• Ενέργεια

    ΔΕΗ: Μέσα στον Αύγουστο οι προσφορές για τον ΔΕΔΔΗΕ – Ενώνουν δυνάμεις τα funds

    Χρηματιστήριο: Η ΔΕΗ κρατάει την αγορά πάνω από τις 870 μονάδες

    Γιώργος Στάσσης. Επικεφαλής ΔΕΗ


    Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών στον διαγωνισμό της ΔΕΗ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και τον Αύγουστο αναμένεται να μάθουμε πόσοι από τους  9 υποψήφιους διεκδικούν τελικά τον ΔΕΔΔΗΕ.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη ΔΕΗ, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού παραμένουν και οι εννέα υποψήφιοι επενδυτές οι οποίοι εξέφρασαν κατά αρχήν ενδιαφέρον τον Απρίλιο, ωστόσο μέχρι την φάση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών αναμένονται συνεργασίες και συμπράξεις μεταξύ των υποψηφίων, για την από κοινού διεκδίκηση του μετοχικού “πακέτου” του Διαχειριστή.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται τέσσερις προσφορές που θα γίνουν από συμμαχίες υποψήφιων επενδυτών.

    Η υψηλή ποιότητα των υποψήφιων επενδυτών οδηγεί και σε τιμήματα που θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα και έφερε την ανάγκη συμμαχιών μεταξύ των funds για από κοινού προσφορές.

    Σημειώνεται ότι συνολικά 9 διεθνή funds έχουν περάσει στη β’ φάση του διαγωνισμού, τα οποία αφού μελετήσουν τα δεδομένα της εταιρείας διαμορφώνουν τις συμμαχίες τους και  ετοιμάζουν τις προσφορές τους.

    Πάνω από 1,5 δισ εκτιμάται θα λάβει η ΔΕΗ

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την αποτίμηση της περιουσιακής βάσης της εταιρείας, που ολοκληρώθηκε με τη συνδρομή της Grant Thornton αναμένεται οι προσφορές που θα δεχτεί η ΔΕΗ να κινηθούν σε επίπεδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Η περιουσιακή βάση του ΔΕΔΔΗΕ αποτιμήθηκε στα 2,95 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι η αντίστοιχη αποτίμηση για το 49% ανέρχεται σε 1,445 δισ. ευρώ, ποσό που η ΔΕΗ εμφανίζεται να θέτει ως τη βάση για τις προσφορές που αναμένει.

    ADRIAN Infrastructure Funds, BCI –  British Columbia Investment Management Corporation, BLACKROCK – BlackRock Alternatives Management, L.L.C, CVC Capital Partners – Advisers Company, S.a.r.l., F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A, First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l., KKR –  Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P., MACQUARIE Group Limited και  OHA –  Oak Hill Advisors LLP.

    Η διαδικασία μεταφοράς παγίων

    Παράλληλα με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης που αναμένεται να τελειώσει στο τέλος του 2021, θα πραγματοποιηθεί και η διαδικασία μεταφοράς παγίων από τη ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ. Η μεταφορά της κυριότητας των παγίων έχει προβλεφθεί με νόμο και εντάσσεται στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη. H ΔΕΗ μάλιστα θα επιδιώξει να διατηρήσει δικαίωμα επιστροφής των παγίων σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η  ιδιωτικοποίηση.

    Σημειώνεται ότι το  διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ανέθεσε πρόσφατα το έργο  της αποτίμησης των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ στην Grant Thornton. Ο σύμβουλος θα λάβει υπόψη του ως ημερομηνία απόσχισης των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κυριότητα της ΔΕΗ αλλά διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ την 31η Μαρτίου 2021.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ , η μεταφορά των παγίων θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανάδειξη του στρατηγικού επενδυτή.

    Η ΔΕΗ θα αναλάβει δέσμευση στη συμφωνία μεταβίβασης για την μεταφορά των παγίων, η ολοκλήρωση της οποίας θα αποτελέσει προαπαιτούμενο για την καταβολή του τιμήματος από πλευράς του επενδυτή.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ: Εγκρίθηκε το σχέδιο διάσπασης του ΔΕΔΔΗΕ



    ΣΧΟΛΙΑ