• Business

    ΔΕΗ: Στο 57% ο στόχος μείωσης άνθρακα ως το 2023 – Χειροκροτεί η αγορά με 2,3 δισ. προσφορές

    Big Deal για το ΔΕΔΔΗΕ: Μέχρι και 1,8 δισ. το τίμημα

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ


    Ακόμη πιο ψηλά βάζει τον πήχη της μείωση των εκπομπών άνθρακα η ΔΕΗ, και η αγορά χειροκροτεί.

    Χθες, την ημέρα που η Κομισιόν ανακοίνωνε το νέο αυστηρό πλαίσιο για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 55% ως το 2030, θερμή υποδοχή από τη διεθνή αγορά είχε το ομόλογο της ΔΕΗ, με ρήτρα  για μείωση 57% των εκπομπών της μέχρι το 2023.

    Η δέσμευση της ΔΕΗ και δείχνει τα γρήγορα αντανακλαστικά της και την αποφασιστικότητά της να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή της ενεργειακής μετάβασης και η αγορά υποδέχτηκε τη στρατηγική της ιδιαίτερα θετικά.

    Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έκδοση του 5ετούς S-L Bond του Μαρτίου, η ρήτρα μείωσης των εκπομπών CO2 ήταν 40% για την περίοδο 2019-2022.

    Μια εποχή που ολόκληρη η ευρωπαϊκή αγορά εισέρχεται σε ένα τεράστιο μετασχηματισμό, η ΔΕΗ είναι ήδη έτοιμη και κάνει γρήγορα βήματα. Δεν ήταν λοιπόν παράξενο, που οι αγορές , για άλλη μια φορά, έδειξαν ψήφο εμπιστοσύνης στη ΔΕΗ, κατά την έκδοση του χθεσινού ομολόγου της, υπερκαλύπτοντας  6,5 φορές της ζήτηση.

    Πρωτοπορία της ΔΕΗ στα SUSTAINABILITY LINKED BOND τ

    Η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που εξέδωσε SUSTAINABILITY LINKED BOND τον περασμένο Μάρτιο και τώρα η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη με 2 εκδόσεις S-L Bonds μέσα στον ίδιο χρόνο.

    Οι συνολικές προσφορές στα €2,3 δισ. ευρώ, απέδειξαν ότι η αγορά επικροτεί το νέο στόχο της ΔΕΗ για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 57% την περίοδο 2019-2023. Γι αυτό και αντλήθηκαν τελικά €500 εκατ. από τα αρχικώς ζητούμενα €350 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,375%, έναντι αρχικού guidance 3,50%-3,75%.

    Η συμμετοχή ξένων επενδυτών έφτασε στο 70% και αφορούσε real money investors. Στην έκδοση συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει και στην προηγούμενη έκδοση 5ετούς διάρκειας τον Μάρτιο και νέοι μεγάλοι επενδυτές του εξωτερικού, που συμμετέχουν πρώτη φορά σε έκδοση της ΔΕΗ.

    Η ΔΕΗ είναι η τρίτη εταιρεία στην Ελλάδα διαχρονικά, που εκδίδει ομόλογο 7ετίας (είχαν προηγηθεί ο ΟΤΕ και η ΤΙΤΑΝ με αξιολόγηση υψηλότερη από τη ΔΕΗ).

    Διαβάστε επίσης

    Οι ξένοι που εκνευρίστηκαν και απέσυραν την θέση τους από το 7ετές της ΔΕΗ, επειδή το επιτόκιο κατρακυλούσε…

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ