενδιαφερόμενους και funds. Σημειώνεται ότι τον διαγωνισμό διερευνούν και γνωστά διεθνή ονόματα από τον χώρο της ενέργειας όπως οι ιταλικές Eni και Edison καθώς και η Gas de France, και άλλες που είτε έχουν παρουσία σε άλλους τομείς της ελληνικής αγοράς είτε επιδιώκουν να μπουν πρώτη φορά στη χώρα μας.

    O συνωστισμός «μνηστήρων» για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας συνδέεται τόσο με το ευρύ πελατολόγιο της εταιρίας (μέσω της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, της πρώην ΕΠΑ Αττικής, που έχει σήμερα πελατολόγιο με περισσότερα από 400.000 νοικοκυριά και 9.000 επιχειρήσεις), αλλά και τις προβλέψεις για σημαντική αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια.

    Εκτός από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, η ενίσχυση της ζήτησης φυσικού αερίου θα στηριχθεί και στην περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων διανομής, ειδικά στην υπόλοιπη Ελλάδα από την ΔΕΠΑ Υποδομών που επίσης θα περάσει σε ιδιώτες. Εκτιμάται ότι τα επόμενα δέκα χρόνια από η αγορά αερίου στην Ελλάδα θα φτάσει από τις 57 TWh σήμερα στις 78 TWh αποτέλεσμα των αυξημένων αναγκών αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

    Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου μεταξύ 1 και 2,5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως που σε συνδυασμό με τα διεθνή έργα (διασυνδέσεις, αγωγοί κ.ά.) δημιουργούν προσδοκίες για μεγάλα κέρδη στους υποψήφιους αγοραστές της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

    Ποια είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας

    Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, με βάση το νομοσχέδιο, θα έχει υπό την ομπρέλα της:

    Τη Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας Α.Ε.

    Την εισαγωγή φυσικού αερίου στη Χώρα (είτε μέσω αγωγών είτε Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) μέσω των μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας της ΔΕΠΑ Α.Ε. είτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

    Την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω ή εκτός Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου ή Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου.

    Την εισαγωγή, προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.

    Τον ανεφοδιασμό οχημάτων με συμπιεσμένο φυσικό αέριο μέσω ιδιόκτητων πρατηρίων ή μέσω συνεργαζόμενων δικτύων πρατηρίων, συμπεριλαμβανομένων όλων των σχετικών συμβάσεων, και τη χρήση του εμπορικού σήματος «FISIKON».

    Την προμήθεια τελικών πελατών, μη συνδεδεμένων σε Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου ή στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) ή σε Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), με συμπιεσμένο φυσικό αέριο ή ΥΦΑ, μεταξύ άλλων και για χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου σε κινητήρες μέσων θαλάσσιας και χερσαίας μεταφοράς.

    Την προμήθεια απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου.

    Οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα σχετίζεται με την ανάπτυξη, την επέκταση και τη λειτουργία της δραστηριότητας προμήθειας φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της ΔΕΠΑ Α.Ε. σε διεθνή έργα, όπως δεσμεύσεις ποσοτήτων στο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) ή στο πλωτό τερματικό αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

    Υπουργείο Ενέργειας: Προσβλέπουμε σε εκδήλωση σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος

    Ως σημαντικό βήμα για το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου χαρακτήρισε το υπουργείο Ενέργειας τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

    Ενάμιση περίπου μήνα μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ξεκινά και ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

    Ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς δήλωσε σχετικά: «Η κυβέρνηση υλοποιεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεών της. Είμαι πολύ χαρούμενος που μετά τη διαδικασία για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ξεκινούμε και τη διαδικασία για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, λιγότερο από δυο μήνες μετά την ψήφιση των ρυθμίσεων για τον εταιρικό μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

    Προσδοκούμε ότι η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και η εντατικοποίηση του ανταγωνισμού θα οδηγήσει σε βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προμήθειας φυσικού αερίου, επ’ ωφελεία των καταναλωτών/χρηστών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Προσβλέπουμε σε εκδήλωση σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας –όπως άλλωστε και για τη ΔΕΠΑ Υποδομών»



    ΣΧΟΛΙΑ