• Business

    ΔΕΗ: Έξοδος στις αγορές με βιώσιμο ομόλογο τη Δευτέρα- Επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ από ΔΕΗΑΝ

    Την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα φέρνει η ΔΕΗ - MononewsTV


    Έξοδο στις αγορές ετοιμάζει η ΔΕΗ τη Δευτέρα, με την έκδοση ενός νέου ομολόγου βιωσιμότητας, 300 εκατ. ευρώ, διάρκειας 7 ετών. Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχωρά συστηματικά την ανάπτυξή της σε φωτοβολταϊκά με στόχο το 1,5 GW από ΑΠΕ στην τριετία.

    Το νέο ομόλογο θα έχει ως ρήτρα τη δέσμευση για συγκεκριμένη μείωση εκπομπών CO2 με επιπτώσεις στο επιτόκιο αν δεν επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος μείωσης.

    Τα έσοδα από το ομόλογο πρόκειται να αξιοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού.

    Σημειώνεται οτι η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία του ενεργειακού κλάδου που έβγαλε ομόλογο με  ρήτρα αειφορίας. Στα δύο προηγούμενα βιώσιμα ομόλογα είχε ορισθεί ο στόχος για μείωση των εκπομπών CO2 της επιχείρησης κατά 40% έως το τέλος του 2022 σε σχέση με το 2019, δηλαδή κατά 9,2 εκατ. τόνους.

    Ωστόσο σε περίπτωση που η ΔΕΗ δεν πετύχει τον στόχο μείωσης ρύπων που έθεσε, θα υπάρξει επιβάρυνση κατά 50 μονάδες βάσης στο επιτόκιο. Στις δύο εκδόσεις ομολόγων βιωσιμότητας που προηγήθηκαν, το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 3,875% και 3,67% αντίστοιχα.

    ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Νέοι διαγωνισμοί για 500 MW – Επένδυση 250 εκατ. ευρώ

    Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναμένεται να προχωρήσει σε νέους διαγωνισμούς για κατασκευή τουλάχιστον 500MW φωτοβολταϊκών σταθμών στους επόμενους 7-9 μήνες. Μάλιστα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, εντός του Ιουλίου αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού για ΦΒ έργο 65MW στη περιοχή των Αγίων Χριστοφόρων στην Πτολεμαΐδα.

    Τα έργα αυτά βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία και αντιστοιχούν σε επενδύσεις της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, από τις οποίες θα δημιουργηθούν 1000 περίπου θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή, 80 μόνιμες θέσεις και 180 εποχιακές κατά τη λειτουργία.

    Αυτό τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

    Τόνισε ότι η εταιρεία έχει ήδη δρομολογήσει κατασκευή μεγάλων έργων και στην Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη και το χαρτοφυλάκιό της αναμένεται να ξεπερνά τα 500 MW στο τέλος του 2022. Στόχος είναι το 1,5GW στην τριετία.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ