• Business

    ΔΕΗ: Τί συζητά με Γάλλους και Ρώσους-ο ρόλος Μπόμπολα, Κοπελούζου, ΕΛΠΕ

    ΔΕΗ


    Μπορεί να δημιουργούνται νέα δεδομένα για τη ΔΕΗ στην ηλεκτρική αγορά μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου και με την υποχρέωση μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ το 2020 σε επίπεδα κάτω από 50% της αγοράς, όμως η ΔΕΗ δεν στέκεται άπραγη και στοχεύει στην δημιουργία υπεραξιών αυξάνοντας την εξωστρέφειά της. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζει συνεργασίες με Γάλλους και Ρώσους…όχι χωρίς βέβαια τους …έλληνες φίλους τους. Στα κοινοπρακτικά σχήματα που θα προκύψουν, είναι πιθανό να δούμε μαζί ανταγωνιστές της ελληνικής αγοράς , με δεδομένη τη σχέση Δ. Κοπελούζου με τη Gazprom και του Λ.Μπόμπολα με τη Βεύη που ενδιαφέρει τους Ρώσους.

    Η ΔΕΗ έχει πια στρατηγική εξωστρέφειας και εξετάζει συνεργασίες με τρίτους, για την υλοποίηση επενδύσεων που θα ενισχύουν τις προοπτικές της εταιρίας στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη γειτονική περιοχή , όπως εξάλλου δηλώει συχνά ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης . Η ΔΕΗ θα διεκδικήσει την περαιτέρω ισχυροποίηση και ανάπτυξή της ΔΕΗ με επέκτασή σε γειτονικές αγορές, επιδιώκοντας να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

    M. PANAGIOTAKIS

    “Στόχος είναι η έλευση επενδύσεων στην αγτορά της ενέργειας, που θα προσθέτουν αξία,” είχε πει Μ. Παναγιωτάκης μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, Ενέργεια και Ανάπτυξη.

    Μεταξύ άλλων η ΔΕΗ επιδιώκει την προσέλκυση επενδύσεων της τάξης του 1 δις ευρώ για τη λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων «μέσης ηλικίας», και την κατασκευή της δεύτερης Μονάδας της Φλώρινας». Η λιγνιτική παραγωγή και ειδικότερα η πιθανή κατασκευή της δεύτερης μονάδας της Φλώρινας είναι από τους τομείς στους οποίους αναζητά πιθανούς εταίρους – επενδυτές .

    Τί θέλουν οι Γάλλοι

    EDISON N FLAG

    Η ιταλική Edison, είναι μεταξύ τω υποψήφιων επενδυτών καθώς στο παρελθόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να επενδύσει στον τομέα της λιγνιτικής παραγωγής. Ωστόσο πλέον η ιταλική εταιρεία ανήκει στη γαλλική dF, η οποία δεν επενδύει σε μονάδες άνθρακα. Αν όμως προχωρούσε μια τέτοια συνεργασία, θα δημιουργούσε υπεραξίες για τη ΔΕΗ και εκτός των ελληνικών συνόρων.

    Κίνητρο υπάρχει και είναι η ενίσχυση της Edison στην ελληνική αγορά ενέργειας, και ο στόχος να ισχυροποιηθεί προκειμένου να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα που τώρα διαμορφώνεται.

    Στο πλαίσιο αυτό ο συνεταίρος της Edison, ο Όμιλος των ΕΛΠΕ, επιδιώκει τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος με τη ΔΕΗ ακόμα και για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη.

    Τι θέλουν οι Ρώσοι

    Οι Ρώσοι και τις εταιρείες που τους εκπροσωπούν, ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη συνεργασιών με τη ΔΕΗ.

    Το ρωσικό ενδιαφέρον ξεκίνησε στη βάση του αιτήματος προς το υπουργείο να της παραχωρηθεί το λιγνιτορυχείο της Βεύης ως «ισοδύναμο» των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που εκκρεμούν εδώ και χρόνια από την προηγούμενη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου από την Gazprom.

    Λεωνίδας Μπόμπολας. Ετών 55. CEO Ελλακτωρ
    Λεωνίδας Μπόμπολας. Ετών 55. CEO Ελλακτωρ

     

    Στο σχήμα είναι ανοιχτό ενδεχόμενο να συμμετάσχει και η ΑΚΤΩΡ του Λ. Μπόμπολα, η οποία είχε κερδίσει το διαγωνισμό εκμετάλλευσης της Βεύης, είχε υπογράψει σύμβαση με το τότε ΥΠΕΚΑ, αλλά η συγκεκριμένη σύμβαση δεν κυρώθηκε ποτέ από τη Βουλή. Θεωρείται ότι μπορεί να βρεθεί φόρμουλα συμμετοχής της ΑΚΤΩΡ που θα είναι αμοιβαία επωφελής.

    Δημήτρης Κοπελούζος, ετών 63. Επιχειρηματίας
    Δημήτρης Κοπελούζος, ετών 63. Επιχειρηματίας

    Πρόθεση των Ρώσων είναι επίσης να δραστηριοποιηθεί, εκ μέρους τους, η ίδια κοινοπραξία που είχε και τη σύμβαση για την κατασκευή των – ματαιωμένων πλέον – μονάδων σε Συκιά και Πευκόφυτο, κοινοπραξία στην οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο η Προμηθέας Γκάζ, η κοινή δηλαδή εταιρεία της Gazprom με τον Όμιλο Κοπελούζου.



    ΣΧΟΛΙΑ