• Business

    ΔΕΠΑ Εμπορίας: Σήμερα η εκδίκαση της έφεσης κατά της ELFE-Τι ακολουθεί

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και Κώστας Ξιφαράς


    Σήμερα εκδικάζεται η έφεση  της ΔΕΠΑ Εμπορίας κατά της πρωτόδικης απόφασης του Οκτωβρίου του 2019 που δικαιώνοντας την ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων), συμφερόντων Λαυρεντιάδη της επιδίκασε αποζημίωση ύψους 61 εκ. ευρώ για τη ρήτρα πετρελαίου.

    Η ELFE είχε καταγγείλει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για τον τρόπο τιμολόγησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που παραλάμβανε από τη ΔΕΠΑ την περίοδο 2010-2015, εγείροντας απαίτηση αποζημίωσης ύψους 302 εκατ. ευρώ. Το Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε την καταχρηστική συμπεριφορά της ΔΕΠΑ δηλαδή την εφαρμογή ρήτρας πετρελαίου στην τιμολόγηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που πωλούσε στο εργοστάσιο της Καβάλας , αλλά ως αποζημίωση επιδίκασε το ποσό των 63 εκατ. ευρώ.

    Με την ίδια απόφαση, όμως του 2019, το Πρωτοδικείο συνεκδίκασε και αγωγή της ΔΕΠΑ κατά της ELFE για ανεξόφλητες οφειλές ύψους 86,7 εκ. ευρώ επιδικάζοντας τότε υπέρ της δημόσιας επιχείρησης αερίου την καταβολή ποσού της τάξης των 59,5 με 60 εκ. ευρώ (μαζί με τους αναλογούντες τόκους).

    Η ELFE  άσκησε επίσης έφεση κατά της απόφασης του 2019, με τη δικάσιμο να ορίζεται τον Σεπτέμβριο του 2021.

    Σύμφωνα με νομικούς κύκλους είναι πιθανό η δική να αναβληθεί προκειμένου να συνεκδικαστούν οι δύο εφέσεις, η Έφεση της ΔΕΠΑ κατά της ELFE για την αποζημίωση των 63 εκατ. ευρώ στην ELFE και της ELFE κατά της ΔΕΠΑ για την καταβολή στη ΔΕΠΑ 60 εκατ. ευρώ.

    Άμεση επίδραση στην ιδιωτικοποίηση-καθοριστικό το αποτέλεσμα της δίκης

    Το αποτέλεσμα της δίκης αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και την αποτίμηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Αν η απόφαση του Εφετείου είναι υπέρ ν της ELFE, πέρα από την αποζημίωση που θα οφείλει η ΔΕΠΑ, η επιβάρυνση μπορεί να είναι πολλαπλάσια αν ανοίξει το δρόμο  για ανάλογες διεκδικήσεις -αποζημιώσεων για τη ρήτρα πετρελαίου στις τιμές πώλησης αερίου- από άλλους πελάτες της ΔΕΠΑ

    Γι αυτό και αν η δίκη αναβληθεί, εκτιμάται ότι είναι πιθανό να μετατεθεί χρονικά και η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

    Αν όμως εκδικαστεί αύριο η έφεση της ΔΕΠΑ Εμπορίας κατά της ELFE τόσο εφόσον βγει η απόφαση, η ιδιωτικοποίηση έρχεται πιο κοντά.

    Το Ταμείο υπενθυμίζεται ότι έχει προσδιορίσει χρονικά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον Μάρτιο, και θα μπορούσε να μεταθέσει χρονικά για μετά το Σεπτέμβριο  τη δεσμευτική φάση των προσφορών.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ